Skip to main content

Praktijkverpleegkundige/Praktijkondersteuner somatiek huisartsenzorg (PVK/POH-S)

opleiding Praktijkverpleegkundige/Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk (PVK/POH-S)
iets voor u?
 • U wilt een juiste basis voor de functie praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner somatiek huisartsenzorg.
 • U wilt uw functie verdiepen en verbreden.
 • U wilt cliënten leren omgaan met hun chronische aandoening.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 16 maanden
 • studiebelasting 10 uur per week
 • studiekosten € 6.995,-
 • startdata
  • 10-10-2017 Amsterdam
  • 30-10-2017 Den haag
  • 31-10-2017 Breda
  • 01-11-2017 Drachten
  • 01-11-2017 Zwolle
  • 02-11-2017 Utrecht
Bekijk alle startdata en locaties
Praktijkverpleegkundige / Praktijkondersteuner somatiek huisartsenzorg (PVK/POH-S) avansplus breda

Praktijkverpleegkundige / Praktijkondersteuner somatiek huisartsenzorg (PVK/POH-S)

Na de diagnose van de huisarts begeleiden praktijkverpleegkundigen/praktijkondersteuners cliënten in het omgaan met hun chronische aandoening, zoals diabetes mellitus, cardiovasculair risicomanagement, astma of COPD. Deze zorg vindt plaats tijdens spreekuren waarin voorlichting centraal staat. De opleiding PVK/POH-S (voorheen VHP/POH-S) helpt u bij het succesvol uitvoeren van deze taak met specifieke aandacht voor medische theorie, consultvoering, voorlichting en motiverende gespreksvoering. Deze opleiding POH somatiek biedt u de juiste basis voor de functie praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner somatiek huisartsenzorg.

praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze opleiding is bedoeld voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen met hbo verpleegkunde als vooropleiding. U wilt uw functie van praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner somatiek huisartsenzorg (PVK/POH-S) verdiepen of verbreden. Deze opleiding is ook geschikt wanneer u zich wilt voorbereiden op deze functie. Tijdens deze POH-S opleiding heeft u een werk- of stageplek voor minimaal 8 uur per week bij een huisartsenpraktijk.

  Toelatingsassesment opleiding PVK of POH-S

  Heeft u niet het juiste opleidingsniveau en wilt u toch deelnemen? Dan dient u een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies. Doktersassistenten volgen na hun toelating een extra module.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding PVK en POH somatiek is waar mogelijk competentiegericht opgezet en uw eigen werkervaring en die van de andere deelnemers is zo veel mogelijk geïntegreerd. Onze docenten met praktijkervaring ondersteunen u in het leerproces middels persoonlijke coaching en intervisie. U maakt gebruik van interactieve en innovatieve leermiddelen.

  Toetsing PVK en POH somatiek opleiding

  U sluit iedere module af met een toets of opdracht, zodat u kunt aantonen dat u de gewenste competenties heeft ontwikkeld. De modules Astma/COPD en Diabetes mellitus en cardiovasculair risicomanagement sluit u af met een eindopdracht.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding PVK/POH-S duurt 16 maanden en telt 32 bijeenkomsten. U heeft iedere 2 weken les en werkt in de tussenliggende weken aan opdrachten (op uw leer- of werkplek). De gemiddelde studiebelasting is ongeveer 10 uur per week.

  Studiekosten

  Studiekosten

  Dit zijn de kosten van de opleiding Praktijkverpleegkundige / Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk somatiek (PVK/POH-S):

  • Opleidingskosten: € 6.995,- (vrij van btw) 
  • Leermiddelen: circa € 250,- (exclusief 6% btw)

  Na aanvang van de opleiding ontvangt u een factuur. Wanneer u het aanvullende programma voor doktersassistenten volgt, kost dit € 1.250,- extra.

  Opleiding PVK/POH-S in termijnen betalen

  U kunt het cursusgeld in termijnen voldoen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in, 2 jaarlijkse termijnen

  à € 3.550,=  of 14 maandelijkse termijnen à € 520,= . Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Toelatingsassesment opleiding PVK of POH somatiek

  Indien u niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat u een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer u deze PVK of POH somatiek opleiding succesvol heeft afgerond, ontvangt u als BIG- geregistreerde verpleegkundige het postbachelordiploma Praktijkverpleegkundige huisartsenzorg. Voor alle andere afgestudeerden geldt dat zij het postbachelordiploma Praktijkondersteuner somatiek huisartsenzorg ontvangen. Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN. Wanneer u een van de deelopleidingen succesvol afrondt, ontvangt u een certificaat.

  Resultaat

  Resultaat

  Deze opleiding POH somatiek en PVK geeft u de mogelijkheid om als praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner somatiek huisartsenzorg te werken. U kunt onder andere zelfstandig een spreekuur opzetten en uitvoeren volgens de NHG-standaarden. Bijvoorbeeld voor diabetes mellitus type 2, cardiovasculair risicomanagement en astma of COPD.

  U heeft uw inhoudelijke kennis vergroot en uw persoonlijke prestaties zijn verbeterd. U kunt samenwerken met de huisarts en u kunt zelfstandig uw werkzaamheden organiseren. U heeft handvatten gekregen voor het opzetten van een spreekuur voor een nieuwe doelgroep en u kunt een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorg. Kortom, u kunt succesvol en professioneel invulling geven aan uw functie als praktijkverpleegkundige/praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk.

  Wilt u zich nog verder verdiepen in bijvoorbeeld de zorg voor kwetsbare ouderen? Bekijk dan ook onze opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Rijskamp van de commerciële binnendienst via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 01.

  Programma
  Diabetes mellitus en cardiovasculair risicomanagement (DM/CVRM)

  Deze module belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkverpleegkundige/-ondersteuner bij het opzetten en uitvoeren van een DM/CVRM-spreekuur in de huisartsenpraktijk.

  • Protocollair spreekuur volgens NHG- en zorgstandaarden DM/CVRM
  • Leefstijladvies, zelfmanagement en therapietrouw
  • (Medicamenteuze behandeling van) ziektebeelden DM/CVRM
  • Praktische vaardigheden

  Bekijk dit onderdeel
  programma Praktijkverpleegkundige / Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk somatiek (PVK/POH- S) module 1
  Astma/COPD

  Deze module belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkverpleegkundige/-ondersteuner bij het opzetten en uitvoeren van een astma/COPD-spreekuur in de huisartsenpraktijk.

  • Protocollair spreekuur volgens NHG-en zorgstandaarden astma/COPD
  • Verschillende disciplines in ketenzorg en ketenmanagement astma/COPD
  • Diagnostische onderzoeken op gebied van spirometrie
  • Inhalatievaardighedentraining

  Bekijk dit onderdeel
  programma Praktijkverpleegkundige / Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk somatiek (PVK/POH- S) module 2
  Professionele rolontwikkeling PVK/POH-S

  Deze module richt zich op het doelgericht ontwikkelen van de professionele rol in de zorgverlening en praktijkuitvoering van de praktijkverpleegkundige/-ondersteuner in de huisartsenpraktijk.

  • Positionering en profilering
  • Methodische vaardigheden
  • Communicatieve en reflectieve vaardigheden
  • Kwaliteitszorg en gezondheidsvoorlichting

  Bekijk dit onderdeel
  programma Praktijkverpleegkundige / Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk somatiek (PVK/POH- S) module 3
  • De opleiding heeft mij geleerd wat ik van mijn werk kan maken en hoe ik over mijn positie kan onderhandelen. Ik heb er geen moment spijt van gehad!

   testimonial-verpleegkunde-toskavanpeski
   Toska van Peski
   Praktijkverpleegkundige
  • Door het volgen van deze modules is mijn kennis met betrekking tot ouderenzorg, diabetes en CVRM enorm toegenomen.

   testimonial-verpleegkunde-miekevanloon
   Mieke van Loon
   Praktijkondersteuner
  • Lesinhoud van de somatiek-modules waren compleet en afwisselend.

   testimonial-verpleegkunde-ouddeelnemer
   Ouddeelnemer Avans+
   Praktijkondersteuner
  Bekijk alle referenties
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan