Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Een utiliteitsproject dat compleet in de eigen energiebehoefte voorziet!

  • 14 februari 2014
  • Door: Avans+

“Wij werken alleen met docenten met een bewezen staat van dienst”. Maar wie zijn deze docenten dan en waarom zijn ze zó goed? Daarom ondervragen we deze keer ir. Remko van Gijzen, docent Duurzaamheid (onder andere van maatwerk Strukton) en senior technicus bij installatieadviseur Techniplan Adviseurs.

Wie is…

Remko van Gijzen; een docent met ambities.

 “Mijn achtergrond is oorspronkelijk bouwkundig. Ik heb de opleiding bouwkunde gevolgd aan de TU in Delft. Na mijn opleiding heb ik eerst werkervaring opgedaan bij verschillende architectenbureaus, waarbij mijn interesse in het verduurzamen van gebouwen toenam. Niet alleen vanwege een groter wordend besef van de noodzaak tot verduurzaming, maar ook omdat duurzaamheid steeds meer een kwaliteit is geworden waar gebouwen zich in kunnen onderscheiden. Wanneer je zelf niet meegaat in deze ontwikkeling, laat je in mijn ogen een grote kans liggen.

Verduurzamen van de bebouwde omgeving

Om meer inhoudelijke kennis over gebouwinstallaties in relatie tot verduurzaming te vergaren ben ik (sinds 2009) bij installatieadviseur Techniplan Adviseurs gaan werken. Hier heb ik de kans gekregen om mee te werken aan een aantal zeer verschillende type projecten, en heb ik de nodige ervaring op het gebied van verduurzaming in de praktijk op kunnen doen.

Inmiddels gaat verduurzaming met de opkomst van certificaten als Breeam veel verder dan bouwkunde en installatietechniek alleen. Juist de razendsnelle ontwikkelingen in de markt en de innovatieve technieken maken het voor mij persoonlijk een erg leuk ‘veld’ om in te werken. Het is dan ook nog steeds mijn ambitie om in de toekomst een bijdrage te kunnen blijven leveren aan het verduurzamen van de bebouwde omgeving. Ik zou het persoonlijk als een mijlpaal zien wanneer we een utiliteitsproject kunnen opleveren dat compleet kan voorzien in zijn eigen energiebehoefte. Dus niet alleen gebouwgebonden energieverbruik, maar echt de volledige energiebehoefte, opgewekt binnen de eigen projectgrenzen”.

Een oneindig proces

Een man met ambities, een drukke agenda en ook voor de klas bij Avans+?!
“Techniplan Adviseurs heeft al geruime tijd een goede relatie met Avans+. Meerdere collega’s hebben opleidingen gevolgd op het gebied van installatietechniek. Omdat we erg actief zijn op het gebied van Duurzaamheid, heeft Avans+ Techniplan Adviseurs benaderd met de vraag of wij wellicht ook lessen kunnen verzorgen. We staan immers midden in de praktijk. Zodoende ben ik uiteindelijke als docent bij Avans+ terecht gekomen.
Ik ben namelijk van mening dat ‘leren’ een proces is dat mijn inziens nooit eindigt. Zeker in een dynamische markt is het noodzakelijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Dit gaat nooit vanzelf. Deelnemers zullen ook na opleidingen actief moeten blijven om hun kennis te onderhouden en uit te breiden. A life long learning, dat is mijn motto.

Met de voeten in de klei

“Ik committeer me als docent graag aan Avans+ omdat de opleidingen zeer dichtbij de praktijk staan. Niet alleen staan er docenten voor de groep die werkelijk praktijkervaring hebben in het werkveld dat zij doceren, maar ook de lesprogramma’s omvatten actuele thema’s en projecten die direct in het ‘lesmateriaal’ worden verwerkt. Bijvoorbeeld de opkomst van prestatiegericht energiebeheer en onderhoud, of de snelle ontwikkelingen op het gebied van vastgoedcertificering. Hiermee blijft de opleiding up to date. Wat niet wil zeggen dat we niet regelmatig evalueren en bijstellen, maar dat vind ik niet meer dan logisch.

Steentje bijdragen

Ik doceer met zeer veel plezier. Avans+ is een professionele organisatie met mensen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: mensen helpen hun prestaties te verbeteren. Ik ben blij dat ik hier binnen mijn vakgebied een steentje aan bij kan dragen. En hoop dit nog een hele tijd te mogen doen.”

Remko van Gijzen is docent voor de Installatietechnische opleidingen van Avans+.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.