Skip to main content

Innovatie zit in bruikbare techniek

  • 13 augustus 2015
  • Door: Marc Janssen

Diagnostiek in de zorg berust voor grote mate op kwalitatieve beoordelingen. Een voorbeeld hiervan is bewegingsanalyse. Kwantitatieve data kan in een bewegingslaboratorium verkregen worden, maar dit is vaak erg kostbaar en daarbij belastend qua tijd voor de patiënt. Kinectics is een (relatief) goedkoop en betrouwbaar alternatief dat wordt gesteund door Avans+ vanwege de meerwaarde in zorgdiagnostiek. Het is een mobiel systeem dat ontwikkeld is voor bewegingsanalyses die praktisch zijn uit te voeren qua tijd en ruimte.

Wat is Kinectics?

Kinectics is een nieuw meetinstrument dat bewegingen objectief registreert. Door een brede inzetbaarheid in de zorg kunnen professionals hun aandacht meer op de patiënt richten. Dankzij dit systeem kan men namelijk efficiënter werken en is er meer maatwerk mogelijk.

Inzetbaarheid van Kinectics

Het instrument is zowel diagnostisch als therapeutisch inzetbaar. Een goed voorbeeld om Kinectics toe te passen is binnen de (geriatrie)fysiotherapie aangezien ouderen over het algemeen minder mobiel zijn. Daarom krijgt dit instrument een belangrijke plaats binnen de opleiding MGPT.

Ontwikkeling van de software

Eén van de kerndocenten uit ons team, drs. Maarten Gijssel, houdt zich bezig met technische innovaties in de zorg. Hij initieerde de ontwikkeling van de software voor bewegingsanalyse in samenwerking met Microsoft Nederland, de Haagse Hogeschool en de universiteit van Brussel. Onderzoek en ontwikkeling wordt uitgevoerd door meerdere deelnemers aan de opleidingen van Avans+. Dit gebeurd door veldonderzoek en implementatie in de zorgsetting. Zo lopen er projecten in het Radboud UMC, bij verschillende sportbonden en bij de Haagse academie voor lichamelijke opvoeding.

Ontwikkelingen bij Avans+

Door de opkomst van nieuwe technieken zal het curriculum van de gespecialiseerde fysiotherapeut en de inhoud van de fysiotherapie masteropleidingen veranderen. Avans+ is een voorloper in het ontwikkelen en implementeren van zulke vooruitstrevende en innovatieve technieken binnen de zorg. Deze systemen worden namelijk daadwerkelijk gebruikt en getoetst in de opleidingen.

innovatie fysiotherapie

 

 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.