Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Vette Pret?! Interventie voor kinderen met obesitas in combinatie met motorische achterstand: een single case report

  • 05 juli 2013
  • Door: Avans⁺

D. is een meisje van 8,5 jaar en is door een specialist verwezen met ‘obesitas’. D. zit in groep 5 van een reguliere basisschool in Amsterdam. Zij is tot nu toe niet gediagnosticeerd met motorische problematiek, maar voelt zich vaak onhandig en komt niet altijd goed mee met gym op school en met buitenspelen.

D. heeft moeite met touwtje springen, koprollen en ballen vangen en gooien, hierdoor voelt zij zich onzeker. D. voldoet niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), waarin 60 minuten per dag matig intensieve inspannende lichaamsbeweging moet worden uitgevoerd. Haar ouders geven aan dat zij doordeweeks per dag drie uur besteedt aan tv kijken en 30 minuten aan computeren, in het weekend doet zij dit de hele dag en lopen de tijden op. D. heeft twee maal per week gym op school en is sinds kort begonnen met zwemles (één maal per week), waarbij zij aangeeft dat zwemmen haar hobby is. Voorkeur voor sporten die D. leuk vindt zijn turnen en voetbal. D. fietst alleen in de zomer en doet dit gemiddeld 1 maal per week. Zij gaat lopend naar school, wat haar ongeveer vijf minuten tijd kost. Zij wordt door haar vader met de auto naar overige activiteiten gebracht. Ze geeft aan dat zij een leuke klas heeft en tussen de pauzes veel buiten speelt met haar klasgenootjes.

Haar ouders geven aan dat zij een grote snoeper is, altijd honger heeft en niet snel vol zit. Er is sprake van een hoge energie inname, waarbij D. veel calorierijke voeding inneemt en ongezonde snack- en drankkeuzes maakt. Haar ouders zijn beide obees. D. en haar ouders hebben nog nooit deelgenomen aan een beweegprogramma en zijn ook nog nooit bij een diëtiste geweest.

Download hier de whitepaper:

Vette Pret?! Interventie voor kinderen met obesitas in combinatie met motorische achterstand: een single case report

Aanhef