Skip to main content

Alles wat je wil weten over de postbacheloropleiding POH

  • 24 augustus 2023
  • Door: Yvonne Bello

In deze blog vertelt onze opleidingsmanager Yvonne Bello je graag meer over de postbacheloropleiding POH en de mogelijkheden om de opleiding te volgen als doktersassistent(e) of met een verpleegkundige achtergrond. Ook gaan we in op de ontwikkelingen rondom de opleiding. Yvonne is al langere tijd werkzaam bij Avans+ en betrokken bij de totstandkoming van veel van onze opleidingen. 

Mag ik als doktersassistent(e) de opleiding tot POH volgen?

Om als doktersassistente met de opleiding tot praktijkondersteuner (POH) te kunnen starten, dien je aan een aantal eisen te voldoen. Zo moet je na de mbo-opleiding doktersassistente een paar jaar werkervaring hebben en een werkplek als POH voor minimaal 8 uur per week. Dan kun je als doktersassistent(e) starten met de vooropleiding POH.

Vooropleiding POH

In de vooropleiding POH werk je aan het vergroten van je kennis en vaardigheden die nodig zijn om het programma van de opleiding POH te kunnen volgen. Je leert over verpleegkundige thema’s en de rolwisseling van doktersassistent tot POH. Deze vooropleiding duurt 10 weken. Rond je deze vooropleiding met succes af, dan kun je direct doorstromen naar de opleiding POH.

Opleiding POH (Praktijkondersteuner huisartsenzorg)

De postbacheloropleiding POH duurt 12 maanden en biedt verdieping en verbreding zodat je als doktersassistent(e) wordt voorbereid op de functie van praktijkondersteuner. Na afronding van de opleiding mag je de titel POH voeren en officieel als praktijkondersteuner in de huisartsenzorg aan de slag. Wil je als verpleegkundige aan de slag als praktijkondersteuner in de huisartsenzorg en heb je al een opleiding mbo-v of hbo-v èn een geldige BIG-registratie? Dan kun je direct starten met de opleiding POH en hoef je geen vooropleiding te volgen. Na een succesvolle afronding mag je de titel PVK voeren en officieel als praktijkondersteuner in de huisartsenzorg aan de slag.

Wat is het verschil tussen POH en PVK?

De inhoud van de opleiding POH is voor iedereen hetzelfde. Echter de titel die je mag voeren na het afronden van de opleiding hangt af van je genoten vooropleiding. Met een verpleegkundige achtergrond wordt je namelijk praktijkverpleegkundige (PVK) en met een achtergrond als doktersassistente wordt je praktijkondersteuner (POH).

Na elke afgeronde module ontvang je een certificaat. Na het succesvol afronden van de postbacheloropleiding POH ontvang je het postbachelor diploma. Als POH of PVK bied je, na de diagnose van de huisarts, grotendeels geprotocolleerde complexe zorg voor chronisch zieken zoals mensen met diabetes mellitus, chronische nierschade, hart- en vaatziekten, astma en COPD. Deze zorg is vooral gericht op preventie, monitoring en begeleiding in spreekuren waarin voorlichting en educatie centraal staan.

Competentieprofiel opleiding POH

In het competentieprofiel zoals omschreven in het rapport POH transitie van april 2017 is de term POH-s (POH somatiek) vervangen door POH. De POH en PVK richten zich ook op aspecten van zingeving en op psychische en sociale factoren en beperken zich niet alleen tot de somatiek. De postbacheloropleiding POH wordt jaarlijks inhoudelijk aangepast aan de nieuwe zorgontwikkelingen. In de opleiding is aandacht voor een andere benadering van gezondheid door verschuiving van zorg en ziekte naar gedrag en gezondheid (Machteld Huber). Ouderenzorg komt bij alle vakinhoudelijke thema’s van het programma aan bod.

Verder leren na de POH-opleiding?

Je kunt je na deze postbacheloropleiding POH nog verder specialiseren in intensieve zorg, hoog-complexe en niet geprotocolleerde zorg in de huisartsenzorg. Deze intensieve zorg bestaat uit de zorg voor kwetsbare ouderen in de huisartsenzorg. Als POH kun je je daarmee ontwikkelen tot POH-ouderenzorg. Verder bestaat intensieve zorg uit oncologische en palliatieve zorg in de 1e lijn. Deze opleidingstrajecten bieden wij als maatwerktraject of in-company aan. Ook bieden wij een verdiepende training motiverende gespreksvoering aan.
Kortom, veel doorgroeimogelijkheden voor doktersassistenten en verpleegkundigen in de huisartsenzorg. 


Alle details over de opleidingen vind je in de brochure. Heb je nog vragen of wil je graag sparren over wat de beste opleidingskeuze is voor jou? Vraag dan een adviesgesprek aan of bezoek een (online) voorlichting. We helpen je graag.
 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.