Al meer dan 15 jaar werken Kuijpers en Avans+ samen om mensen op te leiden in de installatietechniek. Door het groeiende tekort aan technisch personeel in de installatietechniek besloot Kuijpers het Project Engineering Program (PEP) te introduceren. PEP is een traject waar zij-instromers met diverse studieachtergronden, van elektrotechniek en biologie tot commerciële economie, klaargestoomd worden voor een carrière in de installatiebranche. Avans+ biedt hierin de opleidingstrajecten voor (om)scholing. In totaal werden zeven deelnemers succesvol omgeschoold tot engineers en begonnen ze hun nieuwe loopbaan in de installatietechniek.

De resultaten

Van de 9 deelnemers die zijn begonnen aan het traject, zijn er 7 met succes omgeschoold. Een succespercentage van 75%. Deze deelnemers zijn vervolgens gestart in diverse rollen binnen Kuijpers, waar ze als engineers binnen verschillende projecten werken aan installaties die variëren van centrale installaties tot beveiligingssystemen. 3 van de geslaagden hebben besloten om ook nog een vervolgopleiding te volgen binnen Avans+: de Hogere installatietechniek voor werktuigkundige installaties (HIT-W).

Hoewel 2 deelnemers het traject niet hebben voltooid, zijn ook zij werkzaam gebleven in de installatiebranche, wat bijdraagt aan het uiteindelijke doel: meer mensen aantrekken voor de installatiebranche.

Hoe is het opleidingstraject ontstaan?

Het PEP-traject is begonnen als een idee van Rob van Dinther, Manager Ontwerp & Engineering van Kuijpers. Met een groeiend tekort aan technisch personeel zocht hij een nieuwe manier om talent aan te trekken. Ook Aukje Kuypers, algemeen directeur van Kuijpers, stond achter het plan om nieuw talent aan te trekken via een omscholingstraject. Het samenstellen van een intern opleidingstraject bleek echter een uitdaging: een curriculum ontwikkelen en geschikte werknemers vinden om les te geven was moeilijk te combineren met de dagelijkse werkzaamheden. Zodoende werd Leo Labega, opleidingsmanager Techniek & Bouw bij Avans+ betrokken om de studie-invulling te verzorgen tijdens een gesprekje op een beurs. Leo was al bezig met het ontwikkelen van een instroomtraject voor de HIT-W, genaamd de HIT-W fundamentals. Deze opleiding sloot goed aan bij het vraagstuk van Kuijpers. Na meerdere gesprekken besloten Kuijpers en Avans+ de samenwerking aan te gaan en met een geoptimaliseerd curriculum aan de slag te gaan. Met de opleiding in handen van Avans+, startte Kuijpers met de zoektocht naar jonge talenten die zich wilden omscholen tot engineers. Door deze samenwerking zorgden Kuijpers en Avans+ ervoor dat omscholers direct inzetbaar waren op de werkvloer.

Hoe werkt het installatietechniek opleidingstraject?

Als de deelnemers officieel in dienst zijn van Kuijpers en de intakegesprekken vanuit Avans+ zijn afgerond, kunnen de werknemers zich inschrijven voor de opleidingen. Het opleidingstraject bestaat uit twee onderdelen: de HIT-W fundamentals en de HIT-E fundamentals, elk met een duur van zes maanden. In totaal duurt het traject een jaar, waarin de deelnemers 4 dagen per week werken bij Kuijpers en één dag les volgen bij Avans+. Op maandag worden de lessen verzorgd door Avans+, waarin de nadruk ligt op de kennis die ze op dinsdag meteen kunnen toepassen. Dinsdag is de casustiekdag op kantoor, waar deelnemers praktijkcasussen uitwerken die zijn gebaseerd op eerdere projecten van Kuijpers. Deze casussen sluiten aan bij de lesstof van de dag ervoor. De overige drie dagen werken de deelnemers actief mee aan projecten binnen Kuijpers, waarbij ze direct de theorie in praktijk brengen. Naast de praktijkgerichte structuur ontvangen de deelnemers uitgebreide begeleiding: vanuit Avans+ op opleidingsgebied en vanuit Kuijpers op loopbaanontwikkeling. Dit gebeurt door middel van een ontwikkelingscoach, een praktijkbegeleider en een mentor. Daarnaast krijgen deelnemers via PEP-talks en opPEPpers inzicht in hun persoonlijke ontwikkeling en kunnen ze kennismaken met de specialisaties binnen Kuijpers. Na het succesvol afronden van beide fundamentals opleidingen kiezen de deelnemers zelf welke richting ze willen opgaan: elektrotechniek (E), werktuigbouwkunde (W), of een integrale rol. Hiermee kunnen ze hun carrière verder vormgeven op een manier die aansluit bij hun persoonlijke interesses en vaardigheden, mét een vast contract bij Kuijpers.

Monitoring en optimalisatie

Omdat het programma volledig nieuw was, werd er continu gemonitord. Door in gesprek te blijven met de deelnemers en elkaar, hebben Avans+ en Kuijpers een mooie 1e editie neergezet. Een van de meest waardevolle lessen uit deze eerste editie was dat sommige deelnemers extra ondersteuning nodig hadden op het gebied van wiskunde en natuurkunde. Dit werd opgevangen tijdens de lessen, maar voor de 2e editie is Avans+ bezig met de ontwikkeling van een schakelcursus die voorafgaand aan de HIT-W fundamentals kan worden gevolgd. Tijdens de intakegesprekken die Avans+ met iedere deelnemer voert, wordt bepaald of een deelnemer de schakelcursus moet volgen om goed voorbereid aan de opleiding te beginnen. Daarnaast gaat Avans+ aan de slag met meer verdieping in de HIT-E fundamentals, omdat deze opleiding theoretischer is dan de HIT-W fundamentals. Door de inhoud van beide fundamentals opleidingen beter op elkaar af te stemmen, creëren Avans+ en Kuijpers een gestroomlijnd traject waarmee de doorstroom naar vervolgopleidingen eenvoudiger wordt.

Ook een opleidingsvraagstuk in jouw organisatie?

Wil jij meer informatie over de mogelijkheden binnen Avans+ of wat een Techniek & Bouw opleiding binnen jouw organisatie kan betekenen? Wij denken graag met je mee voor een regulier aanbod of een maatwerktraject of incompany opleiding bij jullie op locatie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek via 088 - 909 80 00. Samen bereiken we meer.