Skip to main content

Corona update: alle lessen volledig online voor de rest van het jaar

Lees meer

Master Oncologic Physical Therapy (MOPT)

 • niveau Master
 • duur 3 jaar
 • studiebelasting 140 uur per kwartaal
 • studiekosten 18.250,-
 • Startmomenten September en februari
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 17-02-2022 Utrecht
  • 17-02-2022 Breda
  • 08-09-2022 Utrecht
  • 08-09-2022 Breda
Inschrijven
Master Oncologic Physical Therapy (MOPT) - opleiding - master oncologiefysiotherapie
Iets voor jou?
 • Je wilt met deze MOPT opleiding jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten.
 • Je wilt een maximaal en duurzaam effect van jouw behandelingen bereiken bij je cliënten.
 • Je wilt écht beter worden in jouw dagelijkse werk.

Heel veel mensen in Nederland krijgen te maken met kanker. Namelijk 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 2,5 mannen. Gelukkig overleven steeds meer mensen kanker en heeft een oncologiefysiotherapeut deze mensen steeds meer te bieden. Uit steeds meer onderzoeken blijken positieve effecten van functioneel oefenen en trainen in allerlei stadia van kanker en bij diverse medische behandelingen. Tijdens de master oncologiefysiotherapie word je opgeleid om oncologiepatiënten met meer complexe problematiek echt iets te kunnen bieden.

Voor deze master oncologische fysiotherapie is het ook mogelijk om je per jaar in te schrijven. Je mag zelf bepalen of en wanneer je verder wilt met de rest als je maar rekening houdt met een maximale doorlooptijd van 5 jaar.

Meerwaarde van de master oncologiefysiotherapie voor jouw praktijk

Wil je de meerwaarde van onze masters fysiotherapie ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van de masteropleiding voor jouw leidinggevende. 

Waarom kiezen voor een fysiotherapie oncologie opleiding?

Oncologiefysiotherapie richt zich op cliënten van alle leeftijden en met zeer uiteenlopende hulpvragen. Tijdens deze fysiotherapie oncologie opleiding word je opgeleid om patiënten met complexe problematiek écht iets te kunnen bieden door middel van gespecialiseerde oncologie fysiotherapie. Ondersteund door de wetenschap is er vooral veel aandacht voor de praktische vaardigheden om jezelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen als praktiserend oncologiefysiotherapeut.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent gediplomeerd fysiotherapeut en je hebt de wens om jezelf te specialiseren in fysiotherapeutische zorg voor oncologie patiënten door middel van een master oncologiefysiotherapie. Op dit moment werk je al met deze doelgroep in de eerste- of tweedelijn of je hebt de ambitie om dit te gaan doen. In het tweede jaar van de opleiding is het werken met de doelgroep noodzakelijk om de opleiding te kunnen doen. Het taakgericht oefenen en trainen staat centraal in deze master opleiding oncologie fysiotherapie.

  Ben je al master of heb je relevante werkervaring? Meld je dan bij de opleidingsmanager om samen te kijken naar eventuele vrijstellingen.

  Meerwaarde van de master oncologiefysiotherapie voor jouw praktijk

  Wil je de meerwaarde van onze masters fysiotherapie ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Download dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van de masteropleiding voor jouw leidinggevende. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  Deze oncologie fysiotherapie master bieden we aan in een vernieuwde blended learning onderwijsvorm. Dit betekent onder andere dat je minder klassikale bijeenkomsten hebt, wat zorgt voor minder reiskosten en reistijd. De blended learning onderwijsvorm is een mix van didactische vormen waardoor je in staat wordt gesteld veel effectiever en efficiënter het opleidingstraject van de oncologische fysiotherapie opleiding te doorlopen.

  Dankzij deze manier van werken leer je nog meer dan voorheen in en van de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsvormen als werkleren, intervisie, supervisie, online learning, coaching en interactieve colleges.

  Ben je benieuwd wat het verschil is tussen blended learning en andere onderwijsvormen? Bekijk onze Blended learning informatiepagina met alle informatie over onze vernieuwde vorm.

  Individueel gesprek

  Voordat je start met de opleiding oncologie fysiotherapie plannen we een individueel gesprek tussen jou en de opleidingsmanager om samen te kijken of de opleiding bij je past. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om af te stemmen of wederzijdse verwachtingen van de oncologie fysiotherapie opleiding op elkaar aansluiten.

  Toetsing

  Ook de toetsing sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens je werk patiënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leer je ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geef je elkaar feedback. Je bespaart met deze aanpak essentiële tijd die je in de praktijk aan patiënten kan besteden.

  Incompany

  Ook is het mogelijk om deze opleiding als een incompanytraject te volgen. Op deze pagina lees je meer over de mogelijkheden.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De master oncologie fysiotherapie duurt 3 jaar. Het gaat dan om een totale studielast van 60 EC (oftewel 1680 uur). Deze master is ingedeeld in kwartalen van 140 uur en het is grotendeels aan jezelf wanneer je deze uren maakt. We organiseren slechts eenmaal per maand een klassikale bijeenkomst en daarnaast wordt er gewerkt in groepen. Het werken in groepen hoeft niet op locatie. Jij en jouw mededeelnemers kunnen dus gemakkelijk een bijeenkomst plannen in jullie eigen regio. 

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

   

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten van de gehele master oncologiefysiotherapie zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 18.250,-.
  • Boeken: circa € 750,-. Deze schaf je zelf aan.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Master oncologiefysiotherapie in termijnen betalen?

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 3 jaarlijkse termijnen van € 6.300,- of in 30 maandelijkse termijnen van € 640,-.

  Inschrijven per jaar

  Zoals eerder aangegeven is het ook mogelijk om je per jaar in te schrijven. Voor het studiejaar 2021-2022 zijn de kosten € 6.300,-

  Levenlanglerenkrediet

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat je een lening kunt krijgen van de overheid voor het volgen van de opleiding, indien je aan de voorwaarden voldoet.

  Informatie over voorwaarden en aanvraagprocedure Levenlanglerenkrediet

  Subsidie

  Jouw werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie de website van de RvO voor meer informatie.

  Diploma

  Diploma

  Als je deze masteropleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het getuigschrift Master Specialized Physical Therapy (MSPT). Aan jou wordt dan de graad Master of Science Oncologic Physical Therapy toegekend. De MSPT is geaccrediteerd door de NVAO en leidt tot registratie bij het CKR en het Keurmerk Fysiotherapie.

  Deze masteropleiding die opleidt tot gespecialiseerd oncologisch fysiotherapeut leidt tot registratie in het specialistenregister en geeft vrijstelling voor het behalen van registratiepunten in het register Algemeen Fysiotherapeut. Dit is van toepassing op de registratieperiode waarin de opleiding wordt gevolgd, met een maximum van twee registratieperiodes.

  Ben je al master fysiotherapeut?

  Heb je al een fysiotherapie masteropleiding behaald, maar wil je verder ontwikkelen met een tweede gespecialiseerde master? Bekijk dan ons unieke verkorte master na master traject waarmee je in slechts 1,5 jaar een tweede master kunt behalen.

  Resultaat

  Resultaat

  Na de oncologie fysiotherapie opleiding kun je op basis van klinisch redeneren voor en met jouw patiënt onderbouwde keuzes maken. Je werkt altijd volgens Evidence Based Practice (EBP): binnen de driehoek wetenschappelijk bewijs, patient values en eigen expertise.

  Op dit moment zijn er in Nederland nog niet veel masters werkzaam in deze specialisatie en is er behoefte aan master oncologische fysiotherapie professionals. Gezien de grootte van de doelgroep is er veel behoefte aan fysiotherapeuten die deze specialistische master hebben afgerond. Dankzij deze master vergroot je dus jouw kansen op de arbeidsmarkt binnen de oncologie fysiotherapie.

  Bijeenkomsten

  Bijeenkomsten

  In onderstaand overzicht vind je op welke dagen de introductie (je wordt uitgenodigd voor 1 dagdeel tussen 13.30 en 20.30 uur) en bijeenkomsten plaatsvinden.

  Opstart najaar 2021:

  In het najaar 2021 vinden de bijeenkomsten op de volgende dagen en locaties plaats:

   MOPT 2021 Breda  Dag  Tijden  Locatie
   Introductie  7 september 2021  13:30 - 20:30  Breda
   Bijeenkomsten  Dinsdag  13:30 - 20:30  Breda

   

   MOPT 2021 Utrecht  Dag  Tijden  Locatie
   Introductie  7 september 2021  13:30 - 20:30  Breda
   Bijeenkomsten  Donderdag  13:30 - 20:30  Utrecht

  Er zijn 2 á 3 bijeenkomsten per 10 weken.

  Opstart voorjaar 2022:

  In het voorjaar 2022 vinden de bijeenkomsten op de volgende dagen en locaties plaats:

   MOPT 2022 Breda vj  Dag  Tijden  Locatie
   Introductie  17 februari 2022  09:30 - 16:30  Breda
   Bijeenkomsten  Donderdag  09:30 - 16:30  Breda

   

   MOPT 2022 Utrecht vj  Dag  Tijden  Locatie
   Introductie  17 februari 2022  09:30 - 16:30  Breda
   Bijeenkomsten  Donderdag  09:30 - 16:30  Utrecht

  Er zijn 2 á 3 bijeenkomsten per 10 weken.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze oncologie fysiotherapie opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande van de afdeling Voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 14.

  Programma

  Module 1: Persoonlijk leiderschap

  Word een master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.

  Bekijk jaar 1

  Module 2: Evidence Based Practice

  Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor jouw patiënt met oncologische problemen staat centraal.

  Bekijk jaar 1

  Module 3: Oncologic Physical Therapy 1

  Welke visie en modellen liggen er ten grondslag aan jouw handelen binnen het oncologiefysiotherapeutisch proces?

  Bekijk jaar 1

  Module 4: Oncologic Physical Therapy 2

  Diverse soorten kanker vragen om diverse medische behandelingen. Wat betekenen deze voor de oncologiefysiotherapiepraktijk? Met welke psychosociale factoren kan ik te maken krijgen bij deze patiëntengroep en hoe ga ik daar als oncologiefysiotherapeut mee om?

  Bekijk jaar 1
  Programma MOPT jaar 1
   

  Module 5: Oncologic Physical therapy 3

  Dit kwartaal volg je een patiënt en pas je het klinisch redeneren toe. De meeste aandacht wordt besteedt aan screening.

  Bekijk jaar 2

  Module 6: Oncologic Physical Therapy 3

  Je volgt een nieuwe patiënt met een andere, meer complexe, problematiek. De nadruk in dit kwartaal ligt op diagnosticeren.

  Bekijk jaar 2

  Module 7: Oncologic Physical Therapy 3

  De problematiek van de patiënt die je volgt, neemt nog verder toe in complexiteit. De nadruk ligt nu op het behandelplan.

  Bekijk jaar 2

  Module 8: Oncologic Physical Therapy 3

  Je behandelt de patiënt uit kwartaal 3 daadwerkelijk, evalueert en stelt bij waar nodig.

  Bekijk jaar 2
  Programma MOPT jaar 2
   

  Module 9: Projectplan

  Je kiest een onderwerp waarop je wilt afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  Module 10, 11 en 12: Project

  Je voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  Programma MOPT jaar 3
   
  De meerwaarde van onze masters Fysiotherapie?

  Benieuwd naar de meerwaarde van onze masters fysiotherapie voor uw leidinggevende of praktijkeigenaar?

  Download onze factsheet
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Het is belangrijk om een beetje uit je comfortzone te komen. De spanning van een presentatie of het inleveren van een product houdt je vak en je werk leuk. 

   Gerben Hinte
   Fysiotherapeut en onderzoeker
  • De opleiding is duidelijk van masterniveau, te merken aan de ontvangen begeleiding: bedoeld om je verder op weg te helpen en te zorgen dat je het begrijpt, maar je moet wel zelfstandig verder werken.

   A. Jansen
   Ouddeelnemer Avans+
  • Ik heb geleerd om diverse gesprekstechnieken toe te passen bij zowel collega’s als patiënten. Het mooie is dat het werkt! 

   Ann Taveirne
   Praktijkhouder
  Download brochure Inscrijven