Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Nederlandse vertaling KPS reproduceerbaar binnen sportfysiotherapie

  • 02 juni 2014
  • Door: Rob Ummels

Er bestaan geen Nederlandstalige ziekte-specifieke vragenlijsten voor patiënten met het patellofemorale pijnsyndroom (PFPS), waarmee Nederlandse (sport)fysiotherapeuten de patellofemorale klachten en functionele beperkingen ten gevolge van deze klachten kunnen onderzoeken en evalueren. Doel van deze studie was om de originele ziekte-specifieke Kujala Patellofemoral Score (KPS) te vertalen naar het Nederlands en de reproduceerbaarheid van de Nederlandse versie te onderzoeken.

Auteurs

P.E.J. Ummels, PT, MSPT; A.F. Lenssen, PT, PhD; M. Barendrecht PT, MSPT; A.J.H.M. Beurskens, PT, Prof. PhD.

Rob Ummels is in 2012 Cum laude afgestudeerd aan de masteropleiding MSPT van Avans+, vanaf 2013 is Rob Ummels betrokken als docent binnen diverse masteropleidingen waarin hij de generieke mastermodules doceert. Naast zijn werkzaamheden binnen Avans+ werkt Rob Ummels op de Zuyd Hogeschool als senior docent en is hij werkzaam als sportfysiotherapeut bij het Paramedisch Centrum Sittard Zuid en betrokken bij diverse onderzoeksprojecten.

Methode

We hebben de vragenlijst vertaald uit het Engels naar het Nederlands conform de voorgeschreven internationale richtlijnen. De betrouwbaarheid is onderzocht bij 50 stabiele patiënten, waarbij de metingen plaats vonden met een interval van een week. De inclusiecriteria waren: leeftijd tussen 14 en 60 jaar, voldoende kennis van de Nederlandse taal, en aanwezigheid van tenminste drie van de volgende symptomen: pijn bij traplopen, pijn bij hurken, pijn bij hardlopen, pijn bij fietsen, pijn bij langdurig zitten met gebogen knieën, crepitaties van de patella en een positieve klinische patellatest. De interne consistentie, test-hertest betrouwbaarheid, de meetfout en de Limits of Agreement (LoA) zijn onderzocht en berekend.

Resultaten

De interne consistentie, gemeten middels Chronbach’s alfa, was 0.78 voor de eerste meting en 0.80 voor de tweede meting. The intraclass correlation coefficient (ICCagreement) tussen de eerste en tweede meting was 0.98 en het gemiddelde verschil tussen de eerste en tweede meting was 0.64. De LoA berekend met behulp van een Bland and Altman-grafiek waren -10.37 en 11.65. De standard meetfout (SEM) 0.78 en de smallest detectable change (SDC) ±11.01.

Conclusie

De resultaten van deze studie tonen aan dat de Nederlandse versie van KPS-vragenlijst vergelijkbaar is met de originele Engelstalige versie, de vragenlijst heeft een goede interne consistentie en test-hertest betrouwbaarheid. Trial registration NTR (TC = 3258).

Publicatie

Het artikel van Rob Ummels en co-auteurs is submitted in Physiotherapy Research International en is nu onder review.

Meer weten over de Masteropleiding fysiotherapie? Neem dan contact op met Yvonne Westenberg, opleidingsmanager Fysiotherapie (ywestenberg@avansplus.nl)

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.