Skip to main content

Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen

Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen opleiding
Iets voor jou?
 • Je werkt als verpleegkundige en hebt de opleiding HBO-V afgerond.
 • Je wilt zorgvragers de best mogelijke behandelingen kunnen bieden.
 • Je wilt concrete handvatten om evidence-based practice toe te passen.

Evidence-based practice (EBP) betekent dat je actueel bewijsmateriaal gewetensvol, expliciet en oordeelkundig gebruikt om beslissingen te nemen voor individuele zorgvragers. Je combineert daarbij jouw eigen klinische expertise en het beste externe bewijsmateriaal met de voorkeuren, wensen en verwachtingen van de zorgvrager. Deze module bevat concrete handvatten voor het toepassen en implementeren van evidence-based practice in je dagelijkse praktijk.

Losse postbachelormodules voor hbo-verpleegkundigen

Deze module Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen is samen met de module Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen en de module Kwaliteitszorg voor hbo-verpleegkundigen een complete postbachelor.

Lees meer
test
Ben je op zoek naar informatie over een specifiek vakgebied? Kijk ook eens op het blog van Avans+.
Lees meer
r
test
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
Lees meer
r
Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

Meld je nu aan
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je hebt hbo-bachelor werk- en -denkniveau. Deze cursus is bestemd voor hbo-verpleegkundigen die vóór 2010 zijn afgestudeerd en hbo-verpleegkundigen die zich (verder) willen ontwikkelen op het gebied van evidence-based practice.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De Module Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen draait om de CanMEDS-rol ‘de reflectieve EBP-professional’. Daarbij staan de volgende domeinen centraal:

  • Het onderzoekend vermogen;
  • De inzet van EBP;
  • Deskundigheidsbevordering;
  • Professionele reflectie.

  Je ontwikkelt de juiste kennis en vaardigheden om in complexe praktijksituaties goede en verantwoorde zorg te bieden. Evidence-based practice helpt je om jouw handelen te verantwoorden tegenover collega’s, verwijzers en financiers. Je past immers instrumenten en interventies toe waarvan de doeltreffendheid en doelmatigheid aannemelijk zijn.

  Hoe werk je tijdens deze module aan EBP?

  In deze module leer je om in samenspraak met de andere deelnemers en jouw collega’s actief te zoeken naar het beste bewijsmateriaal uit de (wetenschappelijke) literatuur, de richtlijnen, protocollen en jouw eigen kennis en expertise. Je leert door casusbesprekingen, intervisie en intercollegiale toetsing. Daarbij staat je professionele ontwikkeling centraal. Samen met de andere deelnemers ontwikkel je een systematische samenvatting van de resultaten van literatuuronderzoek. Dat leidt tot een goed onderbouwde aanbeveling voor de verpleegkundige beroepspraktijk.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De Module Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen bestaat uit 5 bijeenkomsten van ongeveer 3 uur, verspreid over 10 weken. Voor het bestuderen van de theorie en het maken van de opdrachten heb je ongeveer 4 uur voorbereidingstijd nodig per bijeenkomst. Je dient dus gemiddeld 4 uur per week te reserveren voor zelfstudie.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de Module Evidence-based practice (EBP) voor hbo- verpleegkundigen zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 550,-
  • Boeken: circa € 100,- Deze schaf je zelf aan.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van deze module ontvang je een certificaat.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van de module Module Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen ken je de principes en de definitie van Evidence Based Nursing Practice (EBNP). Je kunt het beschikbare bewijsmateriaal kritisch beoordelen en hiervan een CAT samenstellen voor een onderwerp uit jouw eigen beroepspraktijk.

  Maatwerk

  Maatwerk

  Deze opleiding bieden wij ook aan als maatwerktraject. We stellen een uniek traject samen op basis van je ontwikkelvraagstuk. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor je medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, hun functies én op de toekomst van de organisatie. Deze trajecten bieden wij ook vaak incompany aan.

  Bekijk nu meer informatie over onze maatwerktrajecten. Heb je vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Rachida Handor via 076-5258876.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen

  De module bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Introductie evidence-based practice 
  • De (klinische) vraag 
  • Het beoordelen en evalueren van evidence
  • Toepassing van EBP in de praktijk
  • Critical Appraised Topic (CAT) 

  Programma Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen avansplus
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven