Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Praktijkverpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg (PVG)

Inschrijven
Iets voor jou?
 • Je bent een BIG-geregistreerde verpleegkundige met een diploma hbo-v.
 • Je wilt jezelf specialiseren in het werken met verstandelijk gehandicapten.
 • Je wilt de gespecialiseerde artsen ondersteunen door taken over te nemen.

Verstandelijk gehandicapten worden binnen de zorg erkend als specifieke doelgroep. Zij hebben daarom eigen artsen: de arts verstandelijk gehandicapten (AVG). Nu de taken van deze artsen anders worden verdeeld, ontstaat er een toename in de vraag naar deskundige verpleegkundigen, die specifiek zijn opgeleid voor het werken in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Goed moment dus om jezelf te verdiepen in het aanbod van opleidingen gehandicaptenzorg. De praktijkverpleegkundige is bij uitstek degene die deze ondersteuning kan bieden. Je krijgt in deze opleiding gehandicaptenzorg dan ook handvatten om deze rol op je te nemen en vanuit een geïntegreerde visie de functie zelfstandig in te vullen.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding Praktijkverpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg richt zich op praktijkverpleegkundigen die hun rol willen professionaliseren. Je hebt behoefte aan meer gespecialiseerde kennis op het gebied van verstandelijk gehandicaptenzorg, medische kennis en verpleegkundige interventies. Daarnaast wil je jouw communicatieve vaardigheden versterken. Je hebt een werk- of stageplek nodig voor minimaal 8 uur per week in de verstandelijk gehandicaptenzorg of bij een vergelijkbare organisatie.

  Toelatingsassessment opleiding gehandicaptenzorg

  Deze opleiding gehandicaptenzorg is bedoeld voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen met hbo verpleegkunde. Heb je niet het juiste opleidingsniveau en wil je toch deelnemen? Dan dien je een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Deze opleiding gehandicaptenzorg is competentiegericht opgezet. Jouw eigen werkervaring en die van de andere deelnemers worden zo veel mogelijk in het programma geïntegreerd. We ondersteunen je in het leerproces met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, intervisie en interactieve en innovatieve leermiddelen. Je rondt iedere module van deze opleiding gehandicaptenzorg af met een toets of opdracht, zodat je kunt aantonen dat je de gewenste competenties hebt ontwikkeld.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding gehandicaptenzorg duurt 14 maanden en telt 20 bijeenkomsten, inclusief assessment en toetsing. Je hebt iedere 2 weken les en je werkt in de tussenliggende weken aan opdrachten. De gemiddelde studiebelasting van deze hbo gehandicaptenzorg is 10 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Praktijkverpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 6.299,-.
  • Boeken: circa € 300,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementkosten  € 150,-

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten van deze hbo gehandicaptenzorg worden belast met 9% BTW.

  Hiervoor ontvang je na de start van de opleiding een factuur.

  Gehandicaptenzorg opleiding in termijnen betalen

  Het is mogelijk om het cursusgeld in termijnen te voldoen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 12 maandelijkse termijnen van € 540,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze opleiding gehandicaptenzorg succesvol hebt afgerond, ontvang je het postbachelordiploma Praktijkverpleegkundige verstandelijk gehandicaptenzorg. Deze pbgz opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN.

  Resultaat

  Resultaat

  Je bent een goed onderlegde praktijkverpleegkundige die is gespecialiseerd in het werken met verstandelijk gehandicapten. Je loopt vooruit op de AVG-arts door triage en vraagverheldering. Je kunt onder andere medewerkers en mantelzorgers coachen en consulten verlenen. Ook kun je zelfstandig gezondheidsvoorlichting geven, individueel en in een groep.

  Je hebt je door het volgen van de pbgz opleiding ontwikkeld op het gebied van vakinhoudelijk handelen en communicatie met verstandelijk beperkten en hun netwerk. Daarnaast kun je effectiever organiseren en samenwerken met andere disciplines. Je kunt op een succesvolle en professionele manier invulling geven aan jouw functie als praktijkverpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze pbgz opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Vakinhoudelijke bekwaamheid

  Deze module van deze hbo gehandicaptenzorg richt zich op verdieping en verbreding van kennis over mensen met een verstandelijke beperking en wordt nader ingegaan op gezondheidsproblematiek.

  • Ontwikkelingsniveaus
  • Sociaal-emotionele problematiek
  • Psychogeriatrische problematiek en gedragsstoornissen bij een verstandelijke beperking
  • Rouw en trauma
  • Ziektebeelden
  • Handicap gerelateerde somatische problemen
  • Syndromen met bijkomende medische aspecten

  Module 1
   

  Professionele rolontwikkeling

  In deze module wordt uitgebreid ingegaan op actuele ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor de praktijkverpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

  • Netwerken, sociale kaart en informele zorg
  • Wetgeving
  • Kwaliteitszorg en beleid
  • Ethische aspecten
  • Professionele en persoonlijke ontwikkeling
  • Communicatievaardigheden
  • Methodische vaardigheden
  • Individuele-, groepsvoorlichting en educatie

  Module 2
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Download brochure Inscrijven