De sociaal psychiatrisch verpleegkundige begeleidt en ondersteunt cliënten in hun zoektocht naar een oplossing voor hun problemen, zodat ze de regie over hun eigen leven weer terugkrijgen. De SPV opleiding helpt je om jouw functie binnen de complexe sociaal psychiatrische verpleegkunde goed te vervullen.
De sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) richt zich, als zelfstandig gespecialiseerd verpleegkundige, op de maatschappelijke gezondheidszorg. Hij ziet de geestelijke gezondheidsproblemen van zijn cliënten niet als individueel probleem, maar als een gegeven dat zich in een sociaalmaatschappelijke context ontwikkelt. Doordat de SPV outreachend werkt, bereikt hij beter zijn doelgroep: cliënten met complexe psychiatrische problematiek in diens leefomgeving.
De SPV handelt volgens de principes van evidence-based practice en geeft coaching en consultatie aan formele en informele zorgvragers rondom een cliënt. De Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) is als geen andere professional in staat om in situaties van crisis adequaat zorg te verlenen aan de cliënt en zijn maatschappelijke context. Door optimale screening toe te passen, komt de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige tot de juiste, onderbouwde verpleegkundige diagnose, behandeling en begeleiding. Dit alles leer je in deze SPV opleiding.
De SPV opleiding helpt je om de functie van sociaal psychiatrisch verpleegkundige binnen het huidige, complexe werkveld goed te vervullen. De Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) handelt vanuit een helicopterview en zorgt dat zijn cliënten de regie over hun eigen leven weer terug krijgen.
Doelgroep
De opleiding Sociaal psychiatrisch verpleegkundige is bedoeld voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen. Je bent direct toelaatbaar met een afgeronde opleiding hbo-v of je beschikt over een mbo-v diploma of b-verpleegkunde met daarnaast een passend Bachelor getuigschrift zoals hbo-IW, SPH of MW. Je hebt tevens minimaal 2 jaar relevante werkervaring in de begeleiding van cliënten met GGZ-problematiek.
Indien je geen Bachelor getuigschrift hebt, maar wel een geregistreerd BIG-verpleegkundige bent, wordt voor aanvang van de sociaal psychiatrisch verpleegkundige opleiding een toelatingsassessment afgenomen om het hbo- werk- en -denkniveau te toetsen. Om voor het assessment in aanmerking te komen moet je relevante werkervaring hebben.
Voor de duur van de opleiding psychiatrisch verpleegkundige dien je een werk- of stageplek te hebben voor 20 uur per week als sociaal psychiatrisch verpleegkundige in opleiding. Tevens heb je op jouw werk- of stageplek een praktijkbegeleider die je coacht in jouw ontwikkeling tot SPV.
Heb je niet het juiste opleidingsniveau en wil je toch deelnemen?
Dan moet je voldoen aan alle drie de onderstaande criteria om het toelatingsassessment van de opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige te kunnen doen.
Het toelatingsassessment geeft inzicht in je ontwikkelmogelijkheden en het niveau en de relevantie van je aanwezige werkervaring. Je vult daarom vragenlijsten in en verzamelt beroepsproducten, die betrekking hebben op je werkervaring en (persoonlijke)drijfveren in je werk. Dit doe je zelfstandig in de weken voorafgaand aan het assessmentgesprek.
In het online assessmentgesprek, dat in overleg met jou wordt gepland, zal de assessor met behulp van een criterium gericht interview vaststellen of je op dat moment aan het gewenste instroomniveau voldoet.
De kosten van het toelatingsassessment zijn € 495,-
Neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.
Werkvorm
De SPV opleiding is competentiegericht opgezet en de werkervaring van de deelnemers wordt zo veel mogelijk in het programma geïntegreerd. We ondersteunen je in het leerproces met docenten uit de praktijk, persoonlijke coaching, intervisie, en interactieve en innovatieve leermiddelen.
Je rondt iedere module van de SPV opleiding af met een toets of opdracht, zodat je kunt aantonen dat je de gewenste competenties hebt ontwikkeld. Je sluit de opleiding sociaal psychiatrisch verpleegkundige af met een eindopdracht in de vorm van een afstudeeronderzoek. Je maakt een onderbouwd verbeterplan voor je organisatie op basis van jouw sociaal psychiatrische visie. Daarin verwerk je de opgedane kennis en literatuur. Je praktijkleerperiode rond je af met een individueel eindassessment met je mentor en je praktijkbegeleider.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Tijdsinvestering
De SPV-opleiding duurt 18 maanden. De bijeenkomsten zijn wekelijks gepland. De vaste lesdag is afhankelijk van de startdatum. In Breda zijn de lessen op vrijdag van 9.30-16.30 uur en op maandag van 14.00-21.00 uur, beide met een uur pauze. De lessen in de locatie Haarlem zijn op maandag van 10.00 tot 17.00 uur.
De totale studiebelasting is 2520 uur. Dat betekent dat je naast de bijeenkomsten rekening moet houden met 8 uur per week zelfstudie en een praktijkplek moet hebben waar je gemiddeld 15 à 20 uur per week werkt als SPV in opleiding. Totaal 1200 uur.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Studiekosten
De kosten voor de opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) zijn als volgt:
De factuur ontvang je binnen 2 weken na start van de sociaal psychiatrisch verpleegkundige opleiding.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.
Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Dit assessment kost € 495,-.
Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% boven op de opleidingskosten.
Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.
Diploma
Wanneer je de opleiding SPV succesvol afrondt, ontvang je het postbachelordiploma Sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Deze SPV opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN en V&VN SPV. Daarnaast maakt de opleiding psychiatrisch verpleegkundige deel uit van het landelijk platform post-hbo SPV-opleidingen.
De SPV opleiding van Avans+ is tevens ingeschaald op NLQF/EQF-niveau 6 en is daarmee qua niveau nationaal en internationaal vergelijkbaar met andere ingeschaalde kwalificaties.
Resultaat
Na deze opleiding SPV kun je dankzij jouw actuele kennis over de sociaal psychiatrische verpleegkunde aan de slag bij diverse instellingen. Je werkt daarbij met verschillende doelgroepen; je kunt werken op het gebied van preventie, kortdurende of acute zorgvragen, crisissituaties en langdurige zorgvragen.
Daarbij richt je jezelf op het versterken van het zelfregulerend vermogen en op de emancipatie van de cliënt en zijn omgeving. Je kunt ook succesvol samenwerken met de familie van de cliënt, en met (in)formele zorgverleners. Kortom, je kunt succesvol en professioneel invulling geven aan jouw functie als sociaal psychiatrisch verpleegkundige.
Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.