Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Het verschil tussen een post-hbo en een Associate Degree: welke opleiding past bij jou?

  • 26 augustus 2024
  • Door: Saskia Weijsman en David Huijsmans

Wanneer je carrière stappen wilt maken met een opleiding of jezelf wilt specialiseren, sta je voor de keuze tussen verschillende opleidingsvormen. Twee veelvoorkomende opties voor professionals zijn de postbachelor (ook wel post-hbo) en de Associate Degree (AD). Hoewel deze opleidingen op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er aanzienlijke verschillen in de opties. In deze blog beantwoorden onze opleidingsmanagers David en Saskia alles over het verschil tussen een post-hbo en AD. 

Wat is een post-hbo opleiding?

Een postbacheloropleiding is speciaal ontworpen voor professionals die al op hbo-niveau werken en zich verder willen specialiseren in hun vakgebied. Deze opleiding richt zich op mensen die al een hbo-diploma hebben of die door werkervaring een hbo-werk- en denkniveau hebben bereikt. Het doel van een post-hbo is om de kennis en vaardigheden van de deelnemer te verdiepen en te verbreden. De inhoud van de opleiding is volledig praktijkgericht, waarbij bij Avans+ theorie direct wordt toegepast op casussen uit de eigen werkomgeving. Dit maakt de postbachelor een krachtige tool voor professionals die snel impact willen maken binnen hun organisatie, want bij Avans+ is de postbachelor maar 1 jaar.

Wat is een Associate Degree (AD)?

Een Associate Degree is een tweejarige hbo-opleiding die zich richt op studenten die zich willen voorbereiden op de arbeidsmarkt maar voor wie een volledige bachelor (4 jaar) een te grote stap is. De AD-opleiding is geaccrediteerd en ligt qua niveau tussen een mbo-4 diploma en een volledige hbo-bachelor. Deze opleiding combineert theorie met praktijk, waarbij studenten ook een aantal basisvakken volgen naast vakken die specifiek gericht zijn op hun vakgebied. De AD is ideaal voor mensen die nog geen hbo-diploma hebben en een stevige basis willen leggen voor hun carrière.

Verschillen in doelgroep

De doelgroep van een postbachelor-opleiding bestaat voornamelijk uit ervaren professionals die al op hbo-niveau werken. Dit zijn vaak mensen die in leidinggevende functies zitten of daar naartoe willen groeien zoals teamleiders, beleidsadviseurs of managers die intrinsiek gemotiveerd zijn om beter te worden in hun huidige functie. Ze hebben al jaren werkervaring en willen hun kennis uitbreiden of verdiepen in een specifieke richting. Je komt hier in groepen met gelijkgestemden waar je ook van kunt leren. 

Aan de andere kant richt de Associate Degree zich meer op jongere mensen of zij-instromers met minder werkervaring. Deze groep heeft vaak nog geen hbo-diploma en zoekt een solide basis om hun carrière te starten. Na het behalen van een AD stromen deze studenten vaak door naar uitvoerende functies, waarbij ze later eventueel verder kunnen studeren voor een volledige bachelor.

Verschil in inhoud

Een van de grootste verschillen tussen een post-hbo en een Associate Degree is de inhoudelijke focus en de manier van lesgeven. Bij een postbachelor ligt de nadruk volledig op praktijkgericht werken. Deelnemers passen wat ze leren direct toe in hun huidige werkomgeving, wat zorgt voor een directe meerwaarde voor zowel de deelnemer als de organisatie. Het studiemateriaal bestaat voornamelijk uit businesscases en praktijkopdrachten, waarbij theorie alleen wordt ingezet om de praktijk te ondersteunen. Ook de toetsing is hierbij praktijkgerichte business casussen. 

Een Associate Degree combineert daarentegen theorie en praktijk maar met een grotere nadruk op de basiskennis. Studenten volgen vakken zoals Nederlands, Engels en statistiek, naast meer vakinhoudelijke lessen. De lesstof wordt in een langzamer tempo aangeboden, waardoor er meer tijd is voor theoretische verdieping en de ontwikkeling van algemene vaardigheden. De praktijk komt pas later in de opleiding aan bod, waardoor de directe toepassing op de werkvloer beperkter is dan bij een postbachelor. De toetsing is hier dan ook theoretisch.

De lessen worden gegeven door kundige docenten, bij de postbacheloropleidingen van Avans+ staan alleen maar docenten voor de klas uit de praktijk. Bij de AD lessen zijn het merendeel docenten die vast in dienst zijn en minder in de praktijk meedraaien.  

Flexibiliteit 

Voor mensen die werken en daarnaast studeren, is flexibiliteit van een opleiding vaak een doorslaggevende factor. Een postbachelor biedt meer keuzevrijheid en flexibiliteit. Bij Avans+ kun je modules volgen die bij jouw vraagstukken passen en op momenten die jou uitkomen. Je kunt de opleiding in je eigen tempo doorlopen, dit maakt onze postbachelors ideaal voor mensen met een drukke baan en privéleven. 

Bijvoorbeeld;
- Postbachelor Bedrijfskunde: bestaat uit 2 vaste modules en 3 modules die je zelf kiest. 
- Postbachelor Bedrijfskundig zorgmanagement: bestaat uit 2 vaste modules en 2 keuzemodules. 

Een Associate Degree is daarentegen strikter gestructureerd. De opleiding heeft een vast stramien, met minder keuzevrijheid in vakken en een hogere studiebelasting. Een AD is geaccrediteerd en is de eerste 2 jaar van een hbo opleiding. Studenten volgen wekelijks lessen en moeten voldoen aan een vastgesteld aantal studiepunten, wat minder flexibiliteit biedt voor mensen die al voltijds werken.

Instromen

Voor een AD heb je minimaal een havo/vwo diploma of mbo-4 diploma nodig of kun je een 21 plus toets maken. Je kunt 2 keer per jaar starten met een AD. Om te beginnen aan een postbachelor bij ons moet je minimaal hbo werk- en denkniveau hebben waarbij we kijken naar je opleidingsachtergrond (mag mbo-4 of hbo zijn) maar vooral naar je werkervaring. Je kunt bij Avans+ 4 keer per jaar starten met een post-hbo. 

Verschil in tijdinvestering

Er zit ook een verschil in studiebelasting, bij een AD heb je iedere week vaste lesuren en studie-uren terwijl je bij de postbachelor 1 keer in de 2 weken les hebt afhankelijk van vakanties. 

  • AD: 8 uur per week les, 10 uur per week studiebelasting en minimaal 24 uur werkzaam in werkomgeving
  • Postbachelor: 5 uur les om de week en 6 uur per week studiebelasting

Conclusie: welke opleiding past bij jou?

De keuze tussen een postbachelor en een Associate Degree hangt sterk af van je huidige situatie en je carrière doelen. Werk je al op hbo-niveau, heb je ervaring en zoek je naar manieren om je kennis en vaardigheden te verdiepen? Dan is een postbachelor mogelijk de beste keuze. Deze opleiding biedt flexibiliteit, is volledig praktijkgericht en helpt je om snel impact te maken binnen je organisatie.

Ben je daarentegen nog wat jonger, wil je een geaccrediteerd diploma halen, heb je minder werkervaring op dit niveau en zoek je naar een solide basis om je carrière op te bouwen? Dan is een Associate Degree de juiste stap. Deze opleiding biedt een goede mix van theorie en praktijk, met een duidelijk geaccrediteerd diploma als resultaat.

Welke keuze je ook maakt, het zijn beide goede opleidingen die je verder brengen in je carrière. Wil je persoonlijk advies over onze postbacheloropleidingen? Neem dan contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in om jouw ambities en wensen te bespreken.