Veranderingen zijn aan de orde van de dag. Een verandering is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Er wordt gesproken over een ‘verandering van tijdperk’ en een ‘kantelende samenleving’. Prof. Dr. Jan Rotmans zet in zijn boek ‘Verandering van Tijdperk’ uiteen dat de wereld ingrijpend verandert en méér dan de meeste bedrijven aankunnen.

Ondernemingen en samenleving veranderen
Toenemende initiatieven van burgers en innovatieve ondernemingen, zoals Uber en Airbnb, zorgen voor een kanteling van de samenleving. Vertrouwde denkkaders en oude systemen loslaten, vereist ook persoonlijke ontwikkelingen. Ook de overheid zal moeten faciliteren met nieuwe vormen van financiering, zoals fiscale voordelen voor zzp’ers, en het wegnemen van belemmerende wet- en regelgeving.

Loslaten is de sleutel
Veranderen zit niet in het DNA van veel bedrijven. Organisaties hebben vaak een gebrek aan veerkracht en tonen risicomijdend gedrag. Zal bijvoorbeeld een bedrijf als Shell over 10 jaar nog olie en gas verkopen? DSM is daarentegen vanuit de petrochemie in de voeding en biomedische materialen gestapt en daardoor kan het giganten als Dow en Dupont voorblijven. Tesla, producent van elektrische auto’s, heeft alle patenten vrijgegeven. De CEO geeft aan dat hij dit gedaan heeft om de elektrische sector te promoten. Dit is een nieuw soort leiderschap dat getuigt van loslaten.

Tijd voor relationele kwaliteit
De ontwikkelingen en trends op het gebied van kwaliteitsmanagement geven aan dat deze vorm van management minder afstandelijk moet worden. Het management moet dichter bij de werkvloer staan en de medewerkers dichter bij de klant. De kwaliteitsbenadering zal dus bottom-up gevoed moeten worden. De verbeterstrategie ‘Lean’ is dan ook toenemend populair. Na de technische en functionele kwaliteit is het nu tijd voor de relationele kwaliteit.

Om aan te kunnen sluiten bij een veranderende en kantelende samenleving is  relatie en aansluiten dus het devies. Hoe kan Avans+ aansluiten bij uw vraag?

Vrijblijvend loopbaanoriëntatiegesprek
Bent u geïnteresseerd in Kwaliteits- en verandermanagement of heeft u nog vragen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend (telefonisch) loopbaanoriëntatiegesprek. Bel 0900 110 10 10 (lokaal tarief) of mail naar jjoling@avansplus.nl