Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Positief leiderschap

Iets voor jou?
 • Je bent leidinggevende op tactisch en/of strategisch niveau en je hebt behoefte aan nieuwe inzichten met betrekking tot jouw leidinggevende kwaliteiten en stijlen. 
 • Je wilt investeren in betrokken en bevlogen mensen die met plezier, samen, goed werk leveren.
 • Je wilt met vernieuwende inzichten en concrete handvatten beter in staat zijn jouw agenda en (strategische) koers te realiseren.

Deze tijd beleven we vaak als snel veranderend, onzeker, complex, ambigu en disruptief. De een heeft daar meer last van dan de ander, maar één ding is zeker: van een leidinggevende vraagt het om een eigen koers te varen, daarin zelfvertrouwen te tonen en onzekerheden te delen. Een logisch gevolg hiervan is dat de leiding steeds meer gebruik wil maken van gedeeld leiderschap of zelfsturing door de verantwoordelijkheden lager in de organisatie te leggen. Op de werkplek weten ze immers het best wat nodig is. Leidinggeven aan vakmensen, aan diverse generaties met ieder hun eigen verwachting maakt dat je stevig in je schoenen moet staan.

Positief leiderschap gaat over investeren in betrokken en bevlogen mensen die, met plezier, samen goed werk leveren. Je ontdekt wat de rol van leiderschap is bij het creëren van verbinding, vakmanschap en vertrouwen. Wat kun je doen om te stimuleren dat mensen het beste uit zichzelf naar boven halen? En wat betekent dat voor de ontwikkeling die je als leider daarbij zelf hebt te gaan?

Positief leiderschap is gewaardeerd leiderschap. Het wordt door betrokkenen en belanghebbenden op waarde geschat. En dat kan ook heel goed omdat je als leidinggevende je door je waarden laat leiden. Waarden sturen menselijk gedrag en zijn heel vaak de bron van positieve en negatieve emoties/energie. En het zijn nou juist die emoties die de kwaliteit van het werk beïnvloeden (vaak zonder dat we dat doorhebben).

Uit onderzoek en in de praktijk blijkt steeds meer dat betrokken zijn, er toe doen, serieus genomen worden, goede feedback krijgen, zinvol bezig zijn, positieve relaties enzovoort belangrijk zijn voor motivatie. Dat betekent onder meer dat niet alleen bedrijfseconomische waarden van belang zijn, maar ook menswaardigheid en maatschappelijk belang er toe doen. Duurzaam succesvolle organisaties blijken mens- en organisatie waarden steeds weer tot synthese te brengen. En dat is de rol van een moderne leidinggevende; als een positief ingesteld persoon de regie hebben in een waarden gedreven cultuur.

*Deze opleiding komt tot stand in een samenwerking tussen Avans+ en het adviesbureau Rijnconsult. De inhoud van de opleiding werd gebaseerd op de vele jaren ervaring die Rijnconsult heeft met incompany Management Development en Leiderschapsontwikkeling.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je hebt minimaal 5 à 10 jaar werkervaring waarvan 3 jaar als leidinggevende op tactisch-strategisch niveau. Je wil je leidinggevende capaciteiten versterken en aanpassen aan de uitdagingen van deze tijd. En je wil daarbij, op basis van je eigen persoonskenmerken, kwaliteiten en talenten, anderen prikkelen, uitdagen, inspireren of ‘dwingen’ ook het beste van zichzelf te geven in het werk dat gedaan moet worden. Je ontdekt waardoor anderen jou willen volgen.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Als je wilt leren hoe iets te doen, moet je gaan doen wat je wilt leren. Deze opleiding is zo opgezet dat het van meet af aan de aangereikte inhoud en principes simuleert. Je krijgt zo meer dan voldoende gelegenheid om te experimenteren en te leren.

  Belangrijk is ook jouw eigen professionele context en die van de andere deelnemers. Hierin wordt de praktische toepasbaarheid vormgegeven. Steeds word je uitgedaagd om de opgedane kennis en inzichten toe te passen in de eigen organisatie. Je doet opdrachten binnen je team, organisatie en werkt in jouw organisatie aan de eindopdracht. Jouw deelname aan deze opleiding heeft dus direct nut en impact in jouw eigen organisatie.

  De opleiding maakt ook gebruik van relevante literatuur, podcasts en video’s om je te inspireren. Daarnaast krijg je achtergrondliteratuur aangereikt waar je zelf de voor jou benodigde verdieping kunt verkrijgen. Tijdens de bijeenkomsten worden vragen beantwoord op het aangereikte materiaal en breng je onder leiding van de docent verdiepingen aan.

  Deelname en succesvolle afronding geven recht op het certificaat van deze opleiding. Of het de investering waard was blijkt uit wat jij en jouw organisatie na de opleiding beter kunnen. Je bepaalt zelf met de andere deelnemers en met mensen uit jouw eigen organisatie in hoeverre je geslaagd bent (education governance).

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Het programma bestaat uit een intake en 15 bijeenkomsten. De eerste twee bijeenkomsten duren twee dagen + overnachting. De eerste twee bijeenkomsten zijn aaneengesloten inclusief overnachting. De andere bijeenkomsten zijn van 09.30 tot 16.30. Naast deze bijeenkomsten kan elke deelnemer gebruik maken van individuele coaching door de begeleiders van de opleiding. Je bepaalt zelf aan de hand van je eigen leervraag en jouw praktijkcontext wat de studiebelasting is. De ervaring leert dat het gemiddeld 6 uur per week betreft.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Positief Leiderschap bedragen:

  • Opleidingskosten: € 9950,-.
  • Boeken: circa € 400,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 2500,-. Inclusief 2 maal een overnachting

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na een positieve beoordeling van de opleiding door jezelf en je organisatie ontvang je het postbachelordiploma Positief leiderschap.

  Resultaat

  Resultaat

  Een positief leider vertoont transformationeel leiderschap. Heeft krachtig zelfinzicht, is daarin authentiek en weet juist die mensen die hem of haar aanvullen en compleet maken aan te trekken. Een positief leider denkt in zakelijkheid en menswaardigheid. Hij of zij heeft positieve verwachtingen, denkt positief en onderneemt positieve activiteiten. Een positief leider weet wat kan leiden tot bevlogenheid en organiseert het werk zodat er vaker sprake kan zijn van positieve emoties. Het zijn nou juist de positieve emoties die leiden tot verbinden, verbreden van gedragsrepertoire, verdiepen van relaties en inzicht en verzoenen wat kapot was. Hij of zij is terdege bewust van de behoefte van veel medewerkers om in hun werk iets van zingeving en betekenis terug te vinden.

  De opleiding is zo van opzet dat een deelnemer de hiervoor beschreven kenmerken in zichzelf versterkt. Ook dagen we de deelnemer uit om in zijn of haar organisatie te komen tot een ‘leadership statement’. Dat betekent dat de deelnemer in zijn of haar eigen organisatie de leiding uitnodigt te communiceren op welke manier zij het beste uit de mensen en de organisatie als geheel wil halen. Wat is de bedoeling en welke maatschappelijke bijdrage wil de organisatie realiseren? De opleiding heeft daarmee tot gevolg dat de deelnemers in hun eigen organisatie de dialoog aangaan over positief leiderschap en hoe dat te realiseren.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Je leert veel van de uitwisseling met mededeelnemers, die, in mijn geval, uit heel andere branches kwamen. Het is leerzaam om te horen hoe het er bij hen aan toegaat. 

   Johan Foolen
   Projectleider
  • Mijn indruk is dat Avans+ alles goed heeft geregeld. Ik vond de informatie vooraf duidelijk en ook de opbouw van de opleiding is logisch

   Mariëlle Schonk
   Teamleider
  • In het begin was het vooral zoeken naar de juiste balans, zoals Avans+ al had aangegeven. Toen ik die eenmaal had gevonden, ging het lekker.

   Esther Gijsbertsen
   Curriculumexpert
  Download brochure Inscrijven