Skip to main content

De Praktijkopleiding en het Stagebureau. Het laatste deel van het AA- opleidingstraject.

  • 20 juli 2023
  • Door: Danielle Lips-Nogarede

Om je AA-titel te behalen volg je een theorie- en een praktijkopleiding. In de praktijkopleiding staat het opdoen van ervaringsuren centraal. In deze blog leggen we je meer uit over de Praktijkopleiding, het Stagebureau en hoe je zo efficiënt mogelijk jouw AA-titel kunt behalen.

Waarom de Praktijkopleiding AA-accountancy volgen?

Tijdens de Praktijkopleiding ga je aan het werk onder leiding van een praktijkbegeleider vanuit jouw eigen kantoor. Je gaat ervaring opdoen en uren maken in verschillende werkdomeinen zoals samenstellen, bedrijfseconomische en fiscale advisering en overige assurance. Daarover reflecteer je en schrijf je rapportages waarin jouw groei naar startbekwame AA-accountant centraal staat.

In de praktijkopleiding zijn een aantal verplichte onderdelen, zoals trainingsdagen, intervisiebijeenkomsten en het Referaat. Je werkt tijdens deze onderdelen aan je professionele vaardigheden, zodat je na het behalen van je AA-titel met de nodige ervaring aan de slag kunt.

Wat is het Stagebureau?

Het Stagebureau is verantwoordelijk voor de algemene begeleiding en kwaliteitsbewaking van jouw praktijkopleiding. Dit betekent dat wij jou gedurende jouw gehele opleidingsroute tot aan het behalen van je AA-accountantstitel kunnen helpen en ontzorgen. Je start met een nulmeting om je vertrekpunt in je persoonlijke ontwikkeling tot startbekwame accountant vast te stellen. Via het Stagebureau krijg je een externe beoordelaar toegewezen. Deze beoordelaar beoordeelt onder andere de stukken die zijn nagekeken door de praktijkbeoordelaar definitief en zal zijn feedback geven. In de ELO (Elektronische Leeromgeving) van de NBA bouw je een digitaal dossier op. Hier upload je onder meer je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) en de voortgangsrapportages die je gedurende de Praktijkopleiding schrijft.

Taken van het Stagebureau

De taken van het Stagebureau zijn onder meer:

  • De toelating tot de praktijkopleiding controleren;
  • Praktijkbegeleiders en externe beoordelaars beoordelen en/of aanstellen;
  • De werkomgeving van de deelnemer beoordelen;
  • Voortgang monitoren en realisatie van de praktijkopleiding;
  • De vorderingen van de praktijkopleiding van een deelnemer bijhouden;
  • Kwaliteitsbewaking;
  • Communicatie met interne en externe betrokkenen;
  • Klachten met betrekking tot de praktijkopleiding behandelen;
  • Verantwoording afleggen bij de Raad voor de Praktijkopleidingen;
  • Behandeling van verkorting verzoeken;
  • Vaststellen of aan de door de CEA vastgestelde eindtermen is voldaan voorafgaand aan slotexamen.

Hoe kun je zo efficiënt mogelijk het je AA-opleidingstraject doorlopen?

Je kunt kiezen om eerst de Postbachelor AA MKB te doen en daarna de Praktijkopleiding te starten. De praktijkopleiding kun je op ieder moment starten zodra je bent gestart aan de theorie-opleiding. Je kunt dus ook kiezen de opleidingen te combineren. Het voordeel is dat je opdrachten uit de theorie opleiding kunt combineren voor de uren die je dient te maken op de werkdomeinen in de praktijkopleiding. Doordat Avans+ alles onder een dak heeft kunnen wij flexibiliteit op maat bieden. We kunnen dus samen een opleidingstraject samenstellen die bij jou past.

Het opleidingsmanagement van Avans+ wil je helpen bij je studievoortgang en staat voor je klaar bij vragen. Avans+ heeft als enige aanbieder alle door de NBA voorgeschreven onderdelen van de Praktijkopleiding in huis. Hierdoor hoef je niet te wisselen van aanbieder en kun je het laatste deel van je opleiding zo vlot mogelijk doorlopen.

Wil je meer weten over de Praktijkopleiding en het Stagebureau voor AA-accountancy MKB? Vraag een brochure aan, of neem contact met ons op!

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.