Skip to main content

Hoe connected ben jij, accountant? De noodzaak van innovatie

  • 24 mei 2018
  • Door: Maarten Veltman

Dat het accountantsberoep onderhevig is aan veranderingen is een open deur van jewelste, maar hoe hou jij het tempo bij? Waar staan we over een jaar of 5 met "ons" beroep? Of beter gezegd, waar sta jij? Want het tempo ligt hoog zowel ten aanzien van de ontwikkelingen waar we mee te maken hebben, als in de bevlogenheid waarin Maarten Veltman, docent accountancy bij Avans⁺, ons meevoert.

Bottom line: ICT daar draait het om! Nu zijn we ons daar als moderne accountant redelijk goed van doordrongen, maar overzien we de invloed ervan op ons beroep? De impact van ICT van de afgelopen jaren en wat er nog gaat komen gaat immers veel verder dan het beheersen en doorgronden van het ICT systeem. Denk aan privacy, betrouwbaarheid en veiligheid. Een goede accountant is niet alleen goed op de hoogte van het ICT systeem en de relevante wet- en regelgeving, hij is zich vooral bewust van de kansen en de risico’s voor de onderneming. In het kader van AVG bijvoorbeeld, welke data van mijn klanten moeten wel en niet worden vastgelegd en hoe groot is het risico om gehackt te worden. Maar ook, hoe kan ik data-analyse beter voor en bij mijn klanten inzetten?

Duik in de toekomst van uw klant

We benoemden de ontwikkelingen die een directe relatie hebben met het eigen vakgebied. Maar er is meer, want in hoeverre volg jij daarbovenop de ontwikkelingen van je klant? Stel je klant is een logistiek dienstverlener, wat weet je van physical internet en hoe dit de bedrijfsvoering beïnvloedt?

De toegevoegde waarde van de accountant wordt in de toekomst veel meer bepaald door het doorgronden van de ontwikkelingen in de betreffende sector en de gevolgen voor de organisatie. Automatisering en robotisering hebben een grote invloed op alle branches. Specifieke kennis van zaken maakt je onderscheidend als adviseur, en daar gaat het om. In het opstellen van een overzichtelijke jaarrekening ligt dat vermogen natuurlijk al lang niet meer. De innovatieve accountant is in staat om vanuit een onafhankelijke en professioneel kritische houding mee te bewegen met zijn klant. Hij is zich daarbij vooral bewust van de kansen en risico's die op zijn klant afkomen, of het nu gaat om de AVG, physical internet of robotisering, ICT is het systeem en data de grondstof. De accountant weet hierbij wat nodig is om de goede en betrouwbare informatie uit het ICT systeem te krijgen.

De rol van de accountant wordt wezenlijk anders, hij zal meer dan voorheen competenties en skills moeten ontwikkelen rondom ICT, denk hierbij aan proces mining en data-analyse. Vanuit de kunstmatige intelligentie die het systeem je biedt, zal je een vertaalslag moeten gaan maken op bestuurlijk niveau, dat zal mensenwerk blijven.

Hoe zit het met je eigen ontwikkeling?

Om ook in de toekomst een goede gesprekspartner voor uw klanten te blijven, is het continu alert zijn op innovaties een must. Je kunt voor jezelf naar mogelijke scenario’s kijken en een richting bepalen. Wil je je verder ontwikkelen, wellicht tot AA-accountant? Bij Avans⁺ zit IT verweven in alle onderdelen van deze postbacheloropleiding, daar kun je op rekenen. De theorie en ontwikkelde vaardigheden worden daarbij direct toegepast in jouw eigen praktijk.

Maarten Veltman geeft les in de postbacheloropleiding AA oriëntatie MKB

Reacties

Pieter Hammerstein

Mon, 06/04/2018 - 10:00

Een duidelijk verhaal, er is heel veel informatie, waar de ondernemer niet altijd aan toe komt,
wie kan dat beter voor hem bijhouden en hem informeren dan zijn accountant. Dat is ook de
persoon die hij/zij kan vertrouwen. Die de organisatie kent.
Met name bij de bedrijven die internationaal actief zijn, komt er enorm veel op hen af.

De directie van die bedrijven, zou nog regelmatiger bijgepraat moeten worden, maar dan moet
de adviseur/accountant wel diepgaand op de hoogte zijn, van de ontwikkelingen in de markt.

Gedegen software applicaties kunnen daarbij helpen.

Niet weten wat je niet weet, en daardoor onbewust onbekwaam acteren is zakelijk gezien levensgevaarlijk.

Een mooi voorbeeld is de kennis en het gebruik van de goederencode, die wordt nog steeds teveel gezien als een bittere bijzaak, terwijl het een concurrerende hoofdzaak kan zijn.

Beantwoorden

pim

Thu, 07/12/2018 - 10:34

Dankjewel voor dit artikel over de invloed van ICT op accountancy. Het is zeker zo dat niet alleen je eigen werk radicale veranderingen doormaakt, maar ook het werk van je klant. Hoe ga je daarmee om, dat is de vraag. http://www.eb-accountants.nl/

Beantwoorden

pim

Mon, 08/12/2019 - 09:19

Ik denk dat accountancy een van de sectoren is waarin je de meeste mensen vind die aanleg hebben voor de gevergde ICT bijscholing. Het betreft toch een nauwgezet geduldig type mens dat de accountancy ingaat. Het doorlezen van AVG dingen is erg belangrijk. http://www.limborgh-partners.nl/

Beantwoorden

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.