Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Waarom een opleiding oncologiefysiotherapie

  • 25 januari 2024
  • Door: Michelle Verseveld

Neem eens een moment om je omgeving te observeren tijdens een willekeurige verjaardag of op een zonnige middag op het terras. Ongeveer de helft van de mensen om je heen zal te maken krijgen met de diagnose kanker. Klinische epidemioloog, oedeem- en oncologiefysiotherapeut en hoofddocent van de Master oncologiefysiotherapie bij Avans+, Michelle Verseveld schreef deze blog. Ze vertelt je in deze blog over de factoren bij het ontstaan van de ziekte en waarom oncologie-fysiotherapie zo belangrijk is tijdens de behandeling.

Rol van oncologiefysiotherapie 

Om invloed uit te oefenen op je risico om kanker te krijgen, is het belangrijk positieve veranderingen aan te brengen in leefstijlfactoren. Niet roken, gezond eten, een gezond gewicht handhaven, regelmatig bewegen, bescherming tegen de zon en het vermijden van overmatig alcoholgebruik zijn essentieel. Daarnaast spelen ook omgevingsfactoren en erfelijkheid altijd een rol. Gezond beweeggedrag is niet alleen van belang wanneer je in goede gezondheid verkeert, maar juist ook wanneer je de diagnose kanker krijgt. Hier komt de oncologiefysiotherapeut in beeld, die een essentiële rol speelt in het behouden en optimaliseren van beweeggedrag.

Het effect van oncologiefysiotherapie

Met alle recente ontwikkelingen heeft ook het vakgebied van de oncologiefysiotherapie niet stilgestaan. Het positieve effect van bewegen tijdens medische behandelingen is bekend. In beweging blijven draagt onder andere bij aan het beter verdragen van medische behandelingen. Met de master oncologie-fysiotherapie draag jij bij aan het echt maken van het verschil in iemands behandelplan.

Master opleiding oncologiefysiotherapie en het beroepsprofiel 2023

Deze vooruitgang vraagt om aanpassingen binnen de beroepsgroep. In 2023 publiceerde de beroepsgroep een nieuw beroepsprofiel, waarin de werkwijzen, aandachtspunten en kwaliteiten van de oncologiefysiotherapeut worden beschreven. Als masteropleiding oncologiefysiotherapie gebruiken we dit nieuwe beroepsprofiel als leidraad om ons curriculum verder te optimaliseren. Welke uitdagingen zien we in de toekomst binnen dit vakgebied, en hoe kunnen we onze studenten goed voorbereiden op hun toekomstige rol in het werkveld?

Betere prognose kanker

In september 2023 publiceerde het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) nieuwe cijfers over de incidentie, het aantal nieuwe zieken of ziekten in een populatie over een bepaalde periode, van kanker. Voor mannen is de kans om kanker te krijgen 54%, voor vrouwen 47%, wat neerkomt op 1 op de 2 Nederlanders. Ondanks deze stijging van de incidentie is de kans om aan kanker te overlijden niet toegenomen, mede dankzij ontwikkelingen op het gebied van behandelmogelijkheden. De prognoses zijn goed verbeterd (bron: IKNL).

Waarom krijgen meer mensen kanker

Een belangrijke factor bij de toename van de kans op kanker is de algemene stijging van de levensverwachting. Kanker ontstaat vaak op latere leeftijd, waarbij 80% van de diagnoses bij mensen boven de 60 jaar wordt gesteld. Met vergrijzing zal dus ook de behoefte aan de master oncologiefysiotherapeut doen toenemen.

Master oncologiefysiotherapie

Benieuwd naar het belang van ons vakgebied en op welke manier we ondersteuning bieden in verschillende fasen van de ziekte? Bezoek dan een voorlichtingsbijeenkomst, een meekijkdag of vraag een adviesgesprek aan, we helpen je graag. In de brochure lees je alles over de opleiding master Oncologiefysiotherapie.

Indien je nog meer wilt lezen over deze opleiding dan vind je wellicht de blog over het belang van oncologiefysiotherapie interessant.

Over de auteur

Michelle Verseveld is klinische epidemioloog, oedeem en oncologiefysiotherapeut. Verder is zij sinds 2021 hoofddocent van de Master oncologiefysiotherapie bij Avans+ en sinds maart 2024 ook opleidingsmanager. Enkele jaren daarvoor was zij al bij de opleiding betrokken, toen vooral bij het afstuderen. Verder is Michelle bestuurder bij de beroepsvereniging NVFL.