Skip to main content

Liefde, passie en het op één na mooiste beroep ter wereld

  • 04 november 2013
  • Door: Dragan Kalkan

Regelmatig kijk ik als tevreden, en zelfs gelukkig mens naar mijn leven en hoe ik er momenteel voor sta. Ik hoop dat jij dat ook regelmatig doet. Ik kan je verklappen dat dit je kan helpen om je missie in jouw leven zo dicht mogelijk te evenaren. Althans: als je dan ook het lef hebt om daar dan ook écht voor te kiezen.

Liefde met de paplepel erin gegoten

Als enige zoon, en eerstgeborene, van een gastarbeidersgezin uit de vroegste generatie gastarbeiders vraag ik me af of mijn ouders (die inmiddels na 39 jaar, 4 maanden en nog wat dagen arbeid in Nederland) nog steeds trots op mij zijn.

Mijn vader werkte hard, lang en was vaak van huis. Mijn moeder droeg de verantwoordelijkheid voor mij en later voor mij en mijn zuster bijna alleen. En dat deed zij met één en al liefde voor ons. Liefde, aandacht, liefde en nog een portie aandacht waren naast de dagelijkse levensbehoeften een dimensie in ons leven waar ik soms nog met weemoed naar terugkijk. Mijn vader deelde deze passie voor ons net zo veel als mijn moeder. Soms om gek van te worden. Als het tegenzat op school, me buitengesloten voelde op het schoolplein, het tegenzat met de meisjes en we dik verloren hadden met voetbal, tennis, basketbal, zwemmen, waterpolo, karate, judo of de jaarlijkse stijldanswedstrijden nam mijn moeder me altijd op schoot en sprak de troostende en aanmoedigende woorden:

“Luister zoon, je moeder heeft je niet voor het ongeluk en de ellende op de wereld gezet! Jij bent voor het geluk geboren en niet voor de ellende. Dus schud alle zorgen van je af en richt je op de zaken in je leven waar je van weet waarmee jij kunt uitblinken. Dus doe wat je hart je ingeeft en waar je goed in bent. En vergeet niet dat je vader en ik niet ons huis en haard hebben verlaten om in een ander land te mislukken. Dus genoeg getreurd, opstaan en verder gaan…”

Ook nu als volwassen man spreekt ze deze woorden tegen mij. Ook al woont ze ver van mij vandaan. Het enige dat veranderd is zijn de tegenvallers tijdens deze levensfase en het feit dat ik niet meer op haar schoot pas.

Het is juist die grondhouding die mij geleerd heeft om één keer vaker op te staan dan ik onderuit ben gegaan. Mezelf meteen weer te herstellen en de bedoeling van mijn leven weer voor ogen te houden. Dat is dan ook mijn manier om vooruit te komen in het leven.

Vol met passie door het leven gaan, alsof iedere dag je laatste is

Alles is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat weet ik ook wel. Wat mij alleen nóg moeilijker lijkt dan de levenshouding: “makkelijker gezegd dan gedaan”, is volgens mij door het leven moeten gaan in een baan die je niet leuk vindt en waar je geen passie voor hebt. Dat lijkt me pas echt moeilijk. Want hoe zou jouw leven er uitzien wanneer je de moed zou weten te vinden om te onderzoeken waar je echt goed in bent en waar je met passie en liefde voor uit je bed zou willen komen? Dat zou toch geweldig zijn? Wie kan daar nou op tegen zijn?

Of je nu door de TEDx speeches geïnspireerd wordt, door je favoriete acteur, acteur, leraar, sporter of Steve Jobs, ga het in ieder geval uitzoeken. Want waarom zou je ook maar één dag van je leven verspillen aan werk waar je niet voor geboren bent. Of waar je ongelukkig van wordt?

Als ik de draad weer eens kwijt ben, en mijn moeder niet bereikbaar is of ik haar schoot mis om in weg te kruipen en aanmoediging te vinden, en de romans van Isabel Allende me niet kunnen brengen wat ik nodig heb, luister o.a. ik naar Steve Jobs stanford commencement speech 2005. Dat zou ik jou ook willen aanraden als je inspiratie en richting zoekt. Van alle zaken die Steve hier bespreekt, is één vraag waar het in de kern steeds weer over gaat. Ook als jij worstelt met de vraag hoe je datgene waar jij gepassioneerd voor bent kunt vinden en tot realiteit kunt brengen.

Deze vraag is: “wat zou je vandaag doen als het je laatste dag van je leven zou zijn?” Ik weet het inmiddels wel. Jij ook?

Het op één na mooiste beroep ter wereld

Doe alleen dat waar je werkelijk van houdt en dan ben je in staat tot grote dingen in je leven. Maak daarin geen enkel compromis. En doe alleen dat waar je van houdt.

Nou is computers maken, boeken schrijven, wedstrijden winnen en geld verdienen leuk, maar in mijn ogen is het mooiste beroep van de wereld die van de arts. Want als arts ben je dagelijks in staat mensenlevens te redden. Dat lijkt me echt geweldig!

Voor mij is het leven als arts niet weggelegd. Dus i.p.v. het allermooiste beroep heb ik met mijn passie datgene gevonden wat het dichts bij komt van datgene waar ik in geloof. En dat is om mensen verder te helpen zich zo te ontwikkelen waardoor ze beter worden in hetgene ze doen. En heb daarbij een bedrijf gevonden die dit ook als missie heeft!

Dat maakt dat mijn werk voor Avans+ het leukste en mooiste werk is dat er te vinden is waarbij ik dagelijks met liefde en vol passie uit bed kom. En dan kun je eigenlijk niet eens van werk spreken, maar van een missie in actie. Want ik draag dagelijks bij aan wat onze beiden passies zijn. En met mensen die dit ook geloven. Dat is toch mooi?

En wat is jouw passie? Jouw liefde? En hoe moedig ben jij?

Mijn naam is Dragan Kalkan.
Zoon van twee gastarbeiders.
Broer van een lieve zuster.
Liefdevolle man van een Portugese schone.
Vader van twee prachtige energieke en talentvolle dochters.
Commercieel directeur van het leukste en mooiste bedrijf van Nederland.
Liefhebber van mensen en bedrijven die het beste uit zichzelf willen halen.
En passie voor mensen met lef.

Nieuwsgierig geworden naar mij?
Vertel me dan wie jij bent en wellicht treffen wij elkaar daar waar het leven ons samenbrengt.

Dragan Kalkan is Commercieel directeur Avans+ (@DraganKalkan)

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.