Skip to main content

Komt een patiënt van de dokter …

  • 30 maart 2022
  • Door: Janine Hidding

Behandelingen tegen kanker zijn intensief en hebben vaak lichamelijke en psychische klachten tot gevolg. Voor veel patiënten zijn het ingrijpende gebeurtenissen. Maar hoe kun je daar als oncologiefysiotherapeut op een juiste manier bij ondersteunen? Ga je vooral af op je eigen expertise en gevoel, of kijk je meer naar de persoonlijke situatie van de patiënt en probeer je er het beste uit te halen voor zowel jezelf als de patiënt? En hoe bied je dat dan aan in een vorm, die bij beiden past?

Samenwerking tussen verschillende disciplines

De opleiding Master Oncologic Physical Therapy daagt deelnemers hierin uit. Oncologiefysiotherapie is een vrij jong vak en vaak wordt er tijdens de behandeling samengewerkt met andere disciplines in de gezondheidszorg. Veel behandelingen zijn effectief in de praktijk, maar doordat het nog een vrij jong vak is, nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. In de afstudeerfase krijgt een deelnemer de kans om bij te dragen aan wetenschappelijke onderbouwing van dit mooie vak.

Hieronder zijn enkele voorbeelden te vinden van inspirerende afstudeerprojecten van de Master Oncologic Physical Therapy van Avans⁺ die wetenschappelijke onderbouwing versterken.

Achteruitgang in spierkracht met anti-hormonale therapie

Als eerste wil ik jullie meenemen in het afstudeerproject van Lilia van der Weijden. Na het afronden van haar master heeft zij nog veel extra tijd in haar afstudeerproject gestoken. Dit heeft geleid tot publicatie in het vakblad Physical Therapy (https://doi.org/10.1093/ptj/pzx069).

Haar studie toonde aan dat tenminste een deel van de patiënten met borstkanker in spierkracht achteruit ging tijdens anti-hormonale therapie. Daarmee geeft zij aan dat patiënten op spierkracht gemonitord moeten worden, en zonodig moeten worden verwezen naar een gespecialiseerd (oncologie)fysiotherapeut.

De invloed van HIT training op gewrichtspijn

Een ander interessant onderzoek is uitgevoerd door Fleur van den Heuvel. Fleur onderzocht of HIT training in deze populatie in staat was om gewrichtspijn te verminderen. De interventie heeft geleid tot een significante vermindering van pijn, stijfheid en beperkingen in fysiek functioneren. Deze onderzoeken sluiten mooi op elkaar aan en helpen indicatiestelling en gerichte fysiotherapeutische interventies te onderbouwen.

Uitgaan van kracht van de patiënt

Met passie, kennis en expertise kunnen we de kwaliteit van leven voor patiënten met kanker verbeteren. Daarbij gaan we uit van de kracht van de patiënt – en die kracht is groot, want hij of zij heeft veel zware behandelingen doorstaan of zal nog zware behandelingen moeten doorstaan.

Als het lichaam sterker is, worden chemokuren beter volgehouden blijkt uit een recente publicatie van Hannah van Waart (DOI: 10.1200/JCO.2014.59.1081). Daar waar de patiënt ondersteuning nodig heeft om fysiek beter te functioneren, komt de master oncologiefysiotherapeut om de hoek kijken en kan een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut van grote invloed zijn op het herstel van patiënten met kanker.

Niet enkel wetenschappelijk van aard

Binnen de Master Oncologic Physical Therapy staat naaste inhoudelijke specialisatie de praktijk centraal. Tijdens de master wordt je opgeleid om oncologiepatiënten met meer complexe problematiek op zowel praktisch als theoretisch vlak echt iets te kunnen bieden. Bovengenoemde wetenschappelijke onderzoeken kunnen daar een eindproduct van zijn, maar enkel wanneer dit ook onderbouwd is door de praktische toepassing die gedurende de master oncologiefysiotherapie wordt ontwikkeld. Ben jij benieuwd of de Master Oncologic Physical Therapy iets voor jou is? Alle informatie vind je op onze opleidingspagina.

Welke fysiotherapie specialisaties zijn er?

Avans+ biedt de volgende specialisaties aan:

Heb je al een gespecialiseerde master gedaan? Dan kun je je 2e master al met slechts nog 3 modules behalen. Deze mogelijkheid bieden wij ook in alle bovengenoemde specialisaties.

Meer informatie over de Master Oncologiefysiotherapie? Download hier de brochure, bezoek een voorlichtingsbijeenkomst of plan een adviesgesprek, we helpen je graag met het maken van de voor jou passende keuze.

Dit artikel is geschreven door Janine Hidding, hoofddocent van de Master of Oncologic Physical Therapy bij Avans⁺ .

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.