Binnen de fysiotherapie bestaan veel mogelijkheden om je verder te verdiepen. Het wordt ook steeds gebruikelijker om een fysiotherapie masteropleiding te volgen. Maar welke vervolgopleiding past bij jou? En wanneer bepaal je dat? “Het is slim om je op tijd te oriënteren op een masteropleiding die bij je past”, vertelt Kevin Bosman, opleidingsmanager fysiotherapie bij Avans+. “Houd je blik in eerste instantie zo breed mogelijk. Naast traditionele richtingen als manuele therapie en sportfysiotherapie zijn er méér specialisaties die een goede match voor je kunnen zijn. Daarom organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten en nemen we ook dit jaar deel aan verschillende startersmarkten voor hbo-studenten, al zullen die vanwege het coronavirus in een iets andere vorm plaatsvinden.”
Kies een richting die bij je past
“Mijn tip aan startende en pas gestarte fysiotherapiestudenten is: kies een richting die bij je past en neem de tijd om een goede keuze te maken. Wij zien dat een deel van de fysiotherapeuten al een sterke voorkeur heeft voor het werken met kinderen of juist met ouderen. Deze deelnemers gaan vaak vrij snel na de bacheloropleiding door met een masteropleiding. Voor richtingen als oncologie- of bekkenfysiotherapie hebben fysiotherapeuten soms net wat meer tijd nodig om te beseffen wat ze voor deze doelgroepen kunnen betekenen. Ook dan kan een masteropleiding een waardevolle bijdrage leveren. Heb je je keuze gemaakt, beweeg dan in een vroeg stadium al naar die doelgroep toe. Dan gaat een vervolgopleiding je ook makkelijker af: je hebt immers al relevante werkervaring, waardoor je nieuwe informatie beter kunt plaatsen en de kwartjes sneller vallen. Kies je een richting die echt bij je past, dan levert een pittige opleiding juist ook energie op. Wat is er mooier dan samen met jouw cliënten de juiste keuzes te kunnen maken en hen zo optimaal te begeleiden?”
Actuele lessen
“Avans+ biedt masteropleidingen aan in vier gewilde richtingen, waar ook op de arbeidsmarkt een duidelijke behoefte aan is: een master kinderfysiotherapie, een master geriatriefysiotherapie, een master bekkenfysiotherapie en een master oncologiefysiotherapie. Deze opleidingen sluiten nauw aan bij de praktijk en de actualiteit. Onze docenten en lectoren werken zelf in de praktijk en komen uit alle delen van het vakgebied. Zij pikken trends en ontwikkelingen op en nemen die mee in hun lessen. Daarnaast actualiseren wij de masteropleidingen ten minste één keer per jaar, op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten, onderwijskundige ontwikkelingen, evaluaties van deelnemers en docenten, en extra input vanuit het werkveld. Denk daarbij aan trends en omissies die de beroepsverenigingen constateren.”
Trends en ontwikkelingen
“Fysiotherapie is een vakgebied dat in beweging is. Er zijn nog veel zaken die verder onderzocht worden. Ook de visie op behandelen verandert. Ik zie een verschuiving in de rol van de fysiotherapeut, waarbij cliënten meer zelf met een beweegprogramma aan de slag gaan. De fysiotherapeut heeft dan meer de rol van begeleider/coach. Het is goed om bij te blijven en daarom bestaat er ook een verplicht kwaliteitsregister voor fysiotherapeuten. Zij moeten opleidingen en cursussen volgen, zodat ze cliënten de meest effectieve, efficiënte en state of the art behandeling kunnen bieden. Daarbij komen de zorgkosten ook steeds nadrukkelijker in beeld: we moeten het behandeldoel zo efficiënt en effectief mogelijk behalen.”
Uitgekiend lesprogramma
“Opleidingen kosten de praktijk twee keer geld: de opleidingskosten zelf én de kosten doordat de fysiotherapeut tijdens de studie-uren geen behandelingen uitvoert. Daarom zijn de opleidingen van Avans+ zo efficiënt mogelijk ingericht. Dankzij blended learning – een slimme mix van online leren, praktijkleren en contactonderwijs – halen deelnemers het maximale uit de opleiding terwijl ze zo min mogelijk werktijd inleveren.”
Persoonlijke aanpak
“Blended learning vraagt om een zekere zelfstandigheid. Deelnemers houden immers zelf de regie en werken planmatig naar hun diploma toe. Hier gaan we tijdens een intakegesprek verder op in. Zo stemmen we de verwachtingen over en weer af. Ook gedurende de opleiding plannen we diverse voortgangsgesprekken in. Daarbij kijken we hoe de deelnemer vordert en wat er nodig is voor het vervolg. Zo blijven de deelnemers steeds op koers richting het uiteindelijke doel: een waardevol masterdiploma.”
Wil je graag meer informatie over onze vervolgopleidingen voor fysiotherapeuten? Stel ze gerust aan één van onze opleidingsmanagers. Je kunt ons ook mailen of bellen: info@avansplus.nl en 0900 - 110 10 10.