Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Stop oud gedrag in een nieuw jasje en... de wereld ligt weer aan jouw voeten

  • 29 oktober 2014
  • Door: Dragan Kalkan

Het waarmaken van je dromen en ambities kan echt heel eenvoudig zijn. Je weet namelijk al lang hoe dit moet. Bij veel mensen zie je dat ze zijn vergeten hoe het ook alweer moet, simpelweg omdat ze volwassen zijn geworden. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is een kleine reminder welke er voor zorgt dat je weer durft te dromen en deze vervolgens gaat realiseren.

#DTV

Eerst moet ik je mee terug nemen naar de tijd dat je onbevangen durfde te vragen (#DTV). Wat er ook maar in je opkwam. Als klein kind was je immers minder geremd dan je nu bent om je behoeften kenbaar te maken én ook om voor elkaar te krijgen wat je wilde. De snoepjes, knuffels, je lievelingseten, de tekenfilmpjes die je graag wilde zien, de kleurtjes, het speelgoed (autootjes) je lievelingsliedjes, je kinderfeestjes, etc. Alles wat jij als kind ambieerde of waarvan je droomde vroeg je simpelweg hardop en meestal kreeg je het voor elkaar. En anders wist je iedereen wel zo te beïnvloeden dat je vervolgens toch je zin kreeg.

Mijn remindertip is: denk eens terug aan je kindertijd en check welk gedrag je toen liet zien waardoor je dat voor elkaar kreeg wat je wilde. Wedden dat dit gedrag lijkt op het gedrag dat jou vandaag als professional verder kan helpen?!

Van kinder- naar tienerjaren

Naarmate je ouder bent geworden en je je naar de verwachtingen van je omgeving bent gaan gedragen, ben je meer en meer een rol in je leven gaan spelen om aan die verwachtingen te kunnen voldoen. Rechtop zitten in de klas (terwijl je net hebt leren lopen en rennen), netjes op je beurt wachten (terwijl het antwoord op het puntje van je tong ligt, de ideeën door je lijf gieren en je in de fik staat van verlangen om het uit te schreeuwen) en de kleding die je moeder voor je klaarlegt (terwijl jij de hipste combinaties van je TV- of sporthelden aan wilde). En uiteindelijk ben je je in de meeste zaken, onbewust, gaan conformeren. Het effect daarvan? Je bent je kinderlijke onbevangenheid kwijtgeraakt. Ga eens voor jezelf na in hoeverre je nog voor elkaar krijgt wat je werkelijk wilt?

Check het maar bij jezelf en de mensen uit jouw omgeving. Je bent je steeds meer gaan aanpassen en gaan aantrekken van de mening van anderen. En de rol die jouw peergroep daarbij speelde was hier waarschijnlijk van grote betekenis.

Mijn vraag aan jou is: hoe eerlijk en (zelf)kritisch, maar ook kwetsbaar, durf jij te zijn als je terugkijkt? Als je daar dan toch mee bezig bent, vraag je dan ook eens af wat je eigenlijk het liefste had willen doen wanneer je ouders je commandeerden om eens normaal te doen? Om van je dromen en ideeën al maar helemaal niet te spreken. Want hoe snel kreeg je uit je (volwassen) omgeving niet te horen dat kinderen die vragen, worden overgeslagen?!

De grijze massa

Jij kent vast ook de gelukkige minderheid die zelf wisten welke studie te doen of welke passie te volgen. Mensen als Jinek, Van Galen, Tan, Van der Wall, Van Persie, Zonderland of zelfs Bauer. Die voorbeelden kennen we allemaal. Voor het merendeel van de volwassenen is dat echter niet zo. Hoeveel mensen ken jij die niet doen waar ze écht in geloven? Of zelfs van dromen? En waarom doen die mensen dat dan eigenlijk niet?

Tegelijkertijd geloof ik dat ook deze mensen vol passie en dromen zitten. En dat zij ook pogingen doen hier wat van te maken, maar dat zij in hun organisatie door de Chief Idea Killer meteen weer monddood gemaakt worden. Meestal met als effect dat men niet eens meer probeert om zijn idee in te brengen. Maar waarom is dat zo, vroeger kreeg je toch ook alles voor elkaar?

Het antwoord op je vragen

Het antwoord op je worsteling is dat je jezelf en je ideeën en dromen beter moet leren ‘verkopen’. Alleen associeer jij ‘verkopen’ met iets wat ‘vies’ klinkt. Daarnaast ben je het niet gewend. Daar zou ik dan maar eens verandering in brengen als je echt wilt bereiken waar je stiekem van droomt. Want zoals gezegd, als kind kon je het al, je moet het alleen nog opfrissen en in een nieuw jasje steken. Ik heb de volgende tips voor je:

Bereik waar je van droomt

Aan het begin van deze blog vroeg ik je na te denken over het gedrag dat jij in je kindertijd vertoonde wanneer je iets voor elkaar wilde krijgen. En? Heb je dat inmiddels al gedaan? Ik wed dat je vast je talent, zelfvertrouwen, motivatie, creativiteit, doorzettingsvermogen en lef in jezelf terugziet. Wat let jou dan nu om dit ook in je volwassen leven toe te passen? Je zult versteld staan wat je dan kunt bereiken! Er zijn immers 2 type mensen op de wereld: jij en alle anderen!
Laat jezelf zien. Durf. Doe. Verkoop. Volg je passie en…maak je dromen waar.

Avans+, improving professionals: niet de grootste, wél de beste!

Waar de lat sinds 1986 al hoog ligt en alleen maar hoger is komen te liggen. Waar het vanzelfsprekend is dat jij persoonlijke aandacht krijgt. Waar je écht kwaliteit krijgt en je prestaties in de praktijk met échte business-resultaten échte en aantoonbare impact hebben en waar je ook nog eens een klantwaarde ervaart die je voor de rest van je leven bijblijft. Ben jij er klaar voor?

Mijn naam is Dragan Kalkan, commercieel directeur van Avans+ en te volgen op Twitter via @DraganKalkan.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.