Skip to main content

Bezoek onze open dag op zaterdag 7 oktober in Breda. Klik hier voor meer informatie.

Versnelde masteropleiding Pelvic Physical Therapy (MPelPT)

Download brochure
Versnelde masteropleiding Pelvic Physical Therapy (MPelPT)
Iets voor jou?
 • Er is op dit moment een tekort aan bekkenfysiotherapeuten in Nederland.
 • Door toename in kennis en evidentie en door het doorbreken van taboes zullen de hulpvragen van patiënten met bekken(bodem)gerelateerde problemen verder toenemen.
 • Zie je hier als fysiotherapeut een uitdaging in? Dan is de masteropleiding bekkenfysiotherapie van Avans+ wellicht iets voor jou!

Meekijkdag

Heb je de ambitie om je master Bekkenfysiotherapie te halen en wil je eens een dagje meekijken bij de opleiding? Dan ben je van harte welkom. Lees meer en geef je op. 

Master Bekkenfysiotherapie

Er is in Nederland op dit moment een tekort aan bekkenfysiotherapeuten. Gezien de grootte van de doelgroep en door de toename in kennis bij verwijzers, in combinatie met betere evidentie en voorlichting, neemt de vraag naar gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten alleen maar toe.
Klachten in bekken(bodem)regio zijn eenvoudig bespreekbaar te maken door de onwetendheid en schaamte die bij veel patiënten bestaan weg te nemen. Dankzij deze masteropleiding bekkenfysiotherapie vergroot je dus je kansen op de arbeidsmarkt!

Deze master Bekkenfysiotherapie is geaccrediteerd door de NVAO en erkend door de NVFB en het KNGF en leidt tot registratie bij het deelregister Bekkenfysiotherapie van KRF-NL.

 

Waarom kiezen voor een master bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op mannen en vrouwen van alle leeftijden en met zeer uiteenlopende hulpvragen. Tijdens deze master bekkenfysiotherapie wordt je opgeleid tot professionele bekkenbodemfysiotherapeut om patiënten met (meer complexe) bekken(bodem)gerelateerde problematiek écht iets te kunnen bieden. Ondersteund door de wetenschap is er tijdens deze bekkenfysiotherapie opleiding vooral veel aandacht voor de praktische vaardigheden om uzelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen als praktiserend bekkenfysiotherapeut.


Er zal tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding tevens veel aandacht zijn voor het omgaan met en het accepteren van de eigen grenzen van je als toekomstig bekkenbodemfysiotherapeut en die van de patiënt. Vertrouwen en respect zijn daarin binnen de bekkenbodemfysiotherapie leidend en dit onderdeel staat dan ook centraal.   

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent gediplomeerd fysiotherapeut en je hebt de wens om jezelf te specialiseren als master bekkenfysiotherapeut in fysiotherapeutische zorg voor patiënten met complexe bekken(bodem)gerelateerde problemen, door middel van een masteropleiding bekkenfysiotherapie. Op dit moment werk je al met deze doelgroep in de eerste- of tweede lijn, of je hebt de ambitie om dit te gaan doen. Diagnostiek, coaching en doelgericht oefenen en behandelen staan centraal in deze bekkenfysiotherapie masteropleiding en daarom is daadwerkelijk werken met de doelgroep ook erg belangrijk.

  Direct bij de start van de anderhalf jarige variant  en de tweejarige variant van de opleiding is er een werkeis van 12 uur per week. Dit houdt in dat je zelf organiseert dat je bij de start van de opleiding 12 uur per week als gespecialiseerd fysiotherapeut i.o. met de doelgroep werkt. Het taakgericht oefenen en trainen staat centraal in deze opleiding kinderfysiotherapie.

  Ontdek welke master je kunt doen met jouw opleidingsniveau in de infographic.

  Heb je al master of heb je relevante werkervaring? Neem dan contact op zodat we kunnen bekijken of je recht hebt op eventuele vrijstellingen tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding.

  Wil je meer weten over de incompany of maatwerk mogelijkheden voor jullie praktijk, klik dan hier.

  Meerwaarde van de master bekkenfysiotherapie voor jouw praktijk

  Wil je de meerwaarde van onze masters fysiotherapie ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Lees ons blog over de verdieping in een passende fysiotherapie masteropleiding.
   

  Werkvorm

  Werkvorm

  In deze masteropleiding Bekkenfysiotherapie wordt gebruik gemaakt van Blended learning om je in staat te stellen het opleidingstraject veel effectiever en efficiënter te doorlopen. Dit betekent dat je tijdens deze master Bekkenfysiotherapie minder klassikale bijeenkomsten hebt, wat er voor zorgt dat je reiskosten en reistijd beperkt blijven.

  Blended learning bestaat uit een mix van didactische vormen. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsvormen als werkleren, intervisie, supervisie, online learning, coaching en interactieve colleges. Dankzij deze manier van werken leer je nog meer dan voorheen in en van de praktijk.
  Ben je benieuwd wat het verschil is tussen blended learning en andere onderwijsvormen? Bekijk onze Blended learning informatiepagina met alle informatie over onze vernieuwde vorm waarin deze master bekkenfysiotherapie.

  Intake gesprek

  Voor de start van de Master Pe;vicPhysical Therapy vindt er een individueel gesprek plaats met de opleidingsmanager om samen te kijken of de masteropleiding kinderfysiotherapie bij je past en of wederzijdse verwachtingen op elkaar aansluiten.

  Toetsing van de master opleiding bekkenfysiotherapie

  Ook de toetsing van de bekkenfysiotherapie opleiding sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens jouw werk patiënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leer jij ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geef je elkaar feedback. Je bespaart met deze aanpak essentiële tijd die je in de praktijk aan patiënten kan besteden.

  Incompany

  Ook is het mogelijk om deze opleiding als een incompanytraject te volgen. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden.


  Wil je meer weten over het programma van de opleiding bekkenfysiotherapie? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  In totaal kan je de masteropleiding in 1,5 jaar, 2 jaar of 3 jaar doorlopen. De totale studielast is voor alle varianten 60 EC, oftewel 1680 uur.

  Bij de 1,5 jaar durende variant van de masteropleiding is er een gemiddelde studiebelasting van 28 uur per week (uitgaande van 40 studieweken per jaar). Bij de 2 jaar durende variant van de masteropleiding is er een gemiddelde studiebelasting in het eerste jaar van 14 uur per week en in het tweede jaar van 28 uur per week (uitgaande van 40 studieweken per jaar). Het is, naast de lesdagen, grotendeels aan jezelf wanneer je deze uren maakt. Naast de klassikale bijeenkomsten, werk je in groepen in jouw eigen regio. Het werken in groepen hoeft niet op locatie. Jij en je mededeelnemers kunnen dus gemakkelijk een bijeenkomst plannen in je eigen regio.

  Het rooster voor deze opleiding is maatwerk door het versnelde traject. We kunnen dus niet vooraf zeggen op welke dag je les hebt. Valt de bijeenkomst op maandag t/m donderdag dan zijn de lestijden tussen 13.30-20.30. Valt de lesdag op een vrijdag dan zijn de lestijden van 9.30 - 16.30.

  Bijeenkomsten 1.5 jarige variant

  Als je start met de anderhalf jaar durende variant van de opleiding vinden de bijeenkomsten plaats in Breda (77% van de bijeenkomsten) en Utrecht (23% van de bijeenkomsten).
  Per 10 weken zijn er bij de anderhalf jarige variant 4 á 5 bijeenkomsten.

  Bijeenkomsten 2 jarige variant

  Als je start met deze twee jaar durende variant van de opleiding vinden alle  bijeenkomsten plaats in Breda (100% van de bijeenkomsten).
  Per 10 weken zijn er bij de twee jarige variant 2 tot 4 bijeenkomsten.

  De start van de studie begint zowel voor de anderhalf jarige als de tweejarige variant met een introductiedag. Deze introductiedag neemt één dagdeel in beslag. Je ontvangt hiervoor  apart een uitnodiging.

  Wil je meer weten over het programma van de master bekkenfysiotherapie? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de gehele masteropleiding Bekkenfysiotherapie zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 20.750,-
  • Boeken circa: € 750,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding Bekkenfysiotherapie.
  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Bekkenfysiotherapie master in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% bovenop de opleidingskosten. 

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.  

   

  Diploma

  Diploma

  Als je deze master Bekkenfysiotherapie succesvol hebt afgerond, ontvang je het getuigschrift Master Specialized Physical Therapy (MSPT). Aan jou wordt dan de graad Master of Science Pelvic Physical Therapy toegekend. De MSPT is geaccrediteerd door de NVAO. Na het behalen van deze mastergraad kun je je inschrijven in het betreffende deelregister van het Kwaliteits Register Fysiotherapie (KRF-NL). Bekijk voor het puntenbeleid t.a.v. je registratie de site van het KNGF.

  Ben je al een master fysiotherapeut ?

  Heb je al een fysiotherapie masteropleiding behaald, maar wil je verder ontwikkelen met een tweede specialisatie bekkenfysiotherapie? Bekijk dan ons unieke verkorte master na master traject waarmee je in slechts 1,5 jaar een tweede master kunt behalen.

  Vervolgopleidingen:

  Resultaat

  Resultaat

  Na de masteropleiding Bekkenfysiotherapie kun je op basis van klinisch redeneren voor en met jouw patiënt onderbouwde keuzes maken. Je werkt altijd volgens Evidence Based Practice (EBP): binnen de driehoek wetenschappelijk bewijs, patient values en eigen expertise.

  Op dit moment zijn er in Nederland nog te weinig masters bekkenfysiotherapeuten werkzaam in deze specialisatie. Gezien de grootte van de doelgroep is er veel behoefte aan bekkenbodemfysiotherapeuten die deze specialistische studie bekkenfysiotherapie hebben afgerond. Dankzij deze master kan je taboes doorbreken en er daardoor voor zorgen dat patiënten met bekken(bodem)gerelateerde klachten de hulp krijgen die ze nodig hebben.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze bekkenfysiotherapie opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze?

  Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Bekkenfysiotherapie: zorgen voor een betere kwaliteit van leven
  "Bekkenfysiotherapie is een specialisatie met goede vooruitzichten en de master is goed voor jezelf, je cliënten én de maatschappij.”
  Lees de blog
  test
  Maatwerk en incompany
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  1,5 jarige variant 

  Het eerste half jaar van de opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Persoonlijk leiderschap: Word een master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.
  • Evidence Based Practice : Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor het kind staat centraal.

  1,5 jarige variant 

  • Visie, Modellen & Doelgroep : Welke visie en modellen liggen er ten grondslag aan jouw handelen binnen het kinderfysiotherapeutisch proces? Diverse ziektebeelden vragen om diverse behandelingen. Wat betekenen deze voor de kinderfysiotherapiepraktijk? In hoeverre houd jij rekening met de ontwikkelingsfase van een kind en hoe ga je daar als kinderfysiotherapeut mee om?

  1,5 jarige variant 

  Het volgende deel van de opleiding duurt 1 jaar en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Screening & Diagnostiek: Je volgt een kind met complexe problematiek en past het geleerde toe in de praktijk. Je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Een collega deelnemer kijkt mee. Je volgt ook een ander kind bij een collega deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback. In dit half jaar ligt de nadruk op Screening en Diagnostiek. Je wordt begeleidt door docenten met de nodige praktijkervaring.

  1,5 jarige variant 

  • Interventie & Evaluatie: Je volgt een kind met complexe problematiek uit een andere doelgroep en past het geleerde toe in de praktijk. Je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Een collega deelnemer kijkt mee. Je volgt weer een ander kind bij een collega deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback. In dit half jaar ligt de nadruk op Interventie en Evaluatie. Je wordt begeleidt door docenten met de nodige praktijkervaring.

  1,5 jarige variant 

  • Projectplan: Je kiest een onderwerp waarop je wil afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  1,5 jarige variant 

  • Afstudeerproject: Je voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  Programma versnelde masteropleiding Oncologic Physical Therapy (MPPT)
   

  2 jarige variant 

  Het eerste jaar van de 2 jarige opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Persoonlijk leiderschap: Word een master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.
  • Evidence Based Practice : Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor het kind staat centraal.

  2 jarige variant 

  • Visie, Modellen & Doelgroep : Welke visie en modellen liggen er ten grondslag aan jouw handelen binnen het kinderfysiotherapeutisch proces? Diverse ziektebeelden vragen om diverse behandelingen. Wat betekenen deze voor de kinderfysiotherapiepraktijk? In hoeverre houd jij rekening met de ontwikkelingsfase van een kind en hoe ga je daar als kinderfysiotherapeut mee om?

  2 jarige variant 

  Jaar 2 van de 2 jarige opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Screening & Diagnostiek: Je volgt een kind met complexe problematiek en past het geleerde toe in de praktijk. Je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Een collega deelnemer kijkt mee. Je volgt ook een ander kind bij een collega deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback. In dit half jaar ligt de nadruk op Screening en Diagnostiek. Je wordt begeleidt door docenten met de nodige praktijkervaring.

  2 jarige variant 

  • Interventie & Evaluatie: Je volgt een kind met complexe problematiek uit een andere doelgroep en past het geleerde toe in de praktijk. Je koppelt vragen en ervaringen terug naar de opleiding. Een collega deelnemer kijkt mee. Je volgt weer een ander kind bij een collega deelnemer. Je voorziet elkaar van feedback. In dit half jaar ligt de nadruk op Interventie en Evaluatie. Je wordt begeleidt door docenten met de nodige praktijkervaring.

  2 jarige variant 

  • Projectplan: Je kiest een onderwerp waarop je wil afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  2 jarige variant 

  • Afstudeerproject: Je voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  Programma versnelde masteropleiding Oncologic Physical Therapy (MPPT)
   
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • ‘Het voordeel van blended learning is dat je veel flexibeler bent. Je hebt minder bijeenkomsten en kunt meer zelf bepalen waar en wanneer je leert.’

   Liv van den Berge
   Kinderfysiotherapeut
  • ‘We hebben veel van en met elkaar geleerd, onder meer door behandelingen te filmen en via de online leeromgeving met elkaar te bespreken. Daarbij krijg je waardevolle feedback die je direct in je werk kunt inzetten.’

   Yannick Kerstens
   Kinderfysiotherapeut
  Download brochure Inscrijven