Skip to main content

Levenseinde bij dementie: sterven op je eigen manier

  • 03 juli 2019
  • Door: Yvonne Bello

Sterfstijlen? Bestaan die? Ja, inderdaad, je kunt sterven op je eigen manier en dat is in te delen in stijlen, variërend in types als het “vertrouwende type” die niet zo bang zijn voor de laatstelevensfase en zelf willen beslissen. Of het “sociale type”, waar de meeste mensen onder vallen. Dit type is wat angstiger dan gemiddeld voor alle aspecten rondom sterven. Maar er is ook een “rationeel type”, een “onbevangen type” en het “proactieve type”, dat spiritueel is ingesteld.

Doodgewoon bespreekbaar

De dood is bespreekbaar, zo bleek wel tijdens de interactieve masterclass Levenseinde bij dementie die de V&VN in samenwerking met Avans+ heeft georganiseerd. Er werd over dit best gedurfde onderwerp heel open gesproken en gediscussieerd. Het blijkt dat je meer over het einde gaat nadenken wanneer een overlijden dichterbij komt. Een nog relatief jonge ervaringsdeskundige met Alzheimer sprak heel open over hoe hij denkt over het leven en de dood en hoe hij daar zijn familie en vrienden over heeft geïnformeerd.

Uit onderzoek van Agora (2015) blijkt dat 80% van de Nederlanders het belangrijk vindt om op de hoogte te zijn van de wensen van hun dierbaren. Het levenseinde bespreken hoeft niet lang te duren of zwaar te zijn. Maar waarom is het tijdig spreken over levenseinde van belang? Als wensen en verwachtingen niet zijn uitgesproken, krijgt iemand met dementie ook niet de juiste (palliatieve) zorg. Uitvaartverzekeringen bieden zelfs ondersteunende pakketten aan om er over in gesprek te gaan. Best belangrijk, want als mensen zeggen dat ze de dood hebben geregeld, wat is er dan geregeld? Wat staat er op papier? En heeft iemand er wat aan als het eenmaal zover is?

Dementiezorg is palliatieve zorg

Een van de sprekers tijdens de masterclass, specialist ouderengeneeskunde, voert bij de diagnose dementie al snel een gesprek over levenseinde. 4% van de bevolking gaat dood aan euthanasie, het merendeel van de bevolking sterft een natuurlijke dood. Naast euthanasie zijn er nog een aantal andere opties in palliatieve zorg bij dementie. Zoals stoppen met eten en drinken onder begeleiding, symptoombestrijding, pijnbestrijding, sedatie en het voorkomen van onnodig medisch handelen. Dan is behandelverbod, een schriftelijke wilsverklaring nodig.

Wanneer 100 gemiddelde 75+ cliënten worden gereanimeerd, overleven 94 cliënten dat niet. De 6 cliënten die het wel overleven, blijven zwaar beperkt. Zulke gegevens helpen bij het nemen van een juiste beslissing voor wel of niet behandelen. Mensen met dementie hebben een kwetsbaarder brein, waardoor reanimeren nog minder kansrijk is.

In de masterclass werden naast tips over het spreken over levenseinde ook een aantal hulpmiddelen en artikelen besproken en aangeboden. Kortom, van begin tot eind een boeiende middag.

Passende zorg bij levenseinde met zo min mogelijk regels

Heb je deze masterclass gemist? Geen probleem! Op 9 oktober 2019 organiseren we het minisymposium Passende zorg bij levenseinde. Lees hier nu meer over.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.