Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Een opleiding is slechts een hulpmiddel

  • 13 februari 2014
  • Door: Ludo de Bie

Het gaat erom wat jij ermee doet in de praktijk

Ik krijg helaas niet iedere dag de vraag, maar het is wel dé vraag waar ik elke dag mee bezig ben: Wat is het resultaat van een opleiding?

Mijn naam is Ludo de Bie en ik ben werkzaam als operationeel directeur bij Avans+. Ik ben iedere dag bezig met de inhoud en kwaliteit van (post)bachelor- en masteropleidingen voor mensen die werken en voor organisaties die hun medewerkers willen laten ontwikkelen.

Terug naar de vraag

Heeft u er al een antwoord op geformuleerd? Ik denk aan antwoorden als een diploma, een andere/betere baan, een beter salaris, meer kennis, je werk beter kunnen doen. Betekent dat, dat er voor elke persoon een ander antwoord mogelijk is of zijn de antwoorden een afgeleide van het enig juiste antwoord?

Een diploma an sich…zegt niks

Als we kijken naar een diploma, wat is dat dan voor een resultaat? Een diploma staat voor het voldoen aan de eindkwalificaties van een opleiding. Die eindkwalificaties zijn competenties waar iemand dan aan voldoet. En over dit laatste kun je nog discussiëren omdat de competentie vaak geformuleerd is in termen van: is in staat tot…. Dan kun je nog twijfels houden over de vraag of die persoon het ook werkelijk gaat doen. En waar kun je dat laatste dan vaststellen? Niet aan de hand van het diploma dus, dat zul je toch in de praktijk moeten laten zien.

Wanneer ben je capabel

En als we dan kijken naar een beter salaris, wat is dat dan voor een resultaat? In zijn algemeenheid is de hoogte van het salaris afgestemd op de inhoud en complexiteit van een functie. Bij het bepalen of iemand in aanmerking komt voor een functie met bijbehorend salaris zal een afweging gemaakt moeten worden of die persoon capabel geacht wordt de inhoud en complexiteit van die functie aan te kunnen. Maar hoe weet je of iemand capabel genoeg is? Eén van de beoordelingscriteria zal zijn de genoten opleiding, maar dat zal niet het enige criterium zijn. Je wilt ook weten of iemand de gevraagde competenties voor de functie al eerder bewezen heeft of heeft aangetoond over een goede basis en ontwikkelbaarheid te beschikken. En waar kun je dat laatste vaststellen? Juist, ook hier is de praktijk weer bepalend.

Een opleiding is een hulpmiddel

Nog niet zeker over het enige juiste antwoord? Laten we dan nog eens kijken naar: ‘Je werk beter kunnen doen’. Is dat dan het resultaat van een opleiding? Dat zou best kunnen, maar dan kan er toch nog veel fout gaan, namelijk: de opleiding sluit niet aan op je werk, je krijgt de inhoud van de opleiding niet vertaald naar je eigen praktijk, de inhoud ken je al en gaat je niet verder helpen om beter te worden, enz.

Toch niet zo gemakkelijk om een antwoord te vinden op de vraag!? Op basis van het voorgaande blijkt dat er vele redenen zijn om een opleiding te volgen, maar dat het resultaat van een opleiding niet op zichzelf staat. Een opleiding is een hulpmiddel en je bepaalt uiteindelijk zelf wat het resultaat gaat zijn in de praktijk. Het is de praktijk van je familie, je hobby en je werk die bepaalt wat het resultaat gaat zijn.

Betere resultaten in de praktijk

Bij Avans+ ben ik iedere dag bezig met het beroep van mensen in de praktijk. Het is mijn uitdaging om vast te stellen wat mensen in hun beroep nodig hebben om tot de gewenste resultaten te komen in hun werk binnen hun organisatie. Dat betekent dat ik ook rekening moet houden met de omgeving, de context waarin mensen hun beroep uitoefenen. Op basis hiervan stel ik programma’s samen die mensen helpen om te komen tot betere resultaten in de praktijk.

Wil je weten hoe ik dat doe? Neem contact op via info@avansplus.nl of bel 088 - 909 80 00. Graag bepaal ik samen met jou wat het resultaat in jouw praktijk kan en moet zijn.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.