Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Olympisch talent bij Avans+ voor de klas

  • 29 oktober 2013
  • Door: Avans+

"Wij werken alleen met docenten met een bewezen staat van dienst”…maar wie zijn deze docenten dan en waarom zijn ze zó goed? Daarom ondervragen we deze keer Dr. John Stavenuiter, docent en medeoprichter van de opleiding Assetmanagement van Avans+.

Olympisch talent

John Stavenuiter studeerde Maritime Business Enginering aan de TU Delft en is daarna gepromoveerd tot Dr. in Asset Management Control. Naast zijn drukbezette baan als program director bij het, door hem in 2002 opgezette Asset Management Control Centre (AMC), heeft hij een zeer sportieve hobby: zeilen. En niet just for fun, maar op het hoogste niveau. Hij maakte namelijk van 1975 t/m 1992 deel uit van het Nederlands Olympisch Zeilteam. In 1984 heeft hij deelgenomen aan de Olympisch Spelen in Los Angeles en door de jaren heen zijn er wereldwijd verschillende medailles gewonnen waar hij best trots op is. John Stavenuiter is dus een docent die behalve zijn bewezen staat van dienst op het vakgebied ook nog eens voor 100% past binnen de visie van Avans+. Want net als Avans+ gaat hij alleen voor het beste resultaat. Ook is hij van mening dat wanneer je, zowel zakelijk als privé, succesvol wilt zijn, je daar hard voor moet werken, je in jezelf moet investeren en in ontwikkeling moet blijven.

CV in vogelvlucht

Veel van zijn asset management kennis heeft John opgedaan in de praktijk, tijdens zijn functie als hoofd systeemmanagement van het marinebedrijf in Den Helder. Hier is hij 25 jaar werkzaam geweest en heeft vanuit die positie de gelegenheid gekregen om voor geheel defensie de noodzaak van goed opgeleide wapensysteemmanagers c.q. assetmanagers, op de kaart te zetten.

Vanwege zijn verantwoordelijkheid voor de kosteneffectiviteit van de marinevloot kon hij wetenschap perfect combineren met de praktijk. Hij promootte en integreerde een lifecycle management benadering en specialiseerde zich in het vakgebied Life Cycle Management en Systems Enginering. Dit heeft geresulteerd in meer dan 40 publicaties en lezingen wereldwijd. Al met al niet de minste CV, dus hoogtijd voor wat gerichte vragen.

Van Zeeland tot Shanghai

Een glansrijke carrière met wereldwijde erkenning en dan sta je ook nog bij Avans+ voor de klas, hoe komt dat zo?
“Door één van de AMC Centre kennispartners (RWS) werd ik in 2010 gewezen op het feit dat Avans+ bezig was met het opzetten van een opleiding Assetmanagement. Na een aantal keren met elkaar om tafel te hebben gezeten, zijn we overeengekomen dat het AMC Centre hierbij een interessante bijdrage zou kunnen leveren, met name gebied van Life Cycle Management en Informatie management”.

John is het onderwijs niet vreemd, behalve zijn relatie met Avans+ heeft hij onder andere met de Hogeschool Zeeland, the University of Uppsala, Universidad Andres Bello de Chile en de Shanghai Maritime University, verschillende vak gerelateerde MSc opleidingen/ modules ontwikkeld.

Virtueel offshore windpark

Wat is jouw visie met betrekking tot opleiden en wat wil je je deelnemers meegeven?
“Het realiseren van een maximale transfer van het geleerde naar de dagelijkse praktijk wordt door mij beschouwd als dé kritische succesfactor van het leertraject. De mate waarin wij hierin slagen is immers bepalend voor het rendement van de opleidingsinvestering. Voor de deelnemers bekent dit dan ook dat zij hun competenties/vaardigheden vergroten aan de hand van echte business cases.

M.i. zijn hierbij moderne hulpmiddelen, zoals internet, van essentieel belang. Dit maakt het mogelijk om leertrajecten volledig te integreren met de werkomgeving/praktijk. Zo hebben we voor asset management een serious game ontwikkeld, gebaseerd op een virtueel offshore windpark. De uitgebreide versie wordt gebruikt bij asset management incompany trainingen, maar er is ook een vereenvoudigde versie op het internet beschikbaar: DGAME1.

State of art

Tenslotte, wil je nog iets kwijt over de opleiding?

“Avans+ is een professioneel opleidingsinstituut dat veel investeert in state of the art opleidingen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de voorbereiding en organisatie van de verschillende leertrajecten.

Het valt me op dat de persoonlijke aanpak voorop staat en er zoveel mogelijk aan wordt gedaan om de inhoud van de opleiding af te stemmen op de behoefte van de organisatie achter de deelnemer. Mijn ervaring is dat veel andere instituten dat ook roepen, maar veelal niet doen. Dat het in de praktijk absoluut zijn meerwaarde heeft laat Avans+ zien door de vele lovende referenties uit het bedrijfsleven”.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.