Skip to main content

 I.v.m. de aangescherpte coronamaatregelen verzorgen we t/m 9 februari alleen online lessen. Bij vragen kun je contact met ons opnemen.

Introductieprogramma voor wijkverpleegkundigen

Inschrijven
Introductieprogramma voor wijkverpleegkundigen
Iets voor jou?
 • Je wilt als startende wijkverpleegkundige jouw kennis, vaardigheden en persoonlijke attitude versterken.
 • Je zoekt een praktijkgericht introductieprogramma met tussentijdse opdrachten.
 • Je wilt jezelf verdiepen in de ontwikkelingen in de eerstelijnszorg en de rol en positie die de wijkverpleegkundige daarin heeft.

Door veranderende opvattingen over gezondheid, ligt het accent op gezondheid en gedrag, in plaats van ziekte en zorg. Van wijkverpleegkundigen wordt verwacht cliënten zo lang als mogelijk te ondersteunen in zelfredzaamheid en eigen kracht, om de instroom naar de tweedelijnszorg te beperken. Daarbij is van belang dat de wijkverpleegkundigen de (on)mogelijkheden van en voor de cliënt en diens naaste(n) in kaart brengt en daarbij oog heeft voor wat de cliënt als kwaliteit van leven ervaart.

Dat vraagt een brede blik van de wijkverpleegkundige. Afstemmen op de zorgvragen van cliënten en het systeem waarin zij leven, bewustzijn van factoren die gezondheid beïnvloeden, het netwerk weten te gebruiken, integraal samenwerken met andere hulpverleners, kennis hebben van de sociale kaart en het nemen van eindverantwoording voor zorg, zijn belangrijke taken in deze rol.

In dit introductieprogramma wordt aandacht besteed aan de ontwikkelingen in de eerstelijnszorg en de rol en positie die de wijkverpleegkundige daarin heeft. Begrippen als preventie, zelfmanagement en zelfredzaamheid, samenwerken, netwerken, regievoering en casemanagement staan centraal. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het thema kwetsbare ouderen. Om de communicatie vaardigheden kracht bij te zetten, wordt een les motiverende gespreksvoering m.b.t. het versterken van zelfredzaamheid gegeven.

Aansluitend op- of voorafgaand aan het introductieprogramma kun je de korte opleiding Klinisch redeneren en indiceren volgen, waarbij centraal staat hoe je met de Omaha systematiek zorg kunt indiceren en inkopen. Op basis van Evidence Based Practice (EBP) vindt het proces van klinisch redeneren plaats en worden zorgindicaties gesteld, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste inzichten en kwaliteitsstandaarden. Hiermee sta je garant voor een hoge kwaliteit van zorg, die het beste aansluit bij de specifieke gezondheidsklachten en/of -problematiek van de cliënt en bij zijn/haar netwerk.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent een BIG-geregistreerde hbo-verpleegkundige en wil je verder bekwamen in jouw rol als wijkverpleegkundige. Voor de module dien je een werk- of stageovereenkomst te hebben van minimaal 16 uur per week bij een organisatie die wijkverpleegkundigen inzet in de eerstelijnszorg, bijvoorbeeld een thuiszorg- of VVT organisatie. Van deelnemers wordt verwacht dat zij op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de rol en positie van de wijkverpleegkundige.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Het introductieprogramma voor wijkverpleegkundigen is competentiegericht opgezet. Het programma bevat interactieve en praktijkgerichte werk- en onderwijsvormen. Jouw eigen werkervaring en die van je mededeelnemers, worden zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd. Met docenten uit de beroepspraktijk, persoonlijke coaching, intervisie, interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij je in dit leerproces. De deelnemers zorgen zelf voor een adequate voorbereiding op de lessen. Tijdens de contactdagen vindt de interactie plaats tussen theorie en praktijk.

  De opleiding wordt afgesloten met een visiepresentatie op de eigen rol binnen de organisatie, de wijk, het netwerk en/of gemeente waarin je werkzaam bent. Deze visie relateert aan het van toepassing zijnde zorgbeleid en aan de CanMed-rollen zorgverlener, samenwerkingspartner en communicator.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding duurt 3 maanden en bestaat uit 7 dagdelen. De gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week exclusief bijeenkomsten. 

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Introductieprogramma voor Wijkverpleegkundigen zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.395,-.
  • Boeken circa € 75,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementkosten € 35,-

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Bij succesvolle afronding ontvang je een certificaat. 

  Dit opleidingstraject is geaccrediteerd bij de V&VN.

  Resultaat

  Resultaat

  Je kent de ontwikkelingen in de eerstelijnszorg en kunt je in jouw eigen rol presenteren, positioneren en profileren. Daarnaast ken je de principes van integraal samenwerken en netwerken en de daarbij behorende sociale kaart. Je kunt vanuit preventief perspectief het verpleegkundig proces vormgeven en bent in staat de cliënt en diens mantelzorger(s) te coachen in zelfmanagement. Ook ben je in staat aanspraak te maken op verzorging en bent in staat om de geïndiceerde zorg waar nodig te regisseren.

  Maatwerk

  Maatwerk

  Dit opleidingstraject kan ook, desgewenst op maat, incompany verzorgd worden.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Vervolgopleidingen

  Vervolgopleidingen

  Wil je jezelf verder verdiepen in bijvoorbeeld de rol van EBP professional, dan kun je jezelf opgeven voor de opleiding Klinisch redeneren en indiceren. Hier staat klinisch redeneren en indiceren van zorg centraal, aan de hand van de Omaha systematiek.

  test
  Blog
  Ben je op zoek naar informatie over een specifiek vakgebied? Lees meer op onze blog!
  Lees meer
  test
  Maatwerk
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een virtuele voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Introductieprogramma voor wijkverpleegkundigen

  Tijdens het programma komen onderstaande thema’s aan bod:

  • Rol en positie van de wijkverpleegkundige in de eerste lijn
  • Versterken van zelfmanagement en zelfredzaamheid
  • Kwetsbare ouderen
  • Realiseren van integrale zorg en regievoering
  • Transformeren naar een nieuwe rol
  • Communicatie
  • Reflectie

  Introductieprogramma voor wijkverpleegkundigen
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven