Skip to main content

Ik weet wat jou gelukkig maakt

  • 13 juni 2014
  • Door: Dragan Kalkan

Bij Avans+ denken we niet alleen in cijfers of in theorieën. We zien een mens als een geheel en realiseren ons dat je prestaties ook afhankelijk zijn van je geluk. Ik denk dat ook jij geluk nastreeft. Graag deel ik daarom in dit blog de lessen van de Harvard Grant Study met je. Het is een van de langste longitudinale studies in de geschiedenis. In 1938 begon deze studie naar 268 mannen die over een periode van 75 jaar gevolgd zijn gedurende alle levensfasen die zij doormaakten. Het doel was zo goed mogelijk vast te stellen welke factoren het meeste bijdragen aan de bloei in een mensenleven. De meeste van deze mannen zijn inmiddels in de 90. Ze hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, bijna alle grote veranderingen van de vorige eeuw beleefd, ze hebben huwelijken, het krijgen van kinderen en kleinkinderen, het verlies van dierbaren, scheidingen en het vinden van nieuwe liefdes meegemaakt. Een opvallend resultaat is dat zij na hun 70e levensjaar de beste seks van hun leven hebben ervaren! Ik denk dat we deze en meer van de wijze lessen uit dit onderzoek serieus moeten nemen. Jij ook?

Meer resultaten van het onderzoek

Recentelijk heeft George Vaillant, een psychiater die de afgelopen 3 decennia de Harvard-studie begeleidde, de resultaten gepresenteerd in het geweldige boek Triumphs of Experience. In dit boek beschrijft hij de levens van de nu 90-jarige deelnemers en laat hij ze aan het woord. Ik raad je aan dit boek nog voor je 100e verjaardag te lezen. De Harvard Grant Study leert ons dat onze levens zich vooral in de latere levensjaren ontwikkelen en gedurende die tijd dikwijls betekenisvoller, waardevoller en gelukkiger zijn dan daarvoor.

Via de links hieronder kom je meer te weten over het onderzoek en de interessante resultaten. Hieronder zal ik er een aantal met je delen op basis van het artikel dat eerder op de site van de Huffington Post verscheen.

+ Triumphs of Experience: The Men of the Harvard Grant Study - Boek
+ Recoverstories – Triumphs of experience
+ 75 Years In The Making: Harvard Just Released Its Epic Study On What Men Need To Live A Happy Life
+The 75-Year Study That Found The Secrets To A Fulfilling Life

Het geheim van geluk

Essentieel is volgens de Harvard Grant Study de liefde. Er bestaat een sterke correlatie tussen het hebben van warme en betekenisvolle relaties en je gezondheid en geluk in de latere jaren van je leven. Volgens onderzoeker Vaillant is het belangrijk om liefde te hebben in je leven en daarnaast ook om een manier van leven te vinden waarbij je liefde niet van je afstoot. Uit het onderzoek blijkt dat je geld, een succesvolle carrière en een goede mentale en fysieke gezondheid kunt hebben, maar niet gelukkig zult zijn voor je ook liefdevolle relaties in je leven hebt. Geld en macht, concludeert Vaillant op basis van het onderzoek, zijn over een heel mensenleven gezien maar een klein deel van het grotere geheel. Hij benadrukt dat geld en macht niet automatisch meer geluk brengen in je leven. Het zijn maar kleine onderdelen van het grotere geheel. Zeer belangrijk is wel de mate waarin je tevreden bent met het werk dat je doet.

Iedereen kan gelukkiger worden

Uit de Harvard Grant Study blijkt dat ook personen die een ongelukkige jeugd hadden, later een gelukkig en betekenisvol leven kunnen leiden. Verbinding en sterke relaties in alle aspecten van je leven zijn daarbij cruciaal. Tevredenheid over het werk dat je doet is bijvoorbeeld ook een verbinding die een positief effect heeft op je welbevinden. Het blijkt belangrijker dan het geld dat je met je werk verdient of de macht die je ermee verkrijgt. En behalve je liefdesrelatie hebben ook je de sociale verbindingen met vrienden, collega’s en klanten op lange termijn positieve effecten op je gezondheid en op je beleving van stress.

Hoe ga je om met uitdagingen?

De manier waarop we omgaan met uitdagingen is een ander belangrijk onderdeel van de weg naar geluk, legt Vaillant uit in hetzelfde artikel. Hoe ga je om met problemen en hoe creëer je iets moois uit iets verschrikkelijks dat je overkomt? Als voorbeeld noemt hij Moeder Teresa die een vreselijke jeugd had, maar iets van haar leven wist te maken door te geven om anderen. Ook Beethoven wist iets te doen met zijn ellende volgens Vaillant. Hij wist een verbinding te maken door zich te uiten in zijn composities.

De overduidelijke conclusie

George Vaillant vat zijn onderzoek in als volgt samen: “De 75 jaar en 20 miljoen dollars die zijn besteed aan dit onderzoek, leiden tot deze overduidelijke conclusie in 5 woorden: Happiness is love. Full stop.”

Wat Avans+ hieraan bijdraagt?

Avans+ ontwikkelt mensen en organisaties. Voor Avans+ staat het denken vanuit de menselijke kant altijd centraal. Dit weet iedere klant van Avans+ die met ons de verbinding is aangegaan. Het hoogst haalbare doel is in mijn ogen de zelfontplooiing van een mens. Door het beste uit jezelf en uit het leven te halen kun je ook het hoogst haalbare bereiken voor de organisatie of klanten waar je voor werkt. Wanneer je die doelen voor jezelf en je organisatie bereikt zijn erkenning en waardering belangrijk. Erkenning en waardering van jezelf én van anderen. Misschien is het niet eens zozeer dat wat je bereikt hebt, maar juist die waardering ervoor die je gelukkig maakt.

Graag beloof ik je namens Avans+ het volgende: wij bieden je uitdagingen, betekenisvolle verbindingen en misschien zelfs wel geluk. Alle bovengenoemde factoren, die een bijdrage kunnen leveren aan jouw geluk, zijn in ons mensenleven te realiseren. Doe waar je van houdt, volg je hart, zorg voor betekenisvolle, sterke en warme relaties en ga de uitdagingen in je leven aan! Het zal je niet verbazen dat ik denk dat jij de aspecten die je nodig hebt ook zult vinden bij Avans+. Natuurlijk durf ik niet keihard te beweren dat je bij Avans+ de liefde van je leven zult vinden. Maar sluit deze mogelijkheid zeker niet uit. Hoeveel mensen ken jij wel niet die hun liefde hebben gevonden via het werk of tijdens een studie?

Wél durf ik te beweren dat:

  • je in het netwerk van Avans+ waardevolle en betekenisvolle relaties zult vinden. Het is aan jou om daar vervolgens levenslange relaties van te maken.
  • de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt bij Avans+ een positieve én betekenisvolle ontwikkeling is. Vraag het iedereen maar die zijn diploma of bul heeft behaald en erkenning en waardering van familie, vrienden, werkgevers, Avans+ en zichzelf heeft gekregen.
  • Avans+ die waardevolle verbinding met je werk kan creëren, je tevredenheid over je werk kan doen toenemen.
  • je met alle contacten, docenten, medestudenten, netwerken en coole evenementen van Avans+ zeker de verbindingen kunt vinden die cruciaal voor je zijn in je leven. Blijf daarom onze evenementen bezoeken! Op de website van Avans+ kun je steeds de laatste updates vinden.
  • Avans+ je gegarandeerd uitdagingen zal bieden en je zal helpen bij het vinden van manieren om deze aan te gaan, waardoor je ook op andere momenten in je leven zult weten hoe je met uitdagingen om kunt gaan.

Het is aan jou of je hier ook in gelooft. Of je het wilt en gaat doen. De komende 60 jaar kun jij gaan floreren. Volgens de mannen uit de Harvard Grant Study ligt er zelfs boven de 70 nog veel moois in het verschiet. Geloof jij ook in de waardevolle verbindingen die Avans+ je kan bieden? Dan heet ik je van harte welkom en spreek ik je graag een keer over wat jou gelukkig maakt.

Avans+, improving professionals: niet de grootste, wél de beste!

Waar de lat sinds 1986 al hoog ligt en alleen maar hoger is komen te liggen. Waar het vanzelfsprekend is dat jij persoonlijke aandacht krijgt. Waar je écht kwaliteit krijgt en je prestaties in de praktijk met échte business-resultaten échte en aantoonbare impact hebben en waar je ook nog eens een klantwaarde ervaart die je voor de rest van je leven bijblijft. Ben jij er klaar voor?

Bron: Huffington Post

Mijn naam is Dragan Kalkan, commercieel directeur van Avans+ en te volgen op Twitter via @DraganKalkan.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.