Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Wie zorgt voor de zorgen in De Zorg?

  • 29 april 2014
  • Door: Avans⁺

Het begin van het einde?

Het lijkt begonnen, het grote over elkaar heen vallen, de tombola over de 26 mld. en de 3 mld. bezuinigingen. Langdurige zorg, wijkzorg, de thuiszorg, de jeugdzorg, de ouderen, revalidatie, de verzekeraars, mantelzorg, Staatsecretaris Van Rijn, de FNV, de gemeentes en noem ze maar op.

Maar wie is er geïnteresseerd in de zorgen binnen die zorginstellingen en de (nieuwe) uitvoerders zoals gemeenten en GGD ’s? Ik ben dat, Esther van Atteveld, productmanager Bedrijfskundige masters bij Avans+. Ik zie deze instellingen allemaal worstelen. Ze zijn stuk voor stuk aan de slag gegaan met veranderen en innoveren. 10% Verminderen? Scenario’s tot wel 50% reductie van personeel en middelen. Sociale plannen worden gemaakt om collega’s af te laten vloeien alsof het bedrijfseconomische redenen betreft. Projecten schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoe krijgen we het zo snel en adequaat als mogelijk georganiseerd?

In ieder gesprek dat ik voer met klanten over onze masteropleidingen komen deze veranderingen wel aan bod. De masterclass Verandermanagement is nu dan ook erg populair. In onze masteropleidingen worden ook business projecten binnen zorginstellingen uitgevoerd. Het zijn tenslotte dankbare omgevingen om deze projecten, die ook daadwerkelijk bruikbare input opleveren, uit te voeren. Ze moeten ook wel want de politiek legt het ze op. Ook bij afstudeeropdrachten gaan onderzoeken tot aan de Raad van Bestuur. Zij (RvB) deponeren immers steeds meer hulpvragen in de organisatie om support te krijgen bij de (opgelegde) veranderingen.

De omgeving vraagt om meer zorg

Vanuit politiek oogpunt is veel van bovenstaande begrijpelijk, maar hoe zit dat dan in de praktijk? Is het niet gewoon zo dat er steeds meer zorg nodig is? Ik ervaar het persoonlijk op dit moment ook, dat zal wel bij de leeftijd horen: je omgeving heeft steeds meer zorg nodig. Ouderen die steeds ouder worden, jongeren die meer en meer in aanraking komen met (verslavings-) jeugdzorg. Wij moeten steeds meer mantelzorg gaan verlenen, wat we graag doen…maar het moet ook van de politiek (zelfstandigheid staat voorop). Met andere woorden: meer behoefte voor meer mensen! Doen met minder?!

Het verbinden van zorgverleners en -vragers

De zorg voor de zorgen in De Zorg komt echt bij elkaar in onze bedrijfskundige masteropleidingen. Hier verbinden we de verschillende zorgverleners en zorgvragers. En dan ontstaat er begrip, respect en is er geen ‘geneuzel’, maar we steken de handen uit de mouwen en gaan aan de slag om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden. We helpen elkaar en delen de zorgen. In deze masteropleidingen bestaat een soort beleving van ‘dit laten we echt niet gebeuren’. Die zorg delen is het kleine steentje dat ieder in de opleiding kan bijdragen aan deze mega uitdaging waar we allemaal voor staan. Deze masteropleidingen dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling, maar zeker ook aan de maatschappelijke verantwoording. En dat vind ik nou zo mooi, want Avans+ staat voor het verbeteren van prestaties van mensen en organisaties en dus de maatschappij. Daar ben ik trots op!

Vragen?

Neem gerust contact op met Esther van Atteveld, bel 0900 110 10 10 (lokaal tarief) of mail evanatteveld@avansplus.nl.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.