Skip to main content

4 essentiële adviezen bij verandering

  • 26 juni 2014
  • Door: Avans+

Hoe overleef ik verandering?

Op 4 juni verzorgde Jaap Peters een workshop voor Avans+ met deze titel. Peters is docent bij Avans+ van o.a. de opleiding Verandermanagement en auteur van vele boeken op het gebied van organiseren en veranderen waaronder: Bij welke reorganisatie werk jij?

Voor een volle zaal met enthousiaste deelnemers heeft hij in een ruim 3 uur durende sessie uitgelegd waarom veel verandertrajecten niet succesvol aflopen. Essentieel is volgens Jaap Peters de periode tussen de oude fase en de nieuwe fase in. Deze periode die eigenlijk de transitiefase heet, werd door Jaap Peters ook wel aangeduid als: de tussentijd.

Stellingen en concrete voorbeelden

Kenmerkend voor deze periode is dat de nieuwe ontwikkeling al start terwijl de oude situatie nog bestaand is. Een van de stellingen die dan ook aan de orde kwam was: De verandering is eerder dan de strategie. Het publiek in de zaal ging hier uitgebreid op in en werd aan de hand van filmpjes uit de praktijk meegenomen in deze gedachtegang. Vooral de introductie van de mobiele telefoon, de overgang van lp via cd naar Spotify waren zeer aansprekende voorbeelden.

Hoe gaan de hersenen om met verandering?

Daarna besprak de docent dat wat er in het menselijk brein gebeurt tijdens een veranderingsfase. In deze fase proberen de hersenen alles wat nieuw is aan te passen aan wat al bekend is. Dit ‘sensemaking’ werkt volgens Peters als een soort gehaktmolen. In deze fase moet je soms nog niet alles geloven wat je ziet of juist openstaan voor nieuwe zaken. Er werden 2 stellingen besproken: Veranderen is vandaag doen wat je gisteren nog gek vond. En: De zittende elite heeft niets met verandering. Peters toonde de zaal het volgende model:

Model Jaap Peters

 

Waar bevindt de deelnemer zich in de verandering?

Na zijn gloedvol betoog zijn de deelnemers uiteengegaan onder begeleiding van docenten van Avans+ om vast te stellen waar de organisatie van de deelnemer zich bevond op de golf en waar de deelnemers zich zelf bevonden. In groepen van 5 hebben ze de theorie direct getracht te vertalen naar hun eigen situatie. Na afloop zijn er voorbeelden uit deze groepen centraal behandeld. Zo kwamen situaties aan bod onder andere uit de zorgsector ( transitie richting zelfsturende teams) het intermediair ( veranderingen in de bedrijfsvoering) en de bouwsector, waarbij er opvallend veel overeenkomsten waren tussen de verschillende voorbeelden.

Adviezen bij verandering

Uiteindelijk concludeerde de docent zijn workshop met een aantal kernadviezen bij verandering. Deze adviezen zijn vooral in de tussentijdfase heel belangrijk en geven antwoord op de vraag: hoe overleef ik een verandering?

  • Wees alert op zwakke signalen; wat zie je wel en wat niet?
  • Hoe ziet de menselijke sensemaking-machine in elkaar en hoe zit de menselijke denkplattegrond in elkaar?
  • Wat zegt je intuïtie en probeer die eens te volgen; ook in je lichaam zit kennis.
  • Probeer eens mee te stribbelen met een nieuwe ontwikkeling; ik vind het niets, maar doe het toch.

Met deze praktische handvatten besloot Jaap Peters zijn betoog en nam een gemeend applaus van de deelnemers in ontvangst. Bent u net als de deelnemers geïnteresseerd geraakt in verandermanagement? Kijk dan eens op de opleiding Kwaliteits- en verandermanagement of neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs van onze Bedrijfskunde opleidingen op telefoonnummer 0900 110 10 10.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.