Skip to main content

Performance is meer dan de som van een opleiding

  • 21 april 2015
  • Door: Dragan Kalkan

 Kent u ‘m, de 80- 20 regel? Vraag aan salesmensen wat de 80 – 20 regel is, en zij noemen waarschijnlijk de Pareto regel. Waarbij 80% van de jaarlijkse omzet van een onderneming wordt gerealiseerd bij 20% van de klanten van die onderneming. Vraag het een docent op een (basis)school, en deze zal zeggen dat 80% van de overlast wordt veroorzaakt door 20% van de kinderen. Milieu activisten beweren waarschijnlijk dat 80% van de vervuiling van chemische bedrijven voortkomt uit 20% van de activiteiten die door slechte (werk)processen zijn ingericht. Bloggers zullen je vertellen dat 80% van je lezers slechts 20% van je blogs helemaal leest.

De 80-20 regel is in 1906 bedacht door een zekere Vilfredo Pareto, die als economische regel stelde dat 80% van alle bezittingen in Italië in handen was van 20% van de bevolking. Voor velen blijkt dit een herkenbaar principe, waar we allemaal onze eigen invulling aan zijn gaan geven.

Zo is er ook díe groep die jij ook wel kent. En waar jijzelf wellicht ook toe behoort. Dat is de groep van 80% van medewerkers van ieder willekeurig bedrijf die van zichzelf vind dat ze bij de 20% van de best presterende medewerkers van hun bedrijf horen. Vraag je dit aan anderen, zoals collegae, klanten of leidinggevenden, dan blijkt dat de weerbarstige praktijk soms toch wat anders is. Hoe zit dat eigenlijk bij jou?

Oude wijn in nieuwe zakken

"beter dan nieuwe wijn in oude zakken"

Waarschijnlijk vertel ik je hier niets nieuws mee. Maar toch is het interessant om eens te bekijken hoe gemakkelijk we ook onszelf in de maling nemen wanneer oude wijn uit nieuwe zakken wordt geschonken.

Een praktijkvoorbeeld

In de thuiszorg werken mensen die als wijkverpleegkundige een prima prestatie kunnen leveren. Ik heb het over de mensen die vaak al jaren dat werk doen, de wijk en hun klanten goed kennen en goed werk leveren. Avans+ levert met de postbacheloropleiding wijkverpleegkunde een belangrijke bijdrage aan hun professionele ontwikkeling. Met als beoogd resultaat dat de bestaande professionals nog effectievere en betere zorg kunnen leveren. De branchevereniging van deze professionals erkent deze opgeleide professionals als kwalitatief goed. Ook is de werkgeversvereniging tevreden met deze performance, omdat hun leden goed maatschappelijk werk kunnen blijven leveren.

Ook in dit praktijkvoorbeeld is echter de Pareto regel van kracht. Het is namelijk zo dat zorgverzekeraars, die zorgondernemingen contracteren, eisen dat wijkverpleegkundigen een bachelor diploma voor verpleegkunde op zak hebben. Op zich is hier niets mis mee; ik ben het immers altijd eens met goed opgeleide en ontwikkelde professionals. De vraag is echter in hoeverre deze eis leidt tot betere zorg. Gaat deze 20% van de professionals het werk leveren waar onze zorgklanten in Nederland op zitten te wachten. En ten koste waarvan? Want wat moeten we in godsnaam met die 80% wijkverpleegkundigen die straks geen werk mogen doen omdat er andere, duurdere, professionals voor in de plaats komen. En hiervan is het nog maar de vraag of die dan ook betere zorg gaan leveren. Performance is immers meer dan de som van een opleiding.

Mijn vraag: kunnen we niet een combinatie maken van oude en nieuwe wijn waardoor we gaan voor de 80% beste kwaliteit, 80% beste zorgprofessionals en 20% minder management- en beleidsgedoe? Kunnen we het Pareto-principe op deze manier toepassen? Wie het weet, mag het zeggen…

De nieuwe economie

Als ik naar deze en andere vraagstukken kijk, bezie ik deze binnen de context van de nieuwe economie. Volgens mij zijn we toe aan anders denken, anders doen, anders handelen en ander gedrag vertonen. Steeds vaker moeten we met minder middelen hetzelfde of nog beter presteren. Mede daarom zoeken mensen elkaar op om in co-creaties werk te verrichten en vragen ondernemingen zich steeds vaker af hoe zij de toekomst duurzaam in kunnen vullen. Het antwoord is volgens mij: “If you always do what you always did, you will always get what you always got!”

Laten we 80% van onze tijd en energie stoppen in 20% van de kansen die we in de huidige economie kunnen benutten. Ik verwacht dat we daar een stuk verder mee komen dan momenteel het geval is. Er zijn hier al talloze voorbeelden van te melden die wellicht inspiratie geven. Weet je er een aantal? Meld ze met je respons en in plaats ze online om met de rest van de geïnteresseerden te delen!

Weet jij hoe we bij Avans+ kijken naar de Pareto-regel? Daag ons met uw bedrijf of onderneming uit om volgens dit ‘less is more’ principe meer dan 80% van de resultaten te bereiken die u voor ogen hebt! Deal?

Avans+, improving professionals. Niet de grootste, wél de beste!

Waar de lat sinds 1986 al hoog ligt en alleen maar hoger is komen te liggen. Waar het vanzelfsprekend is dat jij persoonlijke aandacht krijgt. Waar je écht kwaliteit krijgt en je prestaties in de praktijk met échte business-resultaten échte en aantoonbare impact hebben en waar je ook nog eens een klantwaarde ervaart die je voor de rest van je leven bijblijft. Ben jij er klaar voor?

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.