Skip to main content

De beoordeling van 2019

  • 22 november 2019
  • Door: Marjon François

Tijd om de balans op te maken. Waar ben je tevreden over en wat had je misschien anders willen doen? Los van een beoordelingsgesprek denk ik dat we allemaal wel richting het einde van het jaar terugkijken wat 2019 gebracht heeft. Had je bepaalde voornemens of doelen die je wilde bereiken? En klopt wat we bedacht hadden nog met waar we uiteindelijk zijn uitgekomen dit jaar? Ik denk dat we, zonder dat het een beoordelingsgesprek moet heten, de komende periode allemaal wel een dergelijk moment zullen hebben. Beoordelen is iets wat we allemaal doen. Daarin denk ik ook dat het belangrijk is om je af te vragen ‘Hoe beoordeel ik mezelf?’.

Wilde je misschien dit jaar focus leggen op een bepaald thema of project? Eindelijk dit jaar de klus klaren die al jaren op de plank is blijven liggen of was je nieuwsgierig naar iets? Wilde je een opleiding volgen of een symposium volgen misschien? En hoe ver ben je gekomen?

Vasthouden aan je koers

Soms lijkt het na de eerste maanden al direct een verloren zaak. Kunnen we de discipline niet opbrengen om ons ergens toe te zetten of raken we gaandeweg afgeleid door iets wat ons nog leuker, beter of interessanter lijkt. Natuurlijk zijn er zaken die soms spoed hebben en tussendoor moeten, maar ook daartussen of daarna is wel weer ruimte te vinden om toe te komen aan wat jij zelf belangrijk vindt.

De balans opmaken

En dan richting het einde van het jaar maken we de balans op. Veel werkgevers geven dit moment vorm in een beoordelingsgesprek. Je kunt natuurlijk ook jezelf de vraag stellen wat je van je eigen ontwikkeling, plannen en realisaties vond. Ik denk dat deze vragen veel belangrijker zijn, waardoor je zelf actief regie voert. Waar ligt je eigen invloed en zijn er dingen die je mee kunt nemen naar volgend jaar? Niet omdat een ander het aan je vraagt maar omdat je het zelf graag wil? Je ontwikkelen en bevrediging halen uit de dingen die je doet, is denk ik voor elk mens belangrijk. Soms is het een kwestie van jezelf weer even richting de focus brengen van wat je je eerder hebt voorgenomen.

Eindsprint

Misschien kunnen we nog een sprintje nemen richting de eindstreep. Zijn er dingen bijgekomen die we niet hadden bedacht en zijn we andere zaken uit het oog verloren? Misschien zit het hem ook niet in het stellen van hele grote doelen of veranderingen, maar gaat het juist ook om de kleine dingen die het verschil maken. Wat wilde jij uit 2019 halen?

Een eerste aanzet

Hele grote plannen over samenwerken zijn soms al terug te brengen naar een simpel complimentje voor je collega. En soms is een begin maken met iets ook al weer een eerste aanzet voor het volgend jaar. Zo zijn sommige doelen of voornemens misschien niet helemaal gelukt zoals je je doel had gesteld, maar kun je elke dag een stap zetten in de richting waar jij wilt komen.

Ik denk dat het vooral interessant is om je af te vragen of je tevreden bent over jouw jaar? Wil jij nog iets meepakken om 2019 nog mooier af te sluiten? Misschien is dat wel de vraag die we ook onze collega’s kunnen stellen en waarmee je iemand positief aanmoedigt naar 2020.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.