Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

BIM fundamentals

Inschrijven
Opleiding bim fundamentals
Iets voor jou?
 • Je bent betrokken bij BIM-projecten en je realiseert je dat dit een andere manier van werken vraagt.
 • Je hebt de ambitie om niet meer traditioneel te ontwerpen maar integraal virtueel te bouwen samen met andere disciplines.
 • Je wilt de kwaliteit van een BIM model kunnen begrijpen.

Met de toename van BIM-projecten, neemt de behoefte aan aantoonbaar gekwalificeerde BIM engineers ook toe. Is de stap naar een volwaardige BIM engineer opleiding te groot en wil je je beperken tot het begrijpen van de BIM methodiek en de modellen die hierbij gebruikt worden, dan is de BIM fundamentals opleiding iets voor je.

BIM engineers zijn de bedenkers of ontwerpers van een BIM en zijn de verbindende factoren tussen disciplines. Het is voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer van groot belang dat zij kunnen beschikken over BIM-professionals om innovatieve en complexe projecten te kunnen realiseren waarbij de kwaliteit van het eindproduct voorop staat en risico’s beheersbaar zijn.

De transitie van traditioneel bouwen naar “bimmen” vraagt veel van de betrokken professionals. Hoe werkt BIM? Wat betekent het voor de engineer en voor zijn werkomgeving? Op welke wijze kunnen we meer voordelen halen met BIM? Hoe kunnen projecten efficiënter verlopen? Deze aspecten worden behandeld.

Nadat je deze opleiding met goed gevolg afgesloten hebt, zijn er mogelijkheden om de volledige BIM engineer opleiding volgen. Je krijgt dan vrijstelling voor de eerste 10 weken.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je hebt een relevante opleiding afgerond, gericht op bijvoorbeeld architectuur, bouwkunde, installatietechniek, infratechniek, beheer- en onderhoud of assetmanagement. Je beschikt al over relevante werkervaring vanuit jouw eigen discipline en heeft enige ervaring in een BIM-project. Daarbij heb je enige ervaring met modelbeheer of modelleren. Je werkt bij een bedrijf of aan een project waar je het geleerde kunt toepassen in de praktijk.

  Met elke deelnemer vindt een intake en/of adviesgesprek plaats. Indien je na de BIM fundamentals opleiding enthousiast bent en de volledige BIM engineer opleiding wilt volgen, dien je rekening te houden met specifieke toelatingseisen. Meer informatie hierover vind je op onze website bij de opleiding BIM engineer.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je gaat onder leiding van een docententeam, dat bestaat uit experts uit het werkveld, samen met andere deelnemers interactief leren over de theorie en de praktijk van BIM. De opleiding wordt continu vernieuwd omdat deze meebeweegt met de actuele marktontwikkelingen.

  Avans+ doet haar uiterste best om de groepssamenstelling zo divers mogelijk te laten zijn, maar kan een optimale groepssamenstelling waarbij elk type stakeholder is vertegenwoordigd niet garanderen. Tip: schrijf je in samen met bouwteamleden uit andere disciplines.

  Softwarepakketten opleiding BIM

  In de opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten die kosteloos aan deelnemers beschikbaar worden gesteld. Hiervoor dien je zelf te beschikken over een laptop welke voldoet aan bepaalde minimum systeemvereisten. Meer informatie hierover tref je hier bij “minimum: Entry-Level Configuration”.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding BIM fundamentals duurt 10 weken. Je volgt bijeenkomsten in de middag en/of avond. In het totaal zijn dit 12 dagdelen van 3 uur per dagdeel. Naast deze bijeenkomsten wordt er wekelijks in de online leeromgeving kennis gedeeld. Voor zelfstudie dien je rekening te houden met circa 8 tot 10 uur per week.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding BIM fundamentals zijn als volgt:

  • Modulekosten: € 2.500,-.
  • Arrangementskosten: € 350,-.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Softwarepakketten opleiding BIM

  In de opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten die kosteloos aan deelnemers beschikbaar worden gesteld. Hiervoor dien je zelf te beschikken over een laptop welke voldoet aan bepaalde minimum systeemvereisten. Meer informatie hierover tref je hier bij “minimum: Entry-Level Configuration”.

  Diploma

  Diploma

  Indien je de bijbehorende eindtoets afsluit met een positief resultaat ontvang je het certificaat BIM fundamentals.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van de opleiding BIM fundamentals weet je wat het begrip BIM inhoudt en wat de toepassing ervan betekent voor het totale bouwproces zowel op bedrijfs- als projectniveau. Niet alleen vanuit het oogpunt van de opdrachtnemer maar ook vanuit de opdrachtgever en eindgebruiker. Tevens beschik je over de basisvaardigheden om te starten met BIM in jouw eigen organisatie of project.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 02.

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Ik was erg te spreken over de docenten, BIM’ers van het eerste uur die de praktijk door en door kennen. 

   Jeroen van Hemert
   senior engineer elektrotechniek
  • De opleiding heeft me daarnaast laten zien, dat we als bedrijf nog een grote ontwikkeling kunnen maken. We zullen in de toekomst zeker meer mensen de opleiding laten volgen.

   Frank Wolbertus
   BIM Expert
  • Als ik terugkijk op de afgelopen periode, kan ik zeggen dat ik veel geleerd heb. De opleiding sloot goed aan bij mijn dagelijkse werkzaamheden.

   Paul Bakkers
   Projectbegeleider
  Download brochure Inscrijven