Skip to main content

Corona update: alle lessen volledig online voor de rest van het jaar

Lees meer

Master Pelvic Physical Therapy (MPelPT)

 • niveau Master
 • duur 3 jaar
 • studiebelasting 140 uur per kwartaal
 • studiekosten 18.995,-
 • Startmomenten September
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 15-02-2022 Breda
  • 09-09-2022 Breda
Inschrijven
Opleiding bekkenfysiotherapie - Master Pelvic Physical Therapy
Iets voor jou?
 • Er is op dit moment een tekort aan bekkenfysiotherapeuten in Nederland
 • Door toename in kennis en evidentie en door het doorbreken van taboes zullen de hulpvragen van patiënten met bekken(bodem)gerelateerde problemen verder toenemen
 • Zie je hier als fysiotherapeut een uitdaging in? Dan is de masteropleiding bekkenfysiotherapie van Avans+ wellicht iets voor jou!

Er is in Nederland op dit moment een tekort aan bekkenfysiotherapeuten. Gezien de grootte van de doelgroep en door de toename in kennis bij verwijzers, in combinatie met betere evidentie en voorlichting, neemt de vraag naar gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten alleen maar toe.

Klachten in bekken(bodem)regio zijn eenvoudig bespreekbaar te maken door de onwetendheid en schaamte die bij veel patiënten bestaan weg te nemen. Dankzij deze masteropleiding bekkenfysiotherapie vergroot je dus je kansen op de arbeidsmarkt!

Deze master Bekkenfysiotherapie is geaccrediteerd door de NVAO en erkend door de NVFB en het KNGF en leidt tot registratie bij het deelregister Bekkenfysiotherapie van KRF-NL.

Meerwaarde van de master bekkenfysiotherapie voor jouw praktijk

Wilt je de meerwaarde van onze bekkenfysiotherapie opleiding ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van de specialisatie bekkenfysiotherapie voor jouw leidinggevende. 

Waarom kiezen voor een master bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op mannen en vrouwen van alle leeftijden en met zeer uiteenlopende hulpvragen. Tijdens deze master bekkenfysiotherapie wordt je opgeleid tot professionele bekkenbodemfysiotherapeut om patiënten met (meer complexe) bekken(bodem)gerelateerde problematiek écht iets te kunnen bieden. Ondersteund door de wetenschap is er tijdens deze bekkenfysiotherapie opleiding vooral veel aandacht voor de praktische vaardigheden om uzelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen als praktiserend bekkenfysiotherapeut.

Er zal tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding tevens veel aandacht zijn voor het omgaan met en het accepteren van de eigen grenzen van je als toekomstig bekkenbodemfysiotherapeut en die van de patiënt. Vertrouwen en respect zijn daarin binnen de bekkenbodemfysiotherapie leidend en dit onderdeel staat dan ook centraal.   

Je kan je voor de hele master bekkenfysiotherapie ineens inschrijven, maar het is ook mogelijk om je per jaar in te schrijven om de bekkenfysiotherapie opleiding te kunnen volgen. Je mag zelf bepalen of en wanneer je verder wil gaan met de rest van de opleiding bekkenfysiotherapeut, als je maar rekening houdt met een maximale doorlooptijd van 5 jaar.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent gediplomeerd fysiotherapeut en je hebt de wens om jezelf te specialiseren als master bekkenfysiotherapeut in fysiotherapeutische zorg voor patiënten met complexe bekken(bodem)gerelateerde problemen, door middel van een masteropleiding bekkenfysiotherapie. Op dit moment werk je al met deze doelgroep in de eerste- of tweede lijn, of je hebt de ambitie om dit te gaan doen. Diagnostiek, coaching en doelgericht oefenen en behandelen staan centraal in deze bekkenfysiotherapie masteropleiding en daarom is daadwerkelijk werken met de doelgroep ook erg belangrijk.

  Ben je al master of heb je relevante werkervaring? Neem dan contact op zodat we kunnen bekijken of je recht hebt op eventuele vrijstellingen tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding.

  Meerwaarde van de master bekkenfysiotherapie voor jouw praktijk

  Wil je de meerwaarde van onze masters fysiotherapie ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van je masteropleiding voor jouw leidinggevende. En lees ons blog over de verdieping in een passende fysiotherapie masteropleiding.

  Werkvorm

  Werkvorm

  In deze masteropleiding Bekkenfysiotherapie wordt gebruik gemaakt van Blended learning om je in staat te stellen het opleidingstraject veel effectiever en efficiënter te doorlopen. Dit betekent dat je tijdens deze master Bekkenfysiotherapie minder klassikale bijeenkomsten hebt, wat er voor zorgt dat je reiskosten en reistijd beperkt blijven.

  Blended learning bestaat uit een mix van didactische vormen. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsvormen als werkleren, intervisie, supervisie, online learning, coaching en interactieve colleges. Dankzij deze manier van werken leer je nog meer dan voorheen in en van de praktijk.

  Ben je benieuwd wat het verschil is tussen blended learning en andere onderwijsvormen? Bekijk onze Blended learning informatiepagina met alle informatie over onze vernieuwde vorm waarin deze master bekkenfysiotherapie.

  Individueel gesprek

  Voordat je met de opleiding bekkenfysiotherapie start, plannen we een individueel gesprek tussen jou en de opleidingsmanager om samen te kijken of deze opleiding bekkenfysiotherapie bij je past. Daarnaast is het uiteraard erg belangrijk om af te stemmen of wederzijdse verwachtingen op elkaar aansluiten.

  Toetsing van de master opleiding bekkenfysiotherapie

  Ook de toetsing van de bekkenfysiotherapie opleiding sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens jouw werk patiënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leer jij ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geef je elkaar feedback. Je bespaart met deze aanpak essentiële tijd die je in de praktijk aan patiënten kan besteden.

  Incompany

  Ook is het mogelijk om deze opleiding als een incompanytraject ge volgen. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De masteropleiding Bekkenfysiotherapie duurt 3 jaar. Het gaat dan om een totale studielast van 60 EC (oftewel 1680 uur). Deze master bekkenfysiotherapie is ingedeeld in kwartalen van 140 uur en het is grotendeels aan uzelf wanneer je deze uren maakt. We organiseren eenmaal per maand een klassikale bijeenkomst en daarnaast wordt er tijdens de opleiding bekkenfysiotherapie gewerkt in groepen bekkenfysiotherapeut. Het werken in groepen hoeft niet op locatie. Jij en je mededeelnemers kunnen dus gemakkelijk een bijeenkomst plannen in je eigen regio.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de gehele masteropleiding Bekkenfysiotherapie zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 18.995,-.
  • Boeken circa: € 750,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding Bekkenfysiotherapie.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Bekkenfysiotherapie master in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om het cursusgeld van de opleiding bekkenfysiotherapie in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 3 jaarlijkse termijnen van € 6.550,- of in 30 maandelijkse termijnen van € 670,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Inschrijven per jaar

  Het is tijdens deze studie bekkenfysiotherapie ook mogelijk om je per jaar in te schrijven. Voor de het inschrijven per jaar bedragen de kosten € 6.550,-

  Levenlanglerenkrediet

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat je een lening kunt krijgen van de overheid voor het volgen van de opleiding, indien je aan de voorwaarden voldoet.

  Informatie over voorwaarden en aanvraagprocedure Levenlanglerenkrediet

  Subsidie

  Jouw werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie de website van de RvO voor meer informatie.

  Diploma

  Diploma

  Als je deze master Bekkenfysiotherapie succesvol hebt afgerond, ontvang je het getuigschrift Master Specialized Physical Therapy (MSPT). Aan jou wordt dan de graad Master of Science Pelvic Physical Therapy toegekend. De MSPT is geaccrediteerd door de NVAO en erkend door de NVFB en het KNGF en leidt tot registratie bij het deelregister Bekkenfysiotherapie van KRF-NL.

  Deze masteropleiding Bekkenfysiotherapie leidt tot registratie in het specialistenregister en geeft vrijstelling voor het behalen van registratiepunten in het register Algemeen Fysiotherapeut. Dit is van toepassing op de registratieperiode waarin de bekkenbodemfysiotherapie opleiding wordt gevolgd, met een maximum van 2 registratieperiodes.

  Ben je al master fysiotherapeut en wil je specialiseren in bekkenfysiotherapie?

  Heb je al een fysiotherapie masteropleiding behaald, maar wil je verder ontwikkelen met een tweede specialisatie bekkenfysiotherapie? Bekijk dan ons unieke verkorte master na master traject waarmee je in slechts 1,5 jaar een tweede master kunt behalen.

  Resultaat

  Resultaat

  Na de masteropleiding Bekkenfysiotherapie kun je op basis van klinisch redeneren voor en met jouw patiënt onderbouwde keuzes maken. Je werkt altijd volgens Evidence Based Practice (EBP): binnen de driehoek wetenschappelijk bewijs, patient values en eigen expertise.

  Op dit moment zijn er in Nederland nog te weinig masters bekkenfysiotherapeuten werkzaam in deze specialisatie. Gezien de grootte van de doelgroep is er veel behoefte aan bekkenbodemfysiotherapeuten die deze specialistische studie bekkenfysiotherapie hebben afgerond. Dankzij deze master kan je taboes doorbreken en er daardoor voor zorgen dat patiënten met bekken(bodem)gerelateerde klachten de hulp krijgen die ze nodig hebben.

  Bijeenkomsten

  Bijeenkomsten

  In onderstaand overzicht vind je op welke dagen de introductie (je wordt uitgenodigd voor 1 dagdeel tussen 13.30 en 20.30 uur) en bijeenkomsten plaatsvinden.

  Breda / Dordrecht:

  In Breda / Dordrecht vinden de bijeenkomsten op de volgende dagen plaats:

  MPelPT  Dag  Tijden  Locatie
   Introductie  10 september 2021  09:30 - 16:30  Breda
   Bijeenkomsten  Vrijdag  09:30 - 16:30  Breda / Dordrecht

  Er zijn 2 á 3 bijeenkomsten per 10 weken.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding bekkenfysiotherapeut? Of kan je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande van de afdeling Voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 14.

  Programma

  Module 1 - Persoonlijk leiderschap

  Word een master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.

  Bekijk jaar 1

  Module 2 – Evidence Based Practice

  Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor jouw patiënt met (complexe) bekken-gerelateerde problemen staat centraal.

  Bekijk jaar 1

  Module 3 – Pelvic Physical Therapy 1

  Welke visie en modellen liggen er ten grondslag aan jouw handelen binnen het bekkenfysiotherapeutisch proces?

  Bekijk jaar 1

  Module 4 – Pelvic Physical Therapy 2

  Diverse soorten complexe bekken-gerelateerde problemen vragen om diverse medische behandelingen. Wat betekenen deze voor de bekkenfysiotherapiepraktijk? Met welke psychosociale factoren kan ik te maken krijgen bij deze patiëntengroep en hoe ik daar als bekkenfysiotherapeut mee om?

  Bekijk jaar 1
  programma Master Pelvic Physical Therapy jaar 1
   

  Module 5 – Pelvic Physical Therapy 3

  Dit kwartaal volg je een patiënt en pas je het klinisch redeneren toe. De meeste aandacht wordt besteed aan screening.

  Bekijk jaar 2

  Module 6 – Pelvic Physical Therapy 3

  Je volgt een nieuwe patiënt met een andere, meer complexe problematiek. De nadruk ligt in dit kwartaal op diagnosticeren.

  Bekijk jaar 2

  Module 7 – Pelvic Physical Therapy 3

  De problematiek van de patiënt die je volgt, neemt nog verder toe in complexiteit. De nadruk ligt nu op het behandelplan.

  Bekijk jaar 2

  Module 8 – Pelvic Physical Therapy 3

  Je behandelt de patiënt uit kwartaal 3 daadwerkelijk, evalueert en stelt bij waar nodig.

  Bekijk jaar 2
  programma Master Pelvic Physical Therapy jaar 2
   

  Module 9 – Projectplan

  Je kiest een onderwerp waarop je wilt afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  Module 10, 11 en 12 – Project

  Je voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Er moet altijd een duidelijk vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  programma Master Pelvic Physical Therapy jaar 3
   
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • ‘Het voordeel van blended learning is dat je veel flexibeler bent. Je hebt minder bijeenkomsten en kunt meer zelf bepalen waar en wanneer je leert.’

   Liv van den Berge
   Kinderfysiotherapeut
  • Tijdens deze opleiding dien je de opdrachten en presentaties van je collega studenten te beoordelen en daarna kritische vragen te stellen. Die manier van werken pas ik nu ook toe in de praktijk.

   Guillaume van de Nieuwenhof
   Geriatriefysiotherapeut
  • ‘We hebben veel van en met elkaar geleerd, onder meer door behandelingen te filmen en via de online leeromgeving met elkaar te bespreken. Daarbij krijg je waardevolle feedback die je direct in je werk kunt inzetten.’

   Yannick Kerstens
   Kinderfysiotherapeut
  Download brochure Inscrijven