Skip to main content

Wij zijn op berenjacht. En jij?

  • 04 mei 2015
  • Door: Coen Toebosch

Iedereen wil zich ontwikkelen, we zijn immers nooit uitgeleerd. De wereld om ons heen verandert continu en wij willen meedoen, er onderdeel van zijn. Of dat nu is als koploper, kartrekker of volger, iedereen wil meedoen. De stap van ‘willen’ naar ‘doen’ blijkt in de praktijk nog best groot. “Ja ik wil wel, maar….” Ken je dat? Natuurlijk zijn er talloze redenen om niet in actie te komen. Te druk, geen tijd, ik weet nog niet precies wat ik wil, eerst maar even dit of dat. Kom op mensen, trek erop uit en ga eens op berenjacht. Jaag die dromen echt na, maak je ambities waar en kom in actie. Echt waar, je zult ervaren dat er nieuwe kansen op je pad komen, dat je meer kunt dan je dacht en dat het veel leuker en makkelijker is dan je vooraf dacht.

Verander je mindset

‘Lekker makkelijk: jij hoeft er alleen maar over te schrijven, maar in mijn situatie ligt dat veel complexer’. Ik hoor het je al denken. Kijk eens op de site www.omdenken.nl. Hier vind je heel veel leuke grappige en aansprekende verhalen van gewone mensen die aan de gang zijn gegaan met omdenken. Je vind er eenvoudige tips en tools die je helpen om vaak voorkomende problemen op te lossen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Focus op je talent, doe waar je goed in bent en bouw dat verder uit. Het geeft je veel meer plezier en bovendien levert het veel meer op voor jezelf en je omgeving. Of lees eens over het werk van Carol Dweck. Zij doet al jaren onderzoek naar de menselijke mindset en hoe deze je succes beïnvloed. Studenten met een open mindset, die geloven dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen, halen veel betere resultaten dan studenten met een fixed mindset, die geloven dat intelligentie min of meer vast staat. En het mooiste: je kunt een fixed mindset veranderen in een open mindset. Veel plezier met omdenken en met het openen van je mindset!

De jacht is geopend

Als je dan aan het omdenken bent en je komt in actie, dan ga je pas echt op berenjacht. Je gaat je oriënteren waar en eventueel met wie je de jacht opent , welke beren je tegenkomt op je pad, welke wapens je inzet, etc. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Je kunt natuurlijk denken aan training of een opleiding. Maar ook een nieuwe functie of een nieuwe baan kunnen een belangrijke impuls aan je ontwikkeling geven. Wat dacht je van coaching of intervisie? Of is het misschien een idee om meer symposia of conferenties te bezoeken? Klinkt goed. Denk ook eens aan relatief eenvoudige manieren, zoals je vakliteratuur echt eens gaan lezen, op internet de meest actuele ontwikkelingen en sites zoeken, of wellicht is het tijd om je even terug te trekken en te bezinnen.

Ontwikkelingshulp

Ik realiseer me dat ik hiermee mogelijk weer nieuwe beren op de weg zet. Keuzes keuzes, heel veel keuzes. De een moet het bovenstaande nog eens doornemen, een ander ziet prachtige kansen met nieuwe perspectieven.

Wat past jou het best en wat past het best bij jouw omgeving? Een vraag die je zelf niet altijd eenvoudig kunt beantwoorden, je maakt zelf immers onderdeel uit van het geheel en dan is het overzicht soms wat lastig. Zoek bij je berenjacht dan goede en betrouwbare ‘ontwikkelingshulp’. Deze kan je hulp bieden bij vragen als ‘waar sta ik?’, ‘wat kan ik goed?’, ‘wat wil ik eigenlijk bereiken of verbeteren?’ en ‘wat moet ik daarvoor doen om daar te komen?’ Onze opleidingsadviseurs kunnen je helpen met deze en andere vragen. Bel ons voor een vrijblijvend adviesgesprek, tel. 0900 - 110 10 10 (lokaal tarief).

In mijn volgende column ga ik dieper in op hoe je jouw juiste hulp bij ontwikkeling organiseert. Welke hulp is de juiste, wat levert die op en welke investering vraagt het van jou?

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.