Skip to main content

Gedurfde doelen: topscorer of wereldkampioen 2014?

  • 07 mei 2014
  • Door: Coen Toebosch

A Big Hairy Audicious Goal: BHAG oftewel Het Grote Gedurfde Dappere Doel. Dappere doelen durven stellen is iets wat veel voetballers doen. Deze doelen geven richting aan je drive of ambitie. Topscorer worden op het WK (Ronaldo) of toch liever wereldkampioen worden (Lahm)? De gouden bal winnen (Messi) of ‘gewoon’ de bekerfinale winnen in de Kuip (Bram van Polen, aanvoerder van PEC). Soms duurt het lang voordat je uiteindelijk het gestelde doel bereikt, soms bereik je het nooit en soms bereik je het veel eerder dan verwacht. Naar aanleiding van een eerdere column over doelen stellen, wees een collega mij erop dat ik mijn BHAG voor Avans+ niet verder heb uitgewerkt. Ik heb hem beloofd om dat in deze column wel te doen, dus bij deze…

Avans+ wil een bijdrage leveren middels ontwikkeltrajecten die er echt toe doen. Ontwikkeltrajecten die veel meer rendement opleveren dan de gevraagde investering, voor zowel de deelnemer als het bedrijf. Er moet sprake zijn van een maximale Return On Investment (ROI) van al onze ontwikkeltrajecten zoals uitgewerkt door Jack Phillips, chairman van het ROI Institute. Wij geloven er heilig in dat al onze ontwikkeltrajecten daaraan moeten voldoen en wij geloven er ook in dat je de ROI altijd kunt verbeteren.

Persoonlijke ontwikkeling is de kern van succes

Wij geloven dat persoonlijke ontwikkeling de kern is van succes in de praktijk. In de sport is dat heel duidelijk te zien. Er zijn heel veel talentvolle voetballers met een uitstekende techniek, tactisch inzicht en een goede, fysieke gesteldheid. Toch zijn er maar heel weinig die uiteindelijk de top halen en zich daar ook kunnen handhaven. Die voetballers hebben iets dat de anderen niet hebben en dat is niet zo eenvoudig waar te nemen: karakter, doorzettingsvermogen, volharding, gedrevenheid enz. Wij geloven dat deze elementen ook de doorslag geven bij een succes in je werk. Daarom besteden we expliciet aandacht aan de bewustwording en ontwikkeling van je persoonlijkheid gedurende de gehele opleiding.

Een penalty scoren voor het oog van 60.000 toeschouwers is echt anders

Daarnaast is het cruciaal om de opgedane kennis en vaardigheden ook daadwerkelijk toe te passen in de praktijk, zowel gedurende als na afloop van de opleiding. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het verschil tussen een penalty scoren tijdens de training of een penalty nemen in de laatste minuut van een finale met 60.000 toeschouwers in het stadion en TV kijkers van over de gehele wereld, is toch een hele andere ervaring. Je wordt alleen door Van Gaal geselecteerd als je ook wedstijden speelt, trainen alleen is niet voldoende. Wij geloven dat je geholpen moet worden om het geleerde ook toe te passen. Door coaches vanuit de opleiding of je werk, door je leidinggevende, door de juiste opdrachten en business projecten enz. Uiteindelijk geloven wij dat je het meeste en snelste leert op je werkplek en dat zie je terug in onze opleidingen.

Zo goed als bij Bayern München, zo slecht bij Real Madrid

Dan het resultaat in de praktijk. Wij geloven dat je individuele performance sterk afhankelijk is van je omgeving. Zo is Clarence Seedorf één van de allerbeste voetballers van de afgelopen jaren, behalve in Oranje. Zo goed als Robben is bij Bayern München, zo slecht deed hij het bij Real Madrid. Het heeft geen zin om je als individu te ontwikkelen als je omgeving niet meebeweegt. Ook daaraan leveren wij een bijdrage tijdens onze ontwikkeltrajecten. Het begint al voordat je aan een opleiding begint. We gaan met je in gesprek; past deze opleiding bij je loopbaan? En past die bij je persoonlijkheid? Ondersteunt je bedrijf de opleiding in tijd en geld? Zijn alle verwachtingen goed op elkaar afgestemd? Gedurende de opleiding blijven we daar, door middel van gestructureerde opdrachten en business projecten, aan werken. Ook worden mensen uit je bedrijf betrokken bij de opleiding door middel van begeleiding en beoordeling. Na de opleiding blijft het netwerk in stand en worden er voor alumni verschillende bijeenkomsten en sessies georganiseerd.

Dit vraagt veel van deelnemers, bedrijven en Avans+

Dit klinkt allemaal goed, maar is natuurlijk wel hartstikke ingewikkeld om te organiseren. Dit omdat de beste weg voor iedere deelnemer anders is. Die complexiteit wordt ook nog eens versterkt doordat verschillende deelnemers vaak in een heel andere omgeving werken. Dat vraagt veel van de individuele inbreng en het doorzettingsvermogen van alle deelnemers. Dat vraagt veel van de bedrijven waar die deelnemers werken en het vraagt veel inzet en passie van alle medewerkers van Avans+. Maar dit laatste doen we uiteraard graag omdat wij nu eenmaal geloven dat we daarmee de beste ontwikkeltrajecten met het meeste resultaat leveren in de markt. Daarom zijn wij ook het leukste opleidingsinstituut met het beste personeel die met de meeste passie een bijdrage leveren aan duurzame performanceverbetering van al onze klanten. Dat…geloven wij.

Coen Toebosch, Algemeen directeur Avans+ en is te volgen op Twitter: @CoenToebosch

 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.