Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Fysiotherapie specialisaties: waarom specialiseren?

  • 22 december 2022
  • Door: Eugène Rameckers

Waarom zou jij als fysiotherapeut jezelf willen specialiseren? Wat kan deze specialisatie jou brengen? En hoe ziet zo’n specialisatie er uit? We praten met Eugène Rameckers, voormalig hoofddocent Fysiotherapie binnen Avans+, om antwoord op deze vragen te krijgen.

Eugène is ongeveer 18 jaar betrokken bij Avans+ en praat nog steeds met liefde over zijn vak als docent. Hij is in aanraking gekomen met Avans+ toen de opleiding Kinderfysiotherapie ontwikkeld werd. Hier is hij in grote mate bij betrokken geweest. Ook nu denkt hij mee over de opzet, inrichting en toetsing van de masteropleidingen geriatrie-, oncologie- en kinderfysiotherapie. Naast het werken bij Avans+ werkt hij zelf ook als kinderfysiotherapeut bij een revalidatiecentrum en is hij onderzoeker.

Waarom master fysiotherapie halen

“Het is om 2 redenen belangrijk dat fysiotherapeuten zich specialiseren. Allereerst omdat je huidige kennis vanuit een hbo fysiotherapieopleiding niet volstaat bij bepaalde doelgroepen. Zo moet je bij bijvoorbeeld oncologie en geriatrie rekening houden met lichamelijke klachten of psychische problematiek en hen op een specifieke manier behandelen. Als ik als kinderfysiotherapeut graag geriatrische patiënten wil behandelen, moet ik zelf ook bijscholen.”

Daarnaast is het belangrijk dat fysiotherapeuten niet alleen denken vanuit hun eigen kennis en ervaring, maar ook bestaande onderzoeksresultaten integreren in hun eigen vak, stelt Eugène. “Het is namelijk moeilijk om de onderzoeksresultaten te vertalen naar de praktijk. En dat is juist wat je leert in masteropleidingen! Sommige methoden die deelnemers tijdens hun hbo-opleiding hebben geleerd, zijn inmiddels al achterhaald. Of juist niet handig om in te zetten bij bepaalde doelgroepen. Wees niet bang dat je onderzoeker wordt in plaats van fysiotherapeut als je een masteropleiding doet. Het gaat er in een master juist om de praktijk en dat je bestaande onderzoeken kan vertalen naar jouw praktijk”.

Hebben gespecialiseerde fysiotherapeuten meer kans op de arbeidsmarkt?

Een schaterlach klinkt. “Dat wil ik zelfs omdraaien! Het is tegenwoordig zonder specialisatie erg moeilijk om aan de bak te komen. Organisaties vragen namelijk in vacatures al om een specialisme en daarom worden masterdeelnemers ook steeds jonger. Soms gaan ze direct door na het afronden van hun hbo-opleiding.”

Waarom fysiotherapie specialisatie bij Avans+ volgen?

"Als deelnemer kan je meteen een hulpvraag vanuit jouw dagelijkse werk inbrengen. Vanuit die hulpvraag stel je, na een passende screening een plan op dat je onderbouwt met beschikbare evidentie, rekening houdend met de eigenschappen/omstandigheden van het kind en met gebruik van je eigen inzichten als expert . Op die manier vind je de meest passende oefeningen en kun je het door jou opgesteld plan direct toepassen in jouw praktijksituatie.”

“Daarnaast is het zo bijzonder dat deelnemers niet alleen inhoudelijk meer kennis opdoen, maar ook dat ze groeien qua persoonlijke ontwikkeling. Alles lijkt op z’n plek te vallen. Deelnemers hebben aan het eind van de opleiding een kritische attitude, zijn accuraat, hebben een eigen visie en staan sterker in hun schoenen.”

Leervormen fysiotherapie specialisatie bij Avans+

“Ik vind het als docent erg belangrijk dat continu die koppeling naar de praktijk er is. Daar maak ik me hard voor. Mijn collega-docenten staan hier hetzelfde in. Als je klassieke hoorcolleges wilt, dan moet je absoluut niet bij Avans+ zijn. De nadruk ligt namelijk niet op klassikale bijeenkomsten, maar juist op verschillende leervormen, zoals leren van video’s, online lesmateriaal, een kijkje nemen in werksituaties van mededeelnemers en elkaar coachen in jouw eigen regio. Zo komt de docent ook naar jouw werk om ter plekke te kunnen sparren.”

Welke fysiotherapie specialisaties zijn er?

Avans+ biedt de volgende specialisaties aan:

Heb je al een gespecialiseerde master gedaan? Dan kun je je 2e master al met slechts nog 3 modules behalen. Deze mogelijkheid bieden wij ook in alle bovengenoemde specialisaties. 

Meer informatie over deze fysiotherapie masters? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag met het maken van de voor jou passende keuze. Indien je nog meer wilt lezen over deze opleidingen dan vind je wellicht de blog Verdiep je als fysiotherapeut in een passende vervolgopleiding of de blog master na master een leven lang leren, interessant.