Skip to main content

Ontdek waarom elke fysiotherapeut zich moet specialiseren

  • 24 maart 2017
  • Door: Eugène Rameckers

Waarom zou jij als fysiotherapeut jezelf moeten specialiseren? Wat kan deze specialisatie jou brengen? En hoe ziet zo’n specialisatie er uit? We praten met Eugène Rameckers, hoofddocent Fysiotherapie binnen Avans⁺, om antwoord op deze vragen te krijgen.

Eugène is ongeveer 18 jaar betrokken bij Avans⁺ en praat nog steeds met liefde over zijn vak als docent. Hij is in aanraking gekomen met Avans⁺ toen de opleiding Kinderfysiotherapie ontwikkeld werd. Hier is hij in grote mate bij betrokken geweest. Ook nu denkt hij mee over de opzet, inrichting en toetsing van de masteropleidingen geriatrie-, oncologie- en kinderfysiotherapie. Naast het werken bij Avans⁺ werkt hij zelf ook als kinderfysiotherapeut bij een revalidatiecentrum en is hij onderzoeker.

Waarom moet een fysiotherapeut zich specialiseren?

“Het is om 2 redenen belangrijk dat fysiotherapeuten zich specialiseren. Allereerst omdat je huidige kennis vanuit een hbo fysiotherapieopleiding niet volstaat bij bepaalde doelgroepen. Zo moet je bij bijvoorbeeld oncologie en geriatrie rekening houden met lichamelijke klachten of psychische problematiek en hen op een specifieke manier behandelen. Als ik als kinderfysiotherapeut graag geriatrische patiënten wil behandelen, moet ik zelf ook bijscholen.”

Daarnaast is het belangrijk dat fysiotherapeuten niet alleen denken vanuit hun eigen kennis en ervaring, maar ook bestaande onderzoeksresultaten integreren in hun eigen vak, stelt Eugène. “Het is namelijk moeilijk om de onderzoeksresultaten te vertalen naar de praktijk. En dat is juist wat je leert in masteropleidingen! Sommige methoden die deelnemers tijdens hun hbo-opleiding hebben geleerd, zijn inmiddels al achterhaald. Of juist niet handig om in te zetten bij bepaalde doelgroepen. Ben niet bang dat je onderzoeker wordt in plaats van fysiotherapeut als je een masteropleiding doet. Het gaat er in een master juist om dat je bestaande onderzoeken kan vertalen naar jouw praktijk”.

Hebben gespecialiseerde fysiotherapeuten meer kans op de arbeidsmarkt?

Een schaterlach klinkt. “Dat wil ik zelfs omdraaien! Het is tegenwoordig zonder specialisatie erg moeilijk om aan de bak te komen. Organisaties vragen namelijk in vacatures al om een specialisme en daarom worden masterdeelnemers ook steeds jonger. Soms gaan ze direct door na het afronden van hun hbo-opleiding.”

Waarom moet een fysiotherapeut juist een master van Avans+ kiezen?

Avans⁺ werkt in de fysiotherapie masters vanuit een heel duidelijke visie, vertelt Eugène. “Voorop staat het functioneel oefenen. Dit betekent dat als een kind problemen heeft met het gooien van een bal, je ook echt die hulpvraag gaat aanpakken. Als deelnemer kan je dus een hulpvraag vanuit jouw dagelijkse werk inbrengen. Vanuit die hulpvraag stel je, na een passende screening een plan op dat je onderbouwt met beschikbare evidentie, rekening houdend met de eigenschappen/omstandigheden van het kind en met gebruik van je eigen inzichten als expert . Op die manier vind je de meest passende oefeningen en kun je het door jou opgesteld plan direct toepassen in jouw praktijksituatie.”

“Daarnaast is het zo bijzonder dat deelnemers niet alleen inhoudelijk meer kennis opdoen, maar ook dat ze groeien qua persoonlijke ontwikkeling. Alles lijkt op z’n plek te vallen. Deelnemers hebben aan het eind van de opleiding een kritische attitude, zijn accuraat, hebben een eigen visie en staan sterker in hun schoenen.”

Tot slot, met een plus achter je naam bereik je meer. Maar hoe maak jij als docent die plus waar bij deelnemers?

“Ik vind het als docent erg belangrijk dat continu die koppeling naar de praktijk er is. Daar maak ik me hard voor. Mijn collega-docenten staan hier hetzelfde in. Als je klassieke hoorcolleges wilt, dan moet je absoluut niet bij Avans⁺ zijn. De nadruk ligt namelijk niet op klassikale bijeenkomsten, maar juist op verschillende leervormen, zoals leren van video’s, online lesmateriaal, een kijkje nemen in werksituaties van mededeelnemers en elkaar coachen in jouw eigen regio. Zo komt de docent ook naar jouw werk om ter plekke te kunnen sparren.”

Meer informatie over deze fysiotherapie masters? Bekijk ze op de website! Indien je specifiek meer wilt weten over de specialisatie oncologie, is dit artikel ook interessant.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.