Skip to main content

Het gebruik van projectmanagement methodieken

  • 10 maart 2022
  • Door: David Huijsmans

Wat is projectmanagement en wat zijn de methodieken? De naam zegt het eigenlijk al: het managen van projecten. Plak daar ook nog eens methodieken bij en er ontstaat de volgende definitie: ‘een manier voor het managen van projecten met behulp van methodes’.

Maar met welke methode ga jij aan de slag? Dat ligt er volledig aan wat je nodig hebt. Ieder project kan met een andere methodiek aangepakt worden, dus niet ieder projectmethodiek is geschikt voor ieder project. Daarnaast is het ook maar net de vraag in welke methodiek je zichzelf wilt ontwikkelen. Waar is behoefte aan en welke methodiek speelt daar bijvoorbeeld optimaal op in?

Bij Avans+ bieden wij in onze opleidingen verschillende methodieken aan en leer je welke methode in welke situatie het beste werkt. Op deze manier leer je om de juiste methodiek in te zetten en zo projecten snel en doeltreffend te managen.

Wat zijn project management methodieken?

Projectmanagement kan erg uitdagend zijn binnen een organisatie, een projectmanagement methodiek moet hierbij helpen. Project management methodieken zijn manieren van aanpakken, benaderen en het volgen van een werkwijzen om uiteindelijk het project te kunnen managen. Al deze methodieken hebben allemaal dezelfde kenmerken; er wordt gedacht en gehandeld vanuit een resultaat. Daarnaast is het gebruiken van een methodiek niet het doel, maar juist het middel om tot het resultaat te komen.

Projectmanagement methoden vergelijken

Er bestaan verschillende projectmanagement methoden. Vanuit Avans+ hebben we een selectie gemaakt van de meest bekende:

Maar wat zijn dan de verschillen tussen deze methodieken? Wanneer we kijken naar projectmatig werken en PMC zijn deze meer mensgericht, organisatiekundig en conceptueel. Dat vraagt van de projectleiders een eigen invulling, omdat hier geen vastgelegde kaders in zijn.

Dit is bij PMBok en PRINCE2 anders, omdat hier vaak zeer uitgebreide ‘handboeken’ van zijn die diverse formats en checklijsten bevatten. Dat vraagt om situationeel afwijken en een selectieve toepassing.

Agile/Scrum is juist gericht op kort en cyclisch werken en werken vooral bij Sprints of korte trajecten erg goed. Ook hier is veel vastgelegde documentatie van beschikbaar, zoals bij PMBok en PRINCE2 ook het geval is.

Projectmethodieken juist gebruiken

Het juiste gebruik van methoden staat met het onderzoeken van het toepassingsgebied. In onderstaand schema vind je een overzicht met de meest geschikte toepassingsgebieden per methodiek.

Projectmanagement methodieken

Methoden beheersen voor projectmatig werken met Avans+

Avans+ biedt verschillende opleidingen aan waarin verschillende methodieken worden aangeboden. Tijdens onze opleidingen richten we ons met name op de methodieken Prince2, projectmatig werken, projectmatig creëren en Scrum.

Wil je beter worden in het beheersen van een bepaalde projectmanagement methodiek of werken aan uw projectmanagement competenties, maar vraag je je af welke opleiding het beste bij je past? Ga dan vrijblijvend in gesprek met een van onze opleidingsmanagers en bepaal samen welke projectmanagement opleiding het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie en leerdoelen. Direct meer informatie? Download dan de brochure.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.