Skip to main content

Bezoek woe 14 juni om 19.00u de voorlichtingsavond in Breda. Meld je hier aan!

Alles wat je wil weten over de postbacheloropleiding POH

  • 22 februari 2018
  • Door: Yvonne Bello

In dit blog vertellen we je graag meer over de postbacheloropleiding POH en de mogelijkheden om de opleiding te volgen als doktersassistent(e) of met een verpleegkundige achtergrond. Ook gaan we in op de ontwikkelingen rondom de opleiding.

Mag ik als doktersassistent(e) de opleiding tot POH volgen?

Om als doktersassistente met de opleiding tot praktijkondersteuner (POH) te kunnen starten, dien je aan een aantal eisen te voldoen. Zo moet je na de mbo-opleiding doktersassistente een paar jaar werkervaring hebben en een werkplek als POH voor minimaal 8 uur per week. Door middel van een toelatingsassessment testen we jouw werk- en denkniveau. Behaal je de test met een positief resultaat, dan kun je als doktersassistent(e) starten met de vooropleiding POH.

Vooropleiding POH

In de vooropleiding POH werk je aan het vergroten van je kennis en vaardigheden die nodig zijn om het programma van de opleiding POH te kunnen volgen. Je leert over verpleegkundige thema’s en de rolwisseling van doktersassistent tot POH. Deze vooropleiding duurt 6 weken. Rond je deze vooropleiding met succes af, dan kun je direct doorstromen naar de opleiding POH.

Opleiding POH

De postbacheloropleiding POH duurt 16 maanden en biedt verdieping en verbreding zodat je als doktersassistent(e) wordt voorbereid op de functie van praktijkondersteuner. Na afronding van de opleiding mag je de titel POH voeren officieel als praktijkondersteuner in de huisartsenzorg aan de slag.

Ben je al verpleegkundige?

Wil je als verpleegkundige aan de slag als praktijkondersteuner in de huisartsenzorg en heb je al een opleiding hbo-v en een geldige BIG-registratie? Dan kun je direct starten met de opleiding POH en hoef je geen vooropleiding te volgen. Ben je verpleegkundige met een mbo-diploma? Dan dien je eerst het toelatingsassessment te doen. Behaal je hier een positief resultaat? Dan kun je direct instromen in de POH-opleiding. Na een succesvolle afronding mag je de titel PVK voeren en officieel als praktijkondersteuner in de huisartsenzorg aan de slag.

Resultaat na afronding

De inhoud van de opleiding POH is voor iedereen hetzelfde. Echter de titel die je mag voeren na het afronden van de opleiding hangt af van je genoten vooropleiding. Met een verpleegkundige achtergrond wordt je namelijk praktijkverpleegkundige en met een achtergrond als doktersassistente wordt je praktijkondersteuner.

Na het succesvol afronden van de postbacheloropleiding POH ontvang je een certificaat. Als POH of PVK bied je, na de diagnose van de huisarts, grotendeels geprotocolleerde complexe zorg voor chronisch zieken zoals mensen met diabetes mellitus, cardiovasculair risicomanagement, Astma en COPD. Deze zorg is vooral gericht op preventie, monitoring en begeleiding in spreekuren waarin voorlichting en educatie centraal staan.

Nieuw competentieprofiel

In het nieuwe competentieprofiel zoals omschreven in het rapport POH transitie van april 2017 is de term POH-s (POH somatiek) vervangen door POH. De POH en PVK richten zich ook op aspecten van zingeving en op psychische en sociale factoren en beperken zich niet alleen tot de somatiek. De postbacheloropleiding POH is dit jaar inhoudelijk aangepast aan het nieuwe competentieprofiel. In de opleiding is aandacht voor een andere benadering van gezondheid door verschuiving van zorg en ziekte naar gedrag en gezondheid (Machteld Huber). Ouderenzorg komt bij alle vakinhoudelijke thema’s van het programma aan bod.

Verder leren na de POH-opleiding?

Je kunt je na deze postbacheloropleiding POH nog verder specialiseren in intensieve zorg, hoog-complexe en niet geprotocolleerde zorg in de 1e lijn. Deze intensieve zorg bestaat uit de zorg voor kwetsbare ouderen en ouderenzorg in de 1e lijn. Als POH kun je je daarmee ontwikkelen tot POH-ouderenzorg. Verder bestaat intensieve zorg uit oncologische en palliatieve zorg in de 1e lijn. Deze opleidingstrajecten zijn nog in ontwikkeling en worden vanaf het najaar van 2018 via Avans⁺ aangeboden.

Kortom, volop doorgroeimogelijkheden voor doktersassistenten en verpleegkundigen in de 1e lijnzorg.
In ons volgende verpleegkundige blog gaan we verder in op nieuwe ontwikkelingen bij de Bachelor of Nursing 2020.

Wil je graag meer informatie over de opleidingsmogelijkheden? Bekijk dan de opleidingspagina POH-S voor meer informatie over of neem contact op met Yvonne Bello via ybello@avansplus.nl of 076- 525 88 35

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.