Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Wat wilde jij later worden; brandweerman, politieagent of Batman?

  • 16 april 2014
  • Door: Koen van Schendel

Ooit, had ik een droom: als idealist werken aan de verbetering van de wereld. Ergens aan de slag gaan voor een ontwikkelingsorganisatie of Amnesty International (AI). Dat was mijn droom toen ik nog (echt) jong was. Als je ouder wordt, vraag je je af waar die droom vandaan komt? Waarom niet brandweerman of politieagent? Het antwoord ligt in de omgeving van waar ik ben opgegroeid. Mijn voorbeelden, zoals ouders en ooms, hadden een sociale insteek als het gaat om het uitoefenen van hun vak. Ook waren ze continue nieuwsgierig naar andere culturen. Dus verrassend, mijn droom? Nee, dat dan eigenlijk ook weer niet.
Ik heb een aantal jaren vrijwilligerswerk voor AI gedaan. Van brieven schrijven voor de vrijlating van politiek gevangen, tot aan sponsorfietstochten organiseren. En natuurlijk op 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, aandacht vragen voor het werk van AI.

De wereld willen verbeteren

Inmiddels sta ik alweer meer dan 20 jaar met beide benen midden in de (werk)praktijk, maar niet in de praktijk van ontwikkelingswerk in bijvoorbeeld een derde wereldland. Soms vraag ik me ook wel eens af wat er van die droom is overgebleven en waar ik het allemaal voor doe? Maar dan is de relatie toch zo weer gelegd. Want als productmanager bij Avans+ ben ik juist continue bezig met ontwikkelen. Het ontwikkelen van mensen en organisaties. Dat brengt me wel weer terug bij mij roots: de wereld willen verbeteren.

Passie en energie voeren de boventoon

Gelukkig zijn die perioden, dat je het nut van dingen even niet 1-2-3 inziet, vaak van zeer korte duur en wordt mijn gedrevenheid weer gevoed wanneer ik een avond eindpresentaties van een opleiding heb bijgewoond of aanwezig ben geweest bij de diploma-uitreiking. Dan krijg ik weer volop energie. Het is echt prachtig om te zien dat mensen prestaties geleverd hebben waarvan ze zelf niet eens wisten dat ze het in zich hadden. Dat ze een enorme stap hebben gemaakt in hun ontwikkeling. En dat ze ook daadwerkelijk datgene wat ze geleerd hebben, succesvol weten toe te passen in de praktijk. Dan vergeet ik de tegenslagen en voeren passie en energie bij mij weer de boventoon. Het mooie is dat ik dit mag doen met voornamelijk mensen die werkzaam zijn als HR functionaris. Mensen die zelf binnen organisaties bijdragen aan de ontwikkeling van medewerkers en hun organisatie.

Elkaar inspireren

Iedereen had vroeger toch wel een droom?! Van piloot tot buschauffeur, van huisvrouw/man tot dokter. Sommige wilden zelfs de heldenstatus van Batman of Spiderman proberen te evenaren. Ik hoor u nu denken, wat was mijn droom ook alweer? Naar mijn mening vragen we elkaar te weinig naar die droom. Wat drijft ons en waar worden we gelukkig van? Want hoe leuk is het als we elkaar op die manier kunnen inspireren. Een mooi voorbeeld hiervan is het volgende: nog niet zo lang geleden heb ik een adviesgesprek gehad over een opleiding met een HR manager van niet het minste bedrijf in Nederland. De afspraak stond in mijn agenda en ik dacht dat hij voor zichzelf kwam. Een persoonlijk gesprek over wat ons raakt en wat ons bindt en boeit, slokte het eerste half uur op. En wat bleek, niets was minder waar, hij zat daar niet voor zichzelf, maar hij wilde de gehele HR afdeling naar een hoger plan tillen. Zijn afdeling helpen bij het waarmaken van hun gezamenlijke droom. Mooi toch?!

Wat was uw droom?

Wat was uw droom en bent u die aan het waarmaken? Voor meer plezier in dat wat u doet en betere resultaten in uw dagelijkse werk, ga gerust een gesprek met mij aan. Ik denk graag met u mee over hoe u uw HR positie en/of die van uw organisatie naar een hoger plan kunt tillen.


U kunt mij bereiken via kvanschendel@avansplus.nl, of volg mij op Twitter: @kvschendel.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.