Skip to main content

Praktijkondersteuner en Praktijkverpleegkundige in de huisartsenzorg (POH/PVK)

opleiding Praktijkondersteuner/Praktijkverpleegkundige in de huisartsenzorg (POH/PVK)
iets voor u?
 • U wilt een juiste basis voor de functie praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige huisartsenzorg.
 • U wilt uw functie verdiepen en verbreden.
 • U wilt cliënten leren omgaan met hun chronische aandoening.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 16 maanden
 • studiebelasting 10 uur per week
 • studiekosten 7.245,-
 • startdata
  • 28-10-2019 Den Haag
  • 31-10-2019 Goes
  • 04-11-2019 Utrecht
  • 04-11-2019 Amsterdam
  • 07-11-2019 Rotterdam
  • 07-11-2019 Breda
  • 12-11-2019 Drachten
  • 12-11-2019 Zwolle
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Praktijkondersteuner/Praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (POH/PVK) avansplus breda

Praktijkondersteuner/Praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (POH/PVK)

Na de diagnose van de huisarts begeleiden praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen cliënten in het omgaan met hun chronische aandoening, zoals diabetes mellitus, cardiovasculair risicomanagement, astma of COPD. Deze zorg vindt plaats tijdens spreekuren waarin voorlichting centraal staat. De opleiding POH/PVK helpt u bij het succesvol uitvoeren van deze taak met specifieke aandacht voor medische theorie, consultvoering, voorlichting en motiverende gespreksvoering. Deze opleiding POH en PVK biedt u de juiste basis voor de functie praktijkondersteuner/praktijkverpleegkundige huisartsenzorg.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze opleiding is bedoeld voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen met hbo verpleegkunde als vooropleiding. U wilt uw functie van praktijkondersteuner/praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (POH/PVK) verdiepen of verbreden. Deze opleiding is ook geschikt wanneer u zich wilt voorbereiden op deze functie. Tijdens deze opleiding heeft u een werk- of stageplek voor minimaal 8 uur per week bij een huisartsenpraktijk.

  Toelatingsassesment opleiding POH of PVK

  Heeft u niet het juiste opleidingsniveau en wilt u toch deelnemen? Dan dient u een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies. Doktersassistenten volgen na hun toelating een vooropleiding POH.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding POH en PVK is waar mogelijk competentiegericht opgezet en uw eigen werkervaring en die van de andere deelnemers is zo veel mogelijk geïntegreerd. Onze docenten met praktijkervaring ondersteunen u in het leerproces middels persoonlijke coaching en intervisie. U maakt gebruik van interactieve en innovatieve leermiddelen.

  Toetsing POH en PVK opleiding

  U sluit iedere module af met een toets of opdracht, zodat u kunt aantonen dat u de gewenste competenties heeft ontwikkeld. De modules Astma/COPD en Diabetes mellitus en cardiovasculair risicomanagement sluit u af met een eindopdracht.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding POH/PVK duurt 15 maanden en telt 32 bijeenkomsten. De vooropleiding POH voor doktersassistenten duurt 2 maanden. U heeft iedere 2 weken les en werkt in de tussenliggende weken aan opdrachten (op uw leer- of werkplek). De gemiddelde studiebelasting is 8 tot 10 uur per week.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Praktijkondersteuner / Praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (POH/PVK) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 7.245,-
  • Boeken: circa € 350,- Deze schaft u zelf aan.

  Na aanvang van de opleiding ontvangt u een factuur. Wanneer u het aanvullende programma voor doktersassistenten volgt, kost dit € 995,- extra.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Opleiding POH/PVK in termijnen betalen

  U kunt het cursusgeld in termijnen voldoen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in, 2 jaarlijkse termijnen

  à € 3.700,- of 13 maandelijkse termijnen à € 570,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Toelatingsassesment opleiding POH of PVK

  Indien u niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat u een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer u deze POH of PVK opleiding succesvol heeft afgerond, ontvangt u als BIG- geregistreerde verpleegkundige het postbachelordiploma Praktijkverpleegkundige huisartsenzorg. Voor alle andere afgestudeerden geldt dat zij het postbachelordiploma Praktijkondersteuner ontvangen. Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN. Wanneer u een van de deelopleidingen succesvol afrondt, ontvangt u een certificaat.

  Resultaat

  Resultaat

  Deze opleiding POH en PVK geeft u de mogelijkheid om als praktijkondersteuner/praktijkverpleegkundige huisartsenzorg te werken. U kunt onder andere zelfstandig een spreekuur opzetten en uitvoeren volgens de NHG-standaarden. Bijvoorbeeld voor diabetes mellitus type 2, cardiovasculair risicomanagement en astma of COPD. Ouderenzorg komt in de gehele opleiding aan bod, gekoppeld aan de vakinhoudelijke thema's.

  U heeft uw inhoudelijke kennis vergroot en uw persoonlijke prestaties zijn verbeterd. U kunt samenwerken met de huisarts en u kunt zelfstandig uw werkzaamheden organiseren. U heeft handvatten gekregen voor het opzetten van een spreekuur voor een nieuwe doelgroep en u kunt een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorg. Kortom, u kunt succesvol en professioneel invulling geven aan uw functie als praktijkondersteuner/praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk.

  Wilt u zich nog verder verdiepen in bijvoorbeeld de zorg voor kwetsbare ouderen? Bekijk dan ook onze opleiding Ouderenzorg in de eerste lijn.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma
  Diabetes mellitus en cardiovasculair risicomanagement (DM/CVRM)

  Deze module belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkverpleegkundige/-ondersteuner bij het opzetten en uitvoeren van een DM/CVRM-spreekuur in de huisartsenpraktijk.

  • Protocollair spreekuur volgens NHG- en zorgstandaarden DM/CVRM
  • Leefstijladvies, zelfmanagement en therapietrouw
  • (Medicamenteuze behandeling van) ziektebeelden DM/CVRM
  • Praktische vaardigheden

  Bekijk dit onderdeel
  programma Praktijkondersteuner/Praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH/PVK) module 1
  Astma/COPD

  Deze module belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkverpleegkundige/-ondersteuner bij het opzetten en uitvoeren van een astma/COPD-spreekuur in de huisartsenpraktijk.

  • Protocollair spreekuur volgens NHG-en zorgstandaarden astma/COPD
  • Verschillende disciplines in ketenzorg en ketenmanagement astma/COPD
  • Diagnostische onderzoeken op gebied van spirometrie
  • Inhalatievaardighedentraining

  Bekijk dit onderdeel
  Programma Praktijkverpleegkundige/Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk somatiek (PVK/POH- S) module 2
  Professionele rolontwikkeling POH/PVK

  Deze module richt zich op het doelgericht ontwikkelen van de professionele rol in de zorgverlening en praktijkuitvoering van de praktijkverpleegkundige/-ondersteuner in de huisartsenpraktijk.

  • Positionering en profilering
  • Methodische vaardigheden
  • Communicatieve en reflectieve vaardigheden
  • Kwaliteitszorg en gezondheidsvoorlichting

  Bekijk dit onderdeel
  programma Praktijkondersteuner/ Praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH/ PVK) module 3
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  • De opleiding heeft mij geleerd wat ik van mijn werk kan maken en hoe ik over mijn positie kan onderhandelen. Ik heb er geen moment spijt van gehad!

   testimonial-verpleegkunde-toskavanpeski
   Toska van Peski
   Praktijkverpleegkundige
  • Door het volgen van deze modules is mijn kennis met betrekking tot ouderenzorg, diabetes en CVRM enorm toegenomen.

   testimonial-verpleegkunde-miekevanloon
   Mieke van Loon
   Praktijkondersteuner
  • Lesinhoud van de somatiek-modules waren compleet en afwisselend.

   testimonial-verpleegkunde-ouddeelnemer
   Ouddeelnemer Avans+
   Praktijkondersteuner
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven