Met de digitalisering van de bouw en de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging is BIM niet meer weg te denken uit de bouw, installatietechniek en infra. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zijn er mee bezig of krijgen er mee te maken. Niet alleen bij het ontwerp en bouw, maar ook bij het gebruik, beheer en sloop. Virtueel bouwen is dé manier om gecontroleerde toegang te faciliteren tot data. Dat is nodig om efficiënter en slimmer te kunnen werken om antwoord te kunnen geven op het structurele personeelstekort en de ambities die het woningtekort, de energietransitie en een circulaire bouwsector brengen. Het is dan ook voor de professional van belang digivaardig te worden en te begrijpen wat BIM betekent en welke impact het kan hebben op het werk binnen de organisatie en projecten.
Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in Bouw Informatie Management (BIM)? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op.
Doelgroep
Er zijn geen specifieke toelatingseisen voor de cursus BIM fundamentals. Wat belangrijk is, is dat je steeds vaker te maken krijgt met BIM. Je bent je aan het oriënteren en vraagt je af wat BIM betekent voor je (nieuwe) functie of rol binnen je eigen organisatie en de projecten waar je aan werkt. Als projectmedewerker bij een opdrachtgever zie je kansen om BIM bij een uitvraag voor te schrijven, maar heb je behoefte aan heldere argumenten om verantwoord concrete stappen te kunnen zetten. Als projectmedewerker bij een opdrachtnemer wil je weten wat BIM betekent voor de projecten waar je aan gaat werken. En wat betekent het voor je rol of functie? Daarbij wil je beschikken over fundamentele kennis om aan de ontwikkeling van een BIM model te kunnen meewerken of een BIM model op kwaliteit te kunnen beoordelen.
Met elke deelnemer vindt een intake en/of adviesgesprek plaats.
Werkvorm
Zowel de groep als het docententeam is multidisciplinair. Je ontwikkeling gaat van basiskennis naar fundamentele kennis. Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan fysieke en online bijeenkomsten.
Docenten maken gebruik van presentaties, geven opdrachten, dagen je uit om bronnen na te slaan en prikkelen je om zo veel mogelijk vaardigheden te ontwikkelen. Er worden studentenlicenties van BIM software beschikbaar gesteld. Je leert niet alleen van docenten maar ook van elkaar. Informatie wordt gedeeld in een BIM portal en digitale leeromgeving. Van jou vragen we een proactieve en positief kritische houding.
De opleiding wordt afgesloten met de eindtoets BIM fundamentals.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Tijdsinvestering
De cursus bestaat uit 9 dagdelen, een online vragenuur en eindtoets. De bijeenkomsten zijn op een vaste dag in de week tussen 13.00 en 20.15 uur. Naast de bijeenkomsten dien je 6 tot 8 uur per week te reserveren voor zelfstudie. Indien er op de lesdag geen bijeenkomsten zijn gepland dan wordt verwacht dat je zelfstandig werkt aan opdrachten.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Studiekosten
De kosten voor de opleiding BIM fundamentals zijn als volgt:
Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.
In de opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten dat kosteloos aan deelnemers beschikbaar worden gesteld. Hiervoor dien je zelf te beschikken over een laptop welke voldoet aan bepaalde minimum systeemvereisten. Meer informatie hierover tref je hier bij “minimum: Entry-Level Configuration”.
Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.
Diploma
Indien je de bijbehorende eindtoets afsluit met een positief resultaat ontvang je het certificaat BIM fundamentals.
Wil jij je verder ontwikkelen na het afronden van de cursus BIM fundamentals? BIM fundamentals is de tweede van 3 modules in de postbacheloropleiding BIM engineering. De modules zijn los te volgen of allemaal in de opleiding BIM engineering. Om de gehele opleiding BIM engineering te volgen moet je alle drie de modules hebben afgerond. De modules zijn:
Na het afronden van deze modules ontvang je het postbachelordiploma BIM engineering van Avans+.
Resultaat
Na het volgen van de opleiding BIM fundamentals beschik je over fundamentele vaardigheden met betrekking tot het BIM proces, modelbeheer, de communicatie in BIM, de BIM cultuur, functie en rollen alsmede en de koppeling van een vraagspecificatie met BIM. Tevens beschik je over fundamentele kennis over de gebruikte software voor de genoemde vaardigheden.
Deelopleidingen
BIM fundamentals is de tweede van de 3 modules in de opleiding BIM engineering. De modules zijn los te volgen of allemaal in de opleiding BIM engineering. Om de gehele opleiding BIM engineering te volgen moet je alle drie de modules hebben afgerond. De modules zijn:
Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.