Skip to main content

Kom zaterdag 13 april naar de open dag in Breda. Meld je hier aan!

BIM advanced

 • niveau Postbachelor
 • duur 6 maanden
 • studiebelasting 8-12 uur per week
 • studiekosten 5.550,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-09-2024 Breda
  • 03-09-2024 Utrecht
  • 17-12-2024 Breda
  • 17-12-2024 Utrecht
Download brochure
Opleiding bim advanced
Iets voor jou?
 • Je wilt projecten nog meer via de BIM methodiek aanpakken. 
 • Je bent toe om, buiten de dagelijkse commerciële belangen om, op een optimale manier te bimmen waarbij de klantvraag centraal staat.
 • Je wilt jezelf ontwikkelen tot een aantoonbaar gekwalificeerd BIM professional in een functie of rol als BIM engineer, BIM coördinator, BIM regisseur of BIM modelleur.

De opleiding BIM Advanced is gelijk aan de afsluitende module van de postbachelor opleiding BIM Engineering. 

In de opleiding BIM Advanced is de verbinding met de praktijk maximaal waarbij het toepassen van opgedane kennis en kunde in het groepsproject centraal staat. Je leert wat in de praktijk mogelijk kan zijn. We maken daarvoor gebruik van BIM (Bouw Informatie Management) modellen en scans van een bestaand gebouw inclusief omgeving. Hierop vindt een mutatie plaats. 
Je maakt onderdeel uit van een multidisciplinaire groep, een consortium, waarin je bij de start van de module een rol kiest gericht op je eigen vakgebied en je persoonlijke leerdoelen, functie of rol.
Wil je je richten op de functie of rol van BIM regisseur, BIM engineer, BIM coördinator of BIM modelleur? Dat kan. Aan het begin van de opleiding kies je je leerdoelen.

Proefles volgen

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in BIM? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op. 

Met de toename van het gebruik van BIM in (multidiciplinaire)projecten, neemt de behoefte aan aantoonbaar gekwalificeerde BIM professionals ook toe. Bouw Informatie Managementdeskundigheid is van groot belang om innovatieve en complexe projecten te kunnen realiseren waarbij de kwaliteit van het eindproduct voorop staat en risico’s beheersbaar zijn. Dat is gewenst om efficiënter en slimmer te kunnen werken om antwoord te kunnen geven op het structurele personeelstekort en de ambities die het woningtekort, de energietransitie en een circulaire bouwsector brengen. 

Deze opleiding is zowel nationaal als internationaal uniek. Je leert in een groep bestaande uit verschillende stakeholders met verschillende functies en rollen virtueel te bouwen met het oog op realisatie, exploitatie en de circulaire bouw.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je hebt als projectmedewerker ervaring met BIM en beschikt over fundamentele BIM kennis en vaardigheden. Daarbij ben je er aan toe om, buiten de dagelijkse druk om, in een multidisciplinair samenwerkingsverband op een optimale manier te leren bimmen waarbij de klantvraag centraal staat. 
  Je wilt jezelf ontwikkelen tot een aantoonbaar gekwalificeerd BIM professional in een functie of rol als BIM engineer, BIM coördinator, BIM regisseur of BIM modelleur.

  Je beschikt over een associate degree, bachelor- of masteropleiding diploma of getuigschrift gericht op bijvoorbeeld architectuur, bouwkunde, installatietechniek, civil engineering, mechanical engineering, electrical engineering, built environment, infratechniek, beheer- en onderhoud, assetmanagement etc. Of je hebt een relevante postbacheloropleiding afgerond zoals HIT-W, HIT-E of Hoger Bouwprojectmanagement.
  Indien je aan deze opleidingsvoorwaarden niet voldoet kan in overleg bepaald worden of je bij uitzondering toelaatbaar kunt zijn. In dat geval kan het HBO-assessment onderdeel van de toelatingsprocedure zijn. 

  Daarbij beschikt je over fundamentele BIM kennis en vaardigheden zoals deze worden behandeld en getoetst in de opleiding BIM Fundamentals. Je hebt relevante werkervaring met BIM.   
  Je dient de BIM Advanced entreetoets met voldoende resultaat af te sluiten. Vraag via info@avansplus.nl het lesrooster op voor de toetsmomenten.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Zowel de groep als het docententeam is multidisciplinair. Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan fysieke en online bijeenkomsten. Docenten maken gebruik van presentaties, geven opdrachten, dagen je uit om bronnen na te slaan en prikkelen je om zo veel mogelijk vaardigheden te ontwikkelen. Er worden studentenlicenties van BIM software beschikbaar gesteld. 
  Check hiervoor de benodigde eisen voor je laptop bij de tab “Studiekosten” of downlaod de brochure. Docenten helpen bij het installeren. 
  Je leert niet alleen van docenten maar ook van elkaar. Informatie wordt gedeeld in een BIM portal en digitale leeromgeving. Buiten de bijeenkomsten om ontmoet je elkaar op het social learning platform. Daar wordt niet alleen kennis gedeeld maar ook stellingen geponeerd en vragen gesteld. De docent is moderator die discussies initieert en eventueel bijstuurt. De output hiervan vormt de input voor de volgende bijeenkomst. 
  Je hebt een proactieve en positief kritische houding. Je richt je op je leerdoelen en draagt bij aan de ontwikkeling van het integrale BIM model. Je houdt die ontwikkelingen én je persoonlijke bij in logboeken. Ter afsluiting de mondelinge verdediging de toepassing van de aangeboden leerstof centraal staat én het effect van de BIM implementatie op het eigen gedrag en organisatie.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding BIM advanced duurt in het totaal 6 maanden. In die periode zijn er gedurende 12 werkweken bijeenkomsten.

  De bijeenkomsten zijn wekelijks tussen 13:00 uur en 20:15 uur. Gedurende de opleiding zijn er een aantal weken geen bijeenkomsten, dan wordt verwacht dat de deelnemer zelfstandig werkt aan opdrachten.

  Voor zelfstudie dien je rekening te houden met circa 8 tot 12 uur per week.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding BIM Advanced zijn als volgt:

  • Opleidingskosten € 5.550,-.
  • Arrangementskosten € 650,-.
  • Entreetoets BIM Advanced € 250,-.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.
  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Intake-assessment

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt maar de opleiding toch graag wilt volgen kun je een adviesgesprek aanvragen om te bezien of je bij uitzondering toelaatbaar kunt zijn. Afhankelijk van je vooropleidingen en werkervaring wordt tijdens het adviesgesprek bepaald of het intake-assessment onderdeel zal zijn van de toelatingsprocedure.  
  De kosten voor het intake-assessment bedragen € 250,- ex. BTW. 
  Na het assessment volgt het intakegesprek om in overleg met je te bepalen of je al dan niet bij uitzondering toelaatbaar bent.

  Software

  In de opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten die kosteloos aan deelnemers beschikbaar worden gesteld. Hiervoor dien je zelf te beschikken over een laptop welke voldoet aan bepaalde minimum systeemvereisten. Meer informatie hierover tref je hier bij “minimum: Entry-Level Configuration”

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.

  Wij Techniek

  Valt jouw bedrijf onder de technische installatiebranche, dan komen jij en jouw werkgever mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in de studiekosten. Bekijk de subsidiemogelijkheden op de website van Wij Techniek.

  Subsidie NexTech

  Wanneer jouw bedrijf gevestigd is in de regio Zuid-Holland-Zuid, kun je in aanmerking komen voor een subsidie van NexTecH. Deze subsidie bedraagt maximaal de helft van de studiekosten. NexTecH wil, door het stimuleren van kennisontwikkeling van technisch hoger opgeleiden, een actieve bijdrage leveren aan de technologische en innovatieve. Bekijk de subsidiemogelijkheden op de website van Nextech.
   

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het postbachelordiploma BIM engineering van Avans+.

  Vervolgopleiding

  Wil jij je verder ontwikkelen na het afronden van de BIM advanced opleiding? Je kunt je verder ontwikkelen met onder andere de opleiding Projectleider Bouw en Infra of Projectleider Installatietechniek

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van de opleiding BIM engineering ben je aantoonbaar gekwalificeerd en kun je als professional het verschil maken op zowel bedrijfs- als projectniveau. 

  Deelopleidingen

  Deelopleidingen

  Naast de opleiding BIM Advanced biedt Avans+ de volgende BIM ontwikkeltrajecten aan:

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Maatwerk
  Avans+ kan voor het BIM ontwikkelvraagstuk van jouw organisatie ook een uniek maatwerktraject samenstellen. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor jouw medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, op hun functies én op de toekomst van de organisatie. We geloven dat alleen bij een juiste samenhang tussen deze 3 elementen een maatwerktraject een succes wordt.
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  test
  Postbachelor BIM-engineer: de volgende stap in de ontwikkeling van je bureau
  Simon George is architect en heeft de opleiding BIM-engineer bij ons gevolgd. 'Ik kan het iedere architect aanbevelen'. Lees in dit blog zijn verhaal.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtings­bijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen

  Meld je nu aan
  Programma

  De opleiding staat in het teken van de virtuele bouwfase. Je gaat werken als stakeholder in een consortium en oefent met opdrachten, discussieert hierover met groepsleden, werkt mee vanuit je eigen discipline mee aan de uitwerking van de groepsopdracht en legt deze tussentijds voor aan de opdrachtgever. Parallel hieraan komen in lessen de volgende onderwerpen aan bod:

  • BIM cultuur
  • Integraal virtueel bouwen
  • Bouwrecht
  • BIM processen
  • BIM tools
  • BIM methodes
  • BIM in de toekomst

  De opleiding wordt afgesloten met de oplevering van het virtuele bouwwerk, een reflectieverslag en mondelinge verdediging.
   

  Opleiding - BIM Advanced
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven