Skip to main content

Hoe krijg je sterker leiderschap binnen het onderwijs? De voordelen van de Master Leiderschap in onderwijs

  • 18 oktober 2022
  • Door: Jolanda Kivits

Ben jij een schoolleider, bestuurder of manager binnen het onderwijs en ben je aan het oriënteren op een ontwikkelslag? Dan introduceren we graag de Master Leiderschap in onderwijs. Met de MLO breng je je team in beweging en ontwikkel je tegelijk zowel krachtig onderwijskundig als bedrijfskundig leiderschap. Welke voordelen heeft de master nog meer?

Flexibel naast werk en privé

De master bestaat uit verschillende fases met een aantal vaste onderdelen en een aantal masterclasses die je zelf kunt kiezen. Zo leer jij over de onderwerpen en thema’s die jou aanspreken en bij jouw organisatie passen. Naast de keuzemogelijkheden is de master ook flexibel in te richten en kun je op verschillende momenten instappen. Je bepaalt zelf hoe, wanneer en waar je leert zodat de master goed te combineren is met je werk én privéleven. Jij start wanneer het jou uitkomt en kunt beslissen om het rustig aan te doen i.v.m. persoonlijke omstandigheden en een pauze in te lassen tussen de modules door. 

Experts uit het werkveld

Tijdens de bijeenkomsten ga je de verdieping van de lesstof in met experts. Onze docenten komen uit het werkveld en samen verdiep je je theoretisch en praktijkgericht in een vakgebied. De master bestaat uit onderwijskundige en bedrijfskundige masterclasses, waardoor je ook docenten krijgt uit verschillende sectoren. Als deelnemer sta jij centraal en kies je zelf de onderwijsvorm die bij jouw situatie past. Kies voor klassikaal les met een vaste groep met gelijkgestemde of ga voor online onderwijs met soms een 1-op-1 gesprek met de docent. 

Leren van deelnemers uit verschillende sectoren

Deelnemers zijn enthousiast over het feit dat je leert door interactie met professionals uit andere sectoren naast onderwijs. Per masterclass kom je in een groep waarvan de samenstelling per masterclass kan verschillen. Door de interactie met professionals met een andere invalshoek of kijk, leer je van elkaar en dit wordt als groot voordeel gezien van onze masteropleiding. Daarnaast bouw je ook meteen een breed netwerk op waarin je later weer profijt van hebt. 

Jouw praktijk staat centraal

Alles wat je leert, kun je de volgende dag al toepassen binnen jouw leidinggevende functie. Tijdens de gehele master staat jouw praktijk centraal en neem je ook casussen mee waar jij tegenaan loopt op je werk. De praktijk is voor ons zelfs zó belangrijk dat we alleen deelnemers toelaten met een leidinggevende functie zodat de opdrachten direct uitgevoerd kunnen worden. Op deze manier haal je het meeste uit je opleiding. Na het afronden van de Master Leiderschap in onderwijs mag je de titel Master of Arts (MA) voeren. Maar niet alleen op papier heb je een stap gezet, je kunt ook beslagen ten ijs de uitdagingen van het onderwijs aanpakken. 

Een deelnemer aan het woord

Deelnemer Yolanda deelt haar ervaring over de master: ‘Een belangrijk voordeel is dat je de opleiding grotendeels zelf kunt indelen. Avans+ helpt je daarbij. De eerste twee modules heb ik klassikaal gevolgd. Voor de derde komt het handiger uit om die als zelfstudie te doen. Dat kan allemaal. Zo denkt Avans+ steeds met me mee over de best passende route naar het diploma.’

Ze vertelt verder over haar ervaring: ‘Deze masteropleiding heeft mij vooral een bredere blik gegeven, andere manieren om naar vraagstukken te kijken. Deze master is verder steeds actueel en relevant doordat je je eigen casuïstiek inbrengt. Zelf heb ik bijvoorbeeld gekeken naar onze huisvesting en de rol van de verschillende stakeholders daarbij, zoals de gemeente en het schoolbestuur. Je kunt nieuwe kennis daardoor steeds meteen in je voordeel gebruiken.’

Wil jij je verder oriënteren?

Ben je benieuwd geworden naar de master onderwijskundig leiderschap? Download de brochure voor meer informatie over de inhoud of kom in gesprek met een opleidingsmanager via een voorlichting of vrijblijvend adviesgesprek. Samen met de opleidingsmanager kun je een persoonlijke leerroute samenstellen. 

Bekijk ook eens onze andere opleidingen voor schoolleiders of alle herregistratiemogelijkheden

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.