Skip to main content

Kom woensdag 31 januari naar de voorlichtingsbijeenkomst in Breda. Meld je hier aan!

Master Pelvic Physical Therapy (MPelPT)

 • niveau Master
 • duur 3 jaar
 • studiebelasting 11-13 uur per week
 • studiekosten 20.750,-
 • Startmomenten September en februari
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 19-02-2024 Breda
  • 06-09-2024 Breda
Download brochure
Opleiding bekkenfysiotherapie - Master Pelvic Physical Therapy
Iets voor jou?
 • Er is op dit moment een tekort aan bekkenfysiotherapeuten in Nederland.
 • Door toename in kennis en evidentie en door het doorbreken van taboes zullen de hulpvragen van patiënten met bekken(bodem)gerelateerde problemen verder toenemen.
 • Zie je hier als fysiotherapeut een uitdaging in? Dan is de masteropleiding bekkenfysiotherapie van Avans+ wellicht iets voor jou!

Meekijkdag

Heb je de ambitie om je master Bekkenfysiotherapie te halen en wil je eens een dagje meekijken bij de opleiding? Dan ben je van harte welkom. Lees meer en geef je op. 

Master Pelvic Physical Therapy

Er is in Nederland op dit moment een tekort aan bekkenfysiotherapeuten. Gezien de grootte van de doelgroep en door de toename in kennis bij verwijzers, in combinatie met betere evidentie en voorlichting, neemt de vraag naar gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten alleen maar toe.

Klachten in bekken(bodem)regio zijn eenvoudig bespreekbaar te maken door de onwetendheid en schaamte die bij veel patiënten bestaan weg te nemen. Dankzij deze masteropleiding bekkenfysiotherapie vergroot je dus je kansen op de arbeidsmarkt!

Deze master Bekkenfysiotherapie is geaccrediteerd door de NVAO en erkend door de NVFB en het KNGF en leidt tot registratie bij het deelregister Bekkenfysiotherapie van KRF-NL.

Meerwaarde van de master bekkenfysiotherapie voor jouw praktijk

Wilt je de meerwaarde van onze bekkenfysiotherapie opleiding ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van de specialisatie bekkenfysiotherapie voor jouw leidinggevende. 

Waarom kiezen voor een master bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie richt zich op mannen en vrouwen van alle leeftijden en met zeer uiteenlopende hulpvragen. Tijdens deze master bekkenfysiotherapie wordt je opgeleid tot professionele bekkenbodemfysiotherapeut om patiënten met (meer complexe) bekken(bodem)gerelateerde problematiek écht iets te kunnen bieden. Ondersteund door de wetenschap is er tijdens deze bekkenfysiotherapie opleiding vooral veel aandacht voor de praktische vaardigheden om uzelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen als praktiserend bekkenfysiotherapeut.

Er zal tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding tevens veel aandacht zijn voor het omgaan met en het accepteren van de eigen grenzen van je als toekomstig bekkenbodemfysiotherapeut en die van de patiënt. Vertrouwen en respect zijn daarin binnen de bekkenbodemfysiotherapie leidend en dit onderdeel staat dan ook centraal.   

Je kan je voor de hele master bekkenfysiotherapie ineens inschrijven, maar het is ook mogelijk om je per jaar in te schrijven om de bekkenfysiotherapie opleiding te kunnen volgen. Je mag zelf bepalen of en wanneer je verder wil gaan met de rest van de opleiding bekkenfysiotherapeut, als je maar rekening houdt met een maximale doorlooptijd van 5 jaar.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent gediplomeerd fysiotherapeut en je hebt de wens om jezelf te specialiseren als master bekkenfysiotherapeut in fysiotherapeutische zorg voor patiënten met complexe bekken(bodem)gerelateerde problemen, door middel van een masteropleiding bekkenfysiotherapie. Op dit moment werk je al met deze doelgroep in de eerste- of tweede lijn, of je hebt de ambitie om dit te gaan doen. Diagnostiek, coaching en doelgericht oefenen en behandelen staan centraal in deze bekkenfysiotherapie masteropleiding en daarom is daadwerkelijk werken met de doelgroep ook erg belangrijk.

  Ontdek welke master je kunt doen met jouw opleidingsniveau in de infographic.

  Heb je al een master of heb je relevante werkervaring? Neem dan contact op zodat we kunnen bekijken of je recht hebt op eventuele vrijstellingen tijdens de bekkenfysiotherapie opleiding.

  Wil je meer weten over de incompany of maatwerk mogelijkheden voor jullie praktijk, klik dan hier.

  Meerwaarde van de master bekkenfysiotherapie voor jouw praktijk

  Wil je de meerwaarde van onze masters fysiotherapie ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van je masteropleiding voor jouw leidinggevende. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  In deze masteropleiding Bekkenfysiotherapie wordt gebruik gemaakt van Blended learning om je in staat te stellen het opleidingstraject veel effectiever en efficiënter te doorlopen. Dit betekent dat je tijdens deze master Bekkenfysiotherapie minder klassikale bijeenkomsten hebt, wat er voor zorgt dat je reiskosten en reistijd beperkt blijven.

  Blended learning bestaat uit een mix van didactische vormen. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsvormen als werkleren, intervisie, supervisie, online learning, coaching en interactieve colleges. Dankzij deze manier van werken leer je nog meer dan voorheen in en van de praktijk.

  Ben je benieuwd wat het verschil is tussen blended learning en andere onderwijsvormen? Bekijk onze Blended learning informatiepagina met alle informatie over onze vernieuwde vorm waarin deze master bekkenfysiotherapie.

  Intake gesprek

  Voordat je met de opleiding bekkenfysiotherapie start, plannen we een individueel gesprek tussen jou en de opleidingsmanager om samen te kijken of deze opleiding bekkenfysiotherapie bij je past. Daarnaast is het uiteraard erg belangrijk om af te stemmen of wederzijdse verwachtingen op elkaar aansluiten.

  Toetsing van de master opleiding bekkenfysiotherapie

  Ook de toetsing van de bekkenfysiotherapie opleiding sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens jouw werk patiënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leer jij ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geef je elkaar feedback. Je bespaart met deze aanpak essentiële tijd die je in de praktijk aan patiënten kan besteden.

  Incompany

  Ook is het mogelijk om deze opleiding als een incompanytraject ge volgen. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding bekkenfysiotherapie? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De masteropleiding Bekkenfysiotherapie duurt 3 jaar. Het gaat dan om een totale studielast van 60 EC (oftewel 1680 uur). Deze master bekkenfysiotherapie is ingedeeld in kwartalen van 140 uur en het is grotendeels aan uzelf wanneer je deze uren maakt. De studiebelasting per week ligt rond de 11-13 uur. We organiseren eenmaal per 4  weken een klassikale bijeenkomst en daarnaast wordt er tijdens de opleiding bekkenfysiotherapie gewerkt in groepen bekkenfysiotherapeut. Het werken in groepen hoeft niet op locatie. Jij en je mededeelnemers kunnen dus gemakkelijk een bijeenkomst plannen in je eigen regio.

  De weekdag waarop de eerste bijeenkomst plaatsvindt, blijft gedurende de opleiding de dag waarop de bijeenkomsten plaatsvinden.Is dit op een dinsdag dan zijn de lestijden tussen 13.30-20.30. Is dit op een vrijdag dan zijn de lestijden tussen 9.30 - 16.30. Deze opleiding bestaat uit 1 bijeenkomst per 4 weken.

  Nieuw in 2023

  Vanaf 2023 bieden wij onze gespecialiseerde masters ook aanbieden in een 1,5-jarige en een 2-jarige variant. Wil je hier meer over weten neem klik dan hier.

  Wil je meer weten over het programma van de master bekkenfysiotherapie? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de gehele masteropleiding Bekkenfysiotherapie zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 20.750,-. (Dit is de prijs die je betaalt voor de gehele opleiding. Tussentijdse prijsverhogingen worden niet aan jou doorberekent.)
  • Boeken circa: € 750,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding Bekkenfysiotherapie.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Bekkenfysiotherapie master in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% bovenop de opleidingskosten. 

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Als je deze master Bekkenfysiotherapie succesvol hebt afgerond, ontvang je het getuigschrift Master Specialized Physical Therapy (MSPT). Aan jou wordt dan de graad Master of Science Pelvic Physical Therapy toegekend. De MSPT is geaccrediteerd door de NVAO. Na het behalen van deze mastergraad kun je je inschrijven in het betreffende deelregister van het Kwaliteits Register Fysiotherapie (KRF-NL). Bekijk voor het puntenbeleid t.a.v. je registratie de site van het KNGF.

  Heb je al een master fysiotherapeut en wil je specialiseren in bekkenfysiotherapie?

  Heb je al een fysiotherapie masteropleiding behaald, maar wil je verder ontwikkelen met een tweede specialisatie bekkenfysiotherapie? Bekijk dan ons unieke verkorte master na master traject waarmee je in slechts 1,5 jaar een tweede master kunt behalen.

  Vervolgopleidingen:

  Resultaat

  Resultaat

  Na de masteropleiding Bekkenfysiotherapie kun je op basis van klinisch redeneren voor en met jouw patiënt onderbouwde keuzes maken. Je werkt altijd volgens Evidence Based Practice (EBP): binnen de driehoek wetenschappelijk bewijs, patient values en eigen expertise.

  Op dit moment zijn er in Nederland nog te weinig masters bekkenfysiotherapeuten werkzaam in deze specialisatie. Gezien de grootte van de doelgroep is er veel behoefte aan bekkenbodemfysiotherapeuten die deze specialistische studie bekkenfysiotherapie hebben afgerond. Dankzij deze master kan je taboes doorbreken en er daardoor voor zorgen dat patiënten met bekken(bodem)gerelateerde klachten de hulp krijgen die ze nodig hebben.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze bekkenfysiotherapie opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Bekkenfysiotherapie: zorgen voor een betere kwaliteit van leven
  "Master Bekkenfysiotherapie: een onbekende, maar veelgevraagde specialisatie."
  Lees de blog
  test
  Maatwerk en incompany
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Het programma bestaat uit 3 jaar:

  • Jaar 1 staat in het teken van persoonlijk leiderschap, wetenschappelijk onderbouwen en visie.
  • Jaar 2 begeleidt jou om het geleerde toe te passen in de praktijk.
  • Jaar 3 bevat het maken van jouw projectplan en afstudeerproject.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Jaar 1

  • Persoonlijk leiderschap: Word master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.
  • Evidence Based Practice: Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor jouw patiënt met bekkenproblemen staat centraal.
  • Visie, Modellen & Doelgroep: Welke visie en modellen liggen er ten grondslag aan jouw handelen binnen het bekkenfysiotherapeutisch proces? Diverse soorten complexe bekken-gerelateerde problemen vragen om diverse medische behandelingen. Wat betekenen deze voor de bekkenfysiotherapiepraktijk? Met welke psychosociale factoren kan ik te maken krijgen bij deze patiëntengroep en hoe ga ik daar als bekkenfysiotherapeut mee om?

  Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor jouw patiënt met oncologische problemen staat centraal.

  Jaar 2

  • Screening & Diagnostiek: Je volgt een patiënt en je past het klinisch redeneren toe. De meeste aandacht wordt besteedt aan screening.
  • Interventie & Evaluatie:
  1. Je volgt een nieuwe patiënt met een andere, meer complexe, problematiek. De nadruk ligt op diagnosticeren.
    
  2. De problematiek van de patiënt die je volgt, neemt nog verder toe in complexiteit. De nadruk ligt nu op het behandelplan.
    
  3. Je behandelt de patiënt daadwerkelijk, evalueert en stelt bij waar nodig.

  Jaar 3

  • Projectplan: Je kiest een onderwerp waarop je wilt afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.
  • Afstudeerproject: Je voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  programma Master Pelvic Physical Therapy jaar 1
   
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Het is belangrijk om een beetje uit je comfortzone te komen. De spanning van een presentatie of het inleveren van een product houdt je vak en je werk leuk. 

   Gerben Hinte
   Fysiotherapeut en onderzoeker
  • De opleiding is duidelijk van masterniveau, te merken aan de ontvangen begeleiding: bedoeld om je verder op weg te helpen en te zorgen dat je het begrijpt, maar je moet wel zelfstandig verder werken.

   A. Jansen
   Ouddeelnemer Avans+
  • Ik heb geleerd om diverse gesprekstechnieken toe te passen bij zowel collega’s als patiënten. Het mooie is dat het werkt! 

   Ann Taveirne
   Praktijkhouder
  Download brochure Inscrijven