Skip to main content

BIM fundamentals

 • niveau Postbachelor
 • duur 18 weken
 • studiebelasting 8-10 per week
 • studiekosten 3.900,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 16-05-2023 Utrecht
  • 05-03-2024 Breda
  • 05-03-2024 Utrecht
Inschrijven
Opleiding bim fundamentals
Iets voor jou?
 • Je bent of raakt binnenkort (in)direct betrokken bij projecten waar gebruik wordt gemaakt van BIM.
 • Je wilt grip krijgen op het BIM proces en de communicatie daaromheen.
 • Je zoekt fundamentele kennis over tools, modelbeheer om de verbinding te kunnen maken met een vraagspecificatie.

Met de digitalisering van de bouw is BIM niet meer weg te denken uit de bouw, installatietechniek en infra. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zijn er mee bezig of krijgen er mee te maken. Niet alleen bij het ontwerp en bouw, maar ook bij het gebruik, beheer en sloop. Virtueel bouwen is dé manier om gecontroleerde toegang te faciliteren tot data. Dat is nodig om efficiënter en slimmer te kunnen werken om antwoord te kunnen geven op het structurele personeelstekort en de ambities die het woningtekort, de energietransitie en een circulaire bouwsector brengen. Het is dan ook voor de professional van belang te begrijpen wat BIM betekent en welke impact het kan hebben op het werk binnen de organisatie en projecten. 


Na het volgen van de opleiding BIM fundamentals weet je wat BIM inhoudt en wat de toepassing ervan betekent voor het totale bouwproces zowel op bedrijfs- als projectniveau. Je beschikt over fundamentele vaardigheden met betrekking tot het BIM proces, modelbeheer, de communicatie in BIM en de koppeling van een vraagspecificatie met BIM. Tevens beschik je over fundamentele kennis over de gebruikte software voor de genoemde vaardigheden.
 

De opleiding BIM Fundamentals bestaat uit de eerste twee modules van de postbachelor opleiding BIM Engineering. Na succesvolle afronding is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden door te gaan naar BIM Advanced, de afsluitende module van deze postbachelor.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Er zijn geen specifieke toelatingseisen. Je krijgt wel steeds vaker te maken met BIM. Je bent je aan het oriënteren en vraagt je af wat BIM betekent voor je (nieuwe) functie of rol binnen je eigen organisatie en de projecten waar je aan werkt. Als projectmedewerker bij een opdrachtgever zie je kansen om BIM bij een uitvraag voor te schrijven, maar heb je behoefte aan heldere argumenten om verantwoord concrete stappen te kunnen zetten. Als projectmedewerker bij een opdrachtnemer wil je weten wat BIM betekent voor de projecten waar je aan gaat werken. En wat betekent het voor je rol of functie? Daarbij wil je beschikken over fundamentele kennis om aan de ontwikkeling van een BIM model te kunnen meewerken of een BIM model op kwaliteit te kunnen beoordelen.

  Met elke deelnemer vindt een intake en/of adviesgesprek plaats. Indien je na de BIM fundamentals opleiding enthousiast bent en de volledige opleiding BIM engineering wilt volgen, dien je rekening te houden met specifieke toelatingseisen. Meer informatie hierover vind je op onze website bij de opleiding BIM engineering.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Zowel de groep als het docententeam is multidisciplinair. Je ontwikkeling gaat van basiskennis naar fundamentele kennis. Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan fysieke en online bijeenkomsten. 
  Docenten maken gebruik van presentaties, geven opdrachten, dagen je uit om bronnen na te slaan en prikkelen je om zo veel mogelijk vaardigheden te ontwikkelen. Er worden studentenlicenties van BIM software beschikbaar gesteld. Je leert niet alleen van docenten maar ook van elkaar. Informatie wordt gedeeld in een BIM portal en digitale leeromgeving. Buiten de bijeenkomsten om ontmoet je elkaar op het social learning platform. Daar wordt niet alleen kennis gedeeld maar ook stellingen geponeerd en vragen gesteld. De docent is moderator die discussies initieert en eventueel bijstuurt. De output hiervan vormt de input voor de volgende bijeenkomst. 
  Je hebt een proactieve en positief kritische houding. De opleiding wordt afgesloten met de eindtoets BIM Fundamentals.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding BIM fundamentals bestaat uit twee modules: BIM Introductie en BIM Fundamentals. De opleiding duurt 18 weken inclusief toetsing en herkansing. Je volgt bijeenkomsten in de middag en/of avond. In het totaal zijn er een kick-off, 17 dagdelen van elk 3 uur, 2 online vragenuren en de eindtoets. Naast deze bijeenkomsten wordt er wekelijks in de online leeromgeving kennis gedeeld. Voor zelfstudie dien je rekening te houden met circa 6 tot 8 uur per week.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding BIM fundamentals zijn als volgt:

  • Opleidingskosten:  € 3.900,-.
  • Arrangementskosten:  € 520,-.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Indien je de introductiecursus BIM met goed gevolg afgerond hebt kun je doorstromen naar de 2e module van de opleiding BIM fundamentals. De kosten zijn dan als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.950,-.
  • Arrangementskosten: € 260,-.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Software

  In de opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten die kosteloos aan deelnemers beschikbaar worden gesteld. Hiervoor dien je zelf te beschikken over een laptop welke voldoet aan bepaalde minimum systeemvereisten. Meer informatie hierover tref je hier bij “minimum: Entry-Level Configuration”

  Subsidies

  Actuele informatie over regelingen en subsidies voor leven lang ontwikkelen vind je op de website van de Sociaal Economische Raad (SER)

  Enkele specifieke subsidie mogelijkheden:

  Stap-budget

  Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Bekijk de subsidiemogelijkheden op de website van Rijksoverheid.

  Wij Techniek

  Valt jouw bedrijf onder de technische installatiebranche, dan komen jij en jouw werkgever mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in de studiekosten. Bekijk de subsidiemogelijkheden op de website van Wij Techniek.

  Subsidie NexTech

  Wanneer jouw bedrijf gevestigd is in de regio Zuid-Holland-Zuid, kun je in aanmerking komen voor een subsidie van NexTecH. Deze subsidie bedraagt maximaal de helft van de studiekosten. NexTecH wil, door het stimuleren van kennisontwikkeling van technisch hoger opgeleiden, een actieve bijdrage leveren aan de technologische en innovatieve. Bekijk de subsidiemogelijkheden op de website van Nextech.

  Diploma

  Diploma

  Indien je de bijbehorende eindtoets afsluit met een positief resultaat ontvang je het certificaat BIM fundamentals.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van de opleiding BIM fundamentals weet je wat het begrip BIM inhoudt en wat de toepassing ervan betekent voor het totale bouwproces zowel op bedrijfs- als projectniveau. 
  Je beschikt over fundamentele vaardigheden met betrekking tot het BIM proces, modelbeheer, de communicatie in BIM en de koppeling van een vraagspecificatie met BIM. Tevens beschik je over fundamentele kennis over de gebruikte software voor de genoemde vaardigheden. 

  Vervolgopleiding

  Vervolgopleiding

  Het certificaat BIM Fundamentals biedt mogelijkheden om verder te gaan met de afsluitende module van de opleiding BIM Engineering: BIM Advanced.

   

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Maatwerk
  Avans+ kan voor het BIM ontwikkelvraagstuk van jouw organisatie ook een uniek maatwerktraject samenstellen. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor jouw medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, op hun functies én op de toekomst van de organisatie. We geloven dat alleen bij een juiste samenhang tussen deze 3 elementen een maatwerktraject een succes wordt.
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  test
  Lees hoe Rob van Buggenum de opleiding BIM Engineer heeft ervaren.
  In de bouw wordt steeds meer integraal samengewerkt. Dat gaat niet vanzelf: je moet mensen hierin meenemen, hen helpen om te veranderen. Ik was op zoek naar een vervolgopleiding om deze kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Daarbij kwam ik uit bij de opleiding BIM Engineer van Avans+.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Module 1: BIM Introductie

  In een kort tijdsbestek krijg je een goed overzicht wat het begrip BIM inhoudt en wat de toepassing ervan betekent voor het ontwerpproces, de realisatie en de gebruiksfase. Hierbij wordt ook gekeken naar wat in de toekomst mogelijk is. Niet alleen vanuit het oogpunt van de opdrachtnemer maar ook vanuit de opdrachtgever. Je begrijpt de achtergronden en uitgangspunten van BIM, krijgt inzicht in de essentie van de systematiek met het bijbehorende proces, je maakt kennis met softwarepakketten en krijgt een beeld bij de impact die BIM heeft op je werk en organisatie. Heb je nog geen ervaring met BIM software? Geen nood. Al tijdens de module BIM introductie wordt je op dit gebied bijgespijkerd. Dit stelt je in staat om op een instapniveau BIM modellen te beoordelen op kwaliteit en bruikbaarheid.
   

  Programma
   

  Module 2: BIM Fundamentals

  Je ontwikkelt basisvaardigheden over: 

  • Modelbeheer;
  • Koppeling van een vraagspecificatie met BIM; 
  • communicatie in BIM;
  • BIM Proces; 
  • BIM functies en rollen.

  Deze module geeft je ook de mogelijkheid om je, deels zelfstandig en deels onder begeleiding, te verdiepen in de gebruikte software voor deze vaardigheden.
  De module wordt afgesloten met de eindtoets BIM Fundamentals. 
   

  Programma module 2
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven