Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Vraag naar logistiek professionals explodeert

  • 15 mei 2014
  • Door: Jessica Joling

In het eerste kwartaal van 2014 is de vraag naar logistiek professionals met 29% gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. De vraag naar logistiek en supply chain managers laat de grootste stijging zien, 36% ten opzichte van 2013.

Deze groeiende vraag wordt veroorzaakt door een sterke stijging vanuit de industriële sector en de logistieke dienstverleners. De vraag naar operationeel planners en logistic engineers nam ten opzichte van het vierde kwartaal 2013 wel af, maar is met 18% nog steeds stevig te noemen. Dit blijkt uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de logistieke arbeidsmarkt, eerste kwartaal 2014 van Hilbrand van der Kooi, competence director bij Yacht.

Behoefte integraal ketenbeheer neemt toe

Van der Kooi gebruikt voor zijn analyse verschillende, bestaande onderzoeksresultaten en cijfers. Zo blijkt bijvoorbeeld uit de Nevi Purchase Manager Index dat binnen de industrie de voorraadniveaus afnemen en de levertijden de afgelopen maanden sterk zijn toegenomen. Dit is volgens Van der Kooi een slecht signaal richting klanten en consumenten die gebaat zijn bij compleet en snel leveren. “Om dit probleem op te lossen wordt er bij bedrijven in de industrie gewerkt aan integraal ketenbeheer. Dit heeft een sterk aantrekkende vraag naar logistiek managers en supply chain managers tot gevolg om op efficiënte wijze het integraal ketenbeheer door te voeren en daardoor weer beter te leveren”.

Internetretouren

De stijging in de vraag naar logistiek managers en supply chain managers in de sector logistieke dienstverlening is volgens Van der Kooi vooral te vinden bij de bedrijven die zich sterk ontwikkelen in E-commerce activiteiten. “Het grote volume aan kleine orders, het retourproces en de nadruk op orderfulfilment tegen minimale kosten, stellen deze sector voor een flinke uitdaging. Op dit moment zie je webwinkels stoeien met retourzendingen. Deze zijn voor de consument gratis. Maar de kosten lopen de spuigaten uit. Slimme innovaties in ketensamenwerking en digitalisering zijn noodzakelijk om hier een oplossing voor te vinden.”

Het noorden groeit mee

Daar waar in het derde kwartaal van 2013 de stijgende trend vooral waarneembaar was in het zuiden van het land, zien we nu dat de vraagontwikkeling op het gebied van supply chain management breed over het land verdeeld is. De regio’s Amsterdam en Eindhoven steken nog steeds met kop en schouders boven alle regio’s uit als het gaat om logistiek talent. Uitbreidingsinvesteringen in de foodsector in het noorden van het land zorgen ervoor dat ook hier een toenemende vraag is naar supply chain managers.

Bent u díe logistiek professional waar de markt nu om roept?

Misschien nu nog niet, maar heeft u wel de ambitie om deze rol op korte termijn professioneel op u te nemen? Start dan nu met de opleiding Logistiek management van Avans+. U verwerft hier de kennis, inzichten, technieken en vaardigheden die nodig zijn om uw rol binnen de organisatie straks succesvol te kunnen vervullen. Kortom; u leert de interne- en externe logistieke processen van uw organisatie optimaal beheersen. Bekijk nu onze Logistiek management opleidingen.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.