Skip to main content

Premier Rutte, er is geen betere

  • 17 september 2013
  • Door: Olaf Rutten

Is premier Rutte een goede leider voor ons land? Volgens mijn ‘niet wetenschappelijk onderzoek’ wel, er is geen betere…

Onze premier Rutte is op veel gebieden een uitzonderlijk talent, een lijstje:

  • Een leider is sociaal bekwaam, hij kan met mensen omgaan. Check, Rutte kan dat, zelfs met Jort Kelder.
  • Een leider kan mensen toespreken. Check, Rutte is een topper, hij heeft niet eens papier nodig.
  • Een leider kent de feiten. Check, Rutte heeft het, hij wordt geroemd om zijn dossierkennis.
  • Een leider is positief. Check, Rutte lacht als de beste.
  • Een leider kan discussiëren. Check, Rutte wordt door vriend en vijand geroemd op dit punt. Zo was hij tijdens de algemene beschouwingen indrukwekkend bezig.
  • Een leider is flexibel. Check, Rutte kan het met zowel PVV als PvdA, compromissen geen bezwaar.
  • Een leider is vitaal. Check, Rutte is dat. Arko van Brakel was met hem op handelsmissie naar de Caraïben, hij schreef: 'Zijn tempo is moordend. Gewoon 7 uur slapen en doorgaan. Daar gaat het om volgens Rutte!’
  • Een leider ziet er goed uit. Check, Rutte heeft een modeprijs ontvangen en kleren maken de man op dit punt.

Rubber

Een leider heeft een heldere koersvaste visie. Nog even geen check voor Rutte. Op dit punt wordt hij ook wel 'rubberen Rutte' genoemd, hij waait met alle winden mee. Van een kabinet met Wilders "waar rechts zijn vingers bij aflikt" tot een samenwerking met Samsom "eerlijk zullen we alles delen".

Als een ondernemer zo zijn bedrijf zou leiden zou hij of zij compleet ongeloofwaardig worden. Ondernemers weten dat voor een compromis geen markt is. Het gaat om het produceren van producten en diensten van optimale kwaliteit die met bezieling gemaakt zijn.

In politiek Den Haag komen 'producten' heel anders tot stand, ze zitten vol met compromissen en zijn samengesteld door partijen die elkaar eerder tegenwerken dan dat ze samenwerken. Er wordt gedebatteerd over tegenstellingen in plaats van dat men met elkaar in dialoog gaat en komt tot keuzes in gezamenlijkheid.

Visie

Een visie is een definiëring van een doel en de weg daarheen. Wat de idealen voor de lange termijn van Rutte zijn en hoe hij die praktisch invult, daar horen we hem nauwelijks over. En pragmatisch gezien heeft dat in de huidige politieke structuren ook weinig zin.

Over nagenoeg ieder besluit zal een compromis gemaakt moeten worden, omdat de regeringspartijen geen meerderheid hebben in de eerste kamer. In ons land kan een politiek leider alleen functioneren als hij/zij uiterst flexibel is. Inderdaad een beetje van rubber en als een kameleon zowel met politiek links als rechts door één deur kunnen.

Volk

De NRC merkte kritisch en terecht op: "de visie van Rutte roept te veel vragen op, neem huizenmarkt en arbeidsmarkt. Veranderingen worden aangekondigd en wachten op concretisering en juist dat wachten is funest."

Mensen doen dan logischerwijs even niets, ze worden passief, negatief en angstig. Met als gevolg dat in de peilingen de partijen van extreem rechts PVV en links SP weer explosief stijgen. Jammer dat het volk ook zelf niet wat standvastiger is.

In het bedrijfsleven wordt gezegd dat iedere organisatie de leider heeft die het verdient op dat moment. Zo ook de BV Nederland. Een volk dat zelf telkens van koers verandert, krijgt dus ook een leider die dat doet, daarom is Rutte als leider zo geschikt voor ons land. Er is geen betere!

Olaf Rutten is directeur van SharpenYourBusiness bv en docent bij Avans⁺ .  Olaf is o.a. auteur van het boek `Minder werken, meer verdienen'.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.