Regelmatig krijgen wij de vraag wat is bedrijfskunde eigenlijk en wat kun je er als professional precies mee. We leggen dit graag uit in dit artikel rondom de betekenis bedrijfskunde en wat je kunt worden met bedrijfskunde.
Wat is Bedrijfskunde?
Bedrijfskunde is het vakgebied dat zich bezighoudt met de organisatie en haar omgeving. Als bedrijfskundige professional zorg je ervoor dat de organisatiedoelstellingen worden bereikt. Door ontwikkelingen rondom technologie, veranderende klantvragen, samenwerkingsverbanden in de keten of in netwerken, internationaal handelen en duurzaamheid moeten organisaties continu bijsturen om hun doelen te realiseren.
Wat kun je met bedrijfskunde?
Als manager, leidinggevende of adviseur kun je hierop reageren door jouw organisatie te begeleiden bij deze veranderingen. Door zo’n optimaal mogelijke verbinding te creëren tussen verschillende vakgebieden, structuren, mensen en processen. Jij bent de verbinder binnen jouw organisatie, zo bereik je meer voor jouw organisatie, klanten en de maatschappij.
Ook kun je jouw bijdrage leveren door interne en externe processen te analyseren, verbeteren en te borgen door relevante trends te verbinden aan de groeifasen van jouw organisatie. Afhankelijk van waar jouw organisatie zich op focust, kun je bijdragen aan het innemen van een stevigere of vernieuwende positie binnen de markt en in de maatschappij.
Wat doet een bedrijfskundige?
Een belangrijke activiteit om het resultaat te verbeteren is bijvoorbeeld dat je als bedrijfskundige professional een analyse moet kunnen maken van de huidige situatie:
• Wat is de missie, visie en strategie van jouw organisatie?
• Hoe draagt de bedrijfsvoering van jouw afdeling bij aan het realiseren van deze doelstelling?
• Met welke trends en innovaties heeft jouw organisatie en haar klanten te maken?
• Sluit jouw huidige bedrijfsvoering (mensen en middelen) hierop aan of op welke wijze zou dit proces efficiënter kunnen ingericht?
Met bovenstaande bedrijfskundige vraagstukken houdt een manager, leidinggevende of adviseur zich vaak bezig met als doel een geschikt herontwerp en/of verandertraject te starten om werkwijze, processen en/of (innovatieve) producten nog efficiënter en effectiever op de doelstelling te laten aansluiten.
Wat houdt bedrijfskunde in?
Verbeterpunten waar je als bedrijfskundige tegenaan loopt, zijn in het merendeel van de gevallen interdisciplinair van aard. Dit betekent dat je een managementprobleem niet kunt oplossen vanuit één discipline. Je zal hierdoor een helicopterview moeten ontwikkelen om vanuit verschillende disciplines een analyse te kunnen maken om te bepalen welke aanpak en oplossing het beste past bij het betreffende vraagstuk.
Hierdoor moet je beschikken over bedrijfskundige kennis van verschillende disciplines, zodat je een probleem vanuit zowel management als economische invalshoeken kunt benaderen. Hierdoor kun je een integrale aanpak realiseren voor het verbeteren of veranderen van de huidige situatie. Dit is één van de vele redenen waarom bedrijfskunde studeren nuttig is.
De bedrijfskundige professional vervult je een brugfunctie binnen de organisatie. Je weet belangentegenstellingen tussen de verschillende (hiërarchische) niveaus en afdelingen voor de organisatie productief te maken en creëert synergie in de samenwerking tussen (interne en externe) partijen. Je bent een teamplayer die kan overtuigen, mensen op één lijn weet te krijgen en besluitvaardig is.
De praktijk laat zien dat managers en leidinggevenden zonder bedrijfskundige vooropleiding steeds vaker in deze functie terecht zijn gekomen. Door hun gedrevenheid en werkervaring kunnen zij deze functie toch goed uitvoeren. Echter, na een jaar of 3 à 5 zie je vaak de behoefte ontstaan dat zij ook de theoretische kant van het bedrijfskundig vakgebied willen leren om dit te combineren met hun werkervaring.
Door een theoretische verdieping is een bedrijfskundige beter in staat om een interdisciplinair vraagstuk op methodische en gestructureerde wijze te benaderen. Herken je deze behoefte bij jezelf? Dan is het slim om eens stil te staan hoe je jezelf verder kan verdiepen in het bedrijfskundige vakgebied. Wellicht dat een bedrijfskundige opleiding mogelijk aansluit op deze behoefte.
Wat leer je bij bedrijfskunde?
Hoe ontwikkel je jouw bedrijfskundige kennis met een opleiding? Doordat je als manager, leidinggevende of adviseur vaak vanuit de praktijk bent doorgegroeid in deze rol, blijft de koppeling tussen theorie en praktijk belangrijk. Je verdiepende bedrijfskundige ontwikkeling moet direct een bijdrage leveren aan het efficiënter inzetten van organisatieprocessen. Door je kennis te vergroten over verschillende disciplines en vernieuwde inzichten direct toe te passen bereik je meer voor jouw professionele ontwikkeling. Als leidinggevende weet je anderen te inspireren en motiveren. Tegelijkertijd help je jouw organisatie en afdeling groeien. In een bedrijfskundige opleiding van Avans+ leer je vanuit verschillende disciplines een analyse en herontwerp te maken, een verandering te realiseren, processen te optimaliseren, innovaties te organiseren en resultaten te borgen. Omdat bedrijfskundige professionals werkzaam zijn in zowel profit- als non-profit organisaties en in alle branches en sectoren, is een bedrijfskundige opleiding generiek van opzet en ontwikkel je je op uiteenlopende gebieden. Binnen de opleiding wissel je kennis en ervaringen uit met verschillende mede-professionals en experts, waardoor je jouw uitdagingen en vraagstukken vanuit verschillende management invalshoeken gaat bekijken. Zo leer je breder denken en word je creativiteit gestimuleerd.
Bereik meer met de Bachelor Bedrijfskunde
Bedrijven ontwikkelen zich steeds sneller. Daarom is het wenselijk om ook snel te kunnen anticiperen op bedrijfskundige vraagstukken. Als bedrijfskundige professional wil je jouw product en/of dienst zo goed mogelijk laten aansluiten op de vraag vanuit de markt en dus jouw klantvraag.
Des te meer reden om te kiezen voor het verkorte traject van een bedrijfskundige opleiding met erkend diploma. Wij bieden de Bachelor Bedrijfskunde aan in slechts 2 jaar d.m.v. vrijstellingen. De opleiding is bedoeld voor (afdelings-)managers, leidinggevenden, teamleiders, projectmanagers of adviseurs die tenminste 3 tot 5 jaar ervaring hebben in deze functie.
Op basis van jouw werkervaring en/of reeds gevolgde opleidingen kun je aantonen dat je over voldoende bedrijfskundige basiskennis beschikt. Hierdoor is het mogelijk om jouw bachelor diploma te behalen in 2 jaar in plaats van 4 jaar. Jouw bedrijfskundige basiskennis moet gelijk zijn aan niveau 5 (Associate Degree niveau), waardoor je kunt instromen in het verkorte traject. Zo kun je versneld bedrijfskundige kennis vergroten, toepassen op jouw vraagstukken en een erkend bachelordiploma behalen.
Een andere leerroute
Naast de bachelor Bedrijfskunde, bieden we ook bedrijfskundige postbacheloropleidingen aan. Dit zijn de postbachelors Bedrijfskunde en Bedrijfskundig zorgmanagement. Trajecten van 1 tot 1,5 jaar waarbij je een postbachelor diploma ontvangt. Daarnaast kun je ook kiezen voor een master opleiding; de Master of Business Administration (MBA). Deze master duurt 2,5 jaar en na het succesvol afronden van deze master mag je de titel MBA voeren.
Advies nodig?
Heb je vragen of wil je een persoonlijk advies passend bij jouw ambities en carriers? Vraag dan een adviesgesprek aan bij een van onze opleidingsmanagers.