Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Wij zijn je coach op álle vlakken

  • 15 oktober 2015
  • Door: Coen Toebosch

Het is niet voor niets onze pay off: Avans+ improving professionals. Avans+ wil professionals ontwikkelen zodat zij beter kunnen presteren in hun werk. Om professionals effectief te ontwikkelen is het noodzakelijk dat zij inzicht hebben in hun vak, in zichzelf en in hun werkomgeving. Vooral de combinatie tussen deze aspecten levert resultaten op.

Inzicht in het vak is de basis van professionaliteit. Het betekent dat je kennis hebt van en inzicht hebt in trends en ontwikkelingen en dat je ervaringen in een groter kader kunt plaatsen. Ook betekent het dat je in staat bent om onderbouwd je eigen mening of koers te kunnen uitstippelen. Dat doe je op basis van je kennis en inzicht en op basis van ervaring. Iedereen zal begrijpen dat bijvoorbeeld een voetballer technisch en tactisch voldoende kwaliteiten moet hebben om opgesteld te worden bij het beste team. Toch halen de beste voetballers lang niet altijd de top. Om het beste uit zichzelf te halen hebben ze meer nodig dan technische of tactische kwaliteiten. Zonder de juiste mentaliteit of persoonlijkheid wordt het heel moeilijk. De professional heeft net als die voetballer inzicht nodig in zichzelf. Wat zijn mijn drijfveren? Wat zijn mijn valkuilen en hoe kan ik daarmee omgaan? Wat zijn mijn talenten en hoe kan ik die ontwikkelen? Techniek mag dan de basis zijn van professionaliteit. De meeste mensen zullen het er ook over eens zijn dat persoonlijkheid uiteindelijk doorslaggevend is in de realisatie van resultaten.

Schiet hem erin

Tenslotte moet dat resultaat in de werkomgeving worden gerealiseerd. Daar levert het ten slotte pas toegevoegde waarde op. ‘The proof of the pudding is in the eating.’ Opleiding en ontwikkeling zijn kosten tot het moment dat er toegevoegde waarde wordt gerealiseerd in de praktijk; dan wordt het een investering. Is dat ook zo in voetbal? Jazeker. Er wordt veel en hard getraind, maar uiteindelijk gaat het erom dat je de bal tijdens de wedstrijd erin schiet en het liefst op beslissende momenten. Om dat te doen moet je veel wedstrijden spelen, want dan blijf je in vorm. Van Gaal is daar heel duidelijk in. Al ben je nog zo goed als voetballer, al werk je heel hard in de trainingen en wordt je steeds beter; je moet voldoende wedstrijden spelen en wedstrijdritme hebben, om opgesteld te kunnen worden in het Nederlands Elftal.

Integrale aanpak

Terug naar improving professionals. Veel leveranciers in opleidingen en ontwikkeling richten zich op slechts een onderdeel van de professional. Zo richten trainingsinstituten zich op vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Opleidingsinstituten en business schools richten zich op vakgerichte ontwikkeling en consultancy richt zich op de omgeving. Avans+ onderscheidt zich door deze aspecten te integreren in haar dienstverlening. Dit doen we vanuit de filosofie dat deze aspecten in de praktijk ook altijd met elkaar samenhangen en we dus de beste resultaten bereiken door een integrale aanpak. Daarbij zetten wij de klant centraal. ‘Customer intimacy’ (Tracy & Wiersema) is onze klantwaardestrategie. Wij zijn in staat om op basis van inzicht in leerprocessen van professionals integrale ontwikkeltrajecten te ontwikkelen die wij uitvoeren met experts uit de praktijk die een bewezen staat van dienst hebben.

Wij coachen je naar de top

En waarom wil je dan als professional betere prestaties behalen? Omdat het lekker is om goed te zijn in je vak, het brengt je in een flow (Csikszentmihalyi), omdat je graag het beste uit jezelf wilt halen en jezelf wilt ontplooien (Maslov) en omdat het in de omgeving leidt tot waardering en erkenning (Maister). Wij brengen je graag naar die top! En om tot die integrale aanpak te komen in onze ontwikkeltrajecten gaan we op eenzelfde manier te werk als die coach van dat voetbalteam. Een coach start met een grondige analyse van de wedstrijd, bepaalt samen ontwikkelpunten voor de groep en de individuen, traint zijn team op specifieke wedstrijdsituaties, speelt opnieuw een wedstrijd en analyseert die opnieuw. Bij Avans+ werkt het op dezelfde manier. Wij gaan altijd uit van jouw werkomgeving en maken samen met jou een ontwikkelplan. Daarna wordt er een opleidingsprogramma opgesteld waarin de toepassing centraal staat. Na toepassing van het geleerde wordt er weer gereflecteerd op de ontwikkeling, wat weer de basis is voor een bijgesteld plan. Deze werkwijze is het fundament voor duurzame ontwikkeling van professionals waarmee zij vervolgens aantoonbare resultaten realiseren.

Coen Toebosch, Algemeen directeur Avans+ is te volgen op Twitter via @CoenToebosch

 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.