Skip to main content

Kom 29 januari naar de voorlichtingsavond in Breda. Meld je hier aan!

Directeur van buiten

  • niveau Postbachelor
  • duur 40 weken
  • studiebelasting 560 SBU
  • studiekosten 10.250,-
  • Startdata en locaties
    • 12-02-2025 Breda
directeurvanbuiten
Iets voor jou?
  • Deze opleiding bieden we enkel incompany of als maatwerk aan
     
  • Je hebt leidinggevende ervaring binnen een andere sector dan onderwijs.
  • Je bent in het bezit van minimaal een bachelordiploma.
  • Je hebt de ambitie om leidinggevende te worden binnen het onderwijs zoals schooldirecteur.

Waarom een opleiding tot directeur basisschool?

Werk je als manager of leidinggevende en wil je de overstap maken naar het onderwijs en je carrière vervolgen als schoolleider? Dan geeft de opleiding Directeur basisschool de basis die je nodig hebt. 


Binnen het onderwijs bestaat op dit moment een tekort aan leidinggevenden. Daarnaast is het onderwijs gebaat bij impulsen van buiten het onderwijs. Dat geeft jou de mogelijkheid om een carrièreswitch te maken naar het onderwijs.

Als schoolleider (directeur basisschool) ben je samen met jouw team van (onderwijs)professionals van grote maatschappelijke waarde. Je hebt samen met het team de verantwoordelijkheid om onze toekomstige generatie een goede sociale en educatieve basis te geven. Dat vraagt om een krachtig leider met een ondernemende houding en een nieuwsgierige naar buiten gerichte blik. Een leider die onderwijsprofessionals weet te boeien en te binden en hen de professionele ruimte geeft die zij nodig hebben om goed onderwijs te geven en zichzelf continue te blijven ontwikkelen.

Wat leer je tijdens de opleiding directeur van buiten?

Als schoolleider werk je in een dynamische omgeving. Je takenpakket varieert van het leidinggeven aan (onderwijs)professionals, het aangaan en onderhouden van het regionale netwerk, het acteren en interveniëren in het politieke speelveld, het richting geven aan de organisatie door de ontwikkeling van missie, visie, strategie en beleid tot aan het op strategisch niveau leidinggeven aan (onderwijs)vernieuwingen en de onderwijskwaliteit. Al deze facetten komen terug in de opleiding Directeur van buiten. 
 

   SRPO basisregistratie  srvo logo            

Praktische informatie
    Doelgroep

    Doelgroep

    Deze opleiding is bedoeld voor professionals met relevante leidinggevende ervaring binnen een andere sector die minimaal in het bezit zijn van een diploma op bachelorniveau en de overstap willen maken naar het onderwijs en bijvoorbeeld schooldirecteur willen worden. Daarnaast dien je gedurende de opleiding een werk/stageplek te hebben voor ongeveer 2 dagen per week als leidinggevende binnen een onderwijsorganisatie om praktijkopdrachten uit te voeren.

     Wat zijn de toelatingseisen?

    • Je bent minimaal in het bezit van een bachelor diploma, postbachelor diploma, of aantoonbaar HBO werk- en denkniveau
    • Je hebt leidinggevende ervaring binnen een andere sector dan het onderwijs
    • Je beschikt over een geschikte leer- of werkplek gedurende de opleiding (bij voorkeur minimaal 2 dagen per week). Een werkgevers- of stageverklaring kan deel uit maken van de toelatingsprocedure

    Na toelating volgt een ontwikkelassessment met een gecertificeerde ontwikkelcoach. Hiermee geef je richting aan jouw persoonlijke ontwikkeldoelen tijdens de opleiding.

    Werkvorm

    Werkvorm

    De eerste bijeenkomsten van de opleiding Directeur basisonderwijs zijn gericht op ervaren leidinggevenden van buiten het onderwijs. Tijdens deze module ‘Oriëntatie zij-instroom schoolleider’ maak je kennis met de dynamiek van leiderschap in een onderwijsorganisatie. 

    Na deze module stroom je door in de opleiding Schoolleider basisbekwaam of de opleiding Schoolleider vakbekwaam. Tijdens het intakegesprek bepaal je samen met de opleidingsmanager jouw persoonlijke leerroute.

    Stage of werkplek

    Gedurende de opleiding Directeur van buiten loop je 2 dagen in de week stage binnen een onderwijsorganisatie. In totaal dien je 60 dagen stage te lopen. Het is de bedoeling dat je zelf een stageplaats regelt. Belangrijk is dat de onderwijsorganisatie goed stagebeleid hanteert en tijd vrijmaakt om jou te ondersteunen in je leerproces. 

    Leerteams

    De opleiding is praktijkgericht. Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten binnen jouw eigen context. Per module zit je in een groep waarin leerteams worden gevormd van 3 à 4 deelnemers. Gezamenlijk verdiepen jullie je theoretisch en praktijkgericht in een thema. De samenstelling van een leerteam kan per module wisselen. In de eerste module bestaat het leerteam uitsluitend uit directeuren van buiten. In het vervolg van de opleiding zijn de leerteams gemengd met onderwijsprofessionals om zo optimaal mogelijk van elkaar te kunnen leren. Je bouwt hiermee ook een breed netwerk op waar je in je verder carrière profijt van hebt.

    Leeractiviteiten

    We werken met een mix van activerende, praktijkgerichte (online) leeractiviteiten. In onze interactieve en digitale leeromgeving vindt kennisoverdracht en samenwerking plaats. Je krijgt individueel en gezamenlijk feedback en bereikt samen met onze experts de gewenste verdieping. 

    Docenten

    Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ zelf ook werkzaam zijn binnen het onderwijs in diverse functies.

    Tijdsinvestering

    Tijdsinvestering

    Deze opleiding bestaat uit 4 modules. De eerste module Oriëntatie zij-instroom schoolleider duurt 10 weken en is individueel maatwerk. Hierna stroom je door in de opleiding Schoolleider basisbekwaam of Schoolleider vakbekwaam

    In het intakegesprek bepaal je samen met de opleidingsmanager jouw tempo en je uitstroomprofiel. De opleiding heeft een studiebelasting van 15 uur per week inclusief bijeenkomsten en exclusief stage. 

    Per module heb je maximaal 3 à 5 contactbijeenkomsten. De overige leeractiviteiten vinden online plaats of op je eigen werkplek. Ons uitgangspunt is dat je de opleiding zoveel mogelijk kunt integreren met de beroepspraktijk.

    Studiekosten

    Studiekosten

    De kosten voor de opleiding Directeur van buiten zijn als volgt:

    • Opleidingskosten: € 10.250,-
    • Arrangementskosten: € 795,-

    Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. 

    Alle genoemde bedragen van deze opleiding directeur basisonderwijs zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

    Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal met een toeslag van 5% boven op de opleidingskosten. 

    Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

    Deelnemers van deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.  

    Diploma

    Diploma

    Na het succesvol afronden van de opleiding Directeur van buiten ontvang je op basis van jouw persoonlijke leerroute het diploma Schoolleider basisbekwaam óf het diploma Schoolleider vakbekwaam. Indien je het diploma Schoolleider basisbekwaam behaalt, kun je aansluitend doorstromen naar de opleiding Schoolleider vakbekwaam. Na het behalen van het diploma Schoolleider vakbekwaam bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar de Master Leiderschap in Onderwijs. De eerste fase van de master kan hierdoor verkort doorlopen worden en binnen 10 weken worden afgerond.
     

    Registratie in het Schoolleidersregister

    De opleiding Schoolleider basisbekwaam leidt op tot adjunct-directeur. Je kunt je hiermee registreren als adjunct-directeur onderwijs (RADO) in het Schoolleidersregister PO. De opleiding Schoolleider vakbekwaam leidt op tot directeur. Je kunt je hiermee registreren als directeur onderwijs (RDO) binnen het Schoolleidersregister PO of het Schoolleidersregister VO. 
     

    Resultaat

    Resultaat

    Met de opleiding Directeur van buiten verwerf je kennis en vaardigheden om succesvol te opereren als ondernemend en innovatief schoolleider met een nieuwsgierige naar buiten gerichte blik.

    Je ontvangt het diploma Schoolleider basisbekwaam of Schoolleider vakbekwaam, afhankelijk van jouw persoonlijke leerroute.

    Contact

    Contact

    Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

    Programma

    Het programma van de opleiding Directeur van buiten bestaat uit twee onderdelen:

    Een uitstroomrichting:

    Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

    Flexibel

    De opleiding Directeur van buiten is vanaf nu geheel flexibel. De opleiding start vier keer per jaar; in september, november, februari en april. Je bepaalt zelf in welke periode van het schooljaar je start en je bepaalt zelf het tempo van de opleiding. Je kunt pauzes inlassen zodat de opleiding goed te combineren is met je werk en privéleven.

    De module Oriëntatie zij-instroom schoolleider vindt plaats in Breda. De opleidingen Schoolleider basisbekwaam en vakbekwaam vinden plaats op 7 leslocaties in Nederland. 

    Module Zij-instroom schoolleider (10 weken)

    Deze module bestaat uit 4 bijeenkomsten met een kleine groep mensen van buiten het onderwijs. Tijdens deze module maak je kennis met het schoolleidersvak en welke taken en verantwoordelijkheden de schoolleider heeft op het gebied van onderwijskundig leiderschap. Centraal staan vragen als: Hoe werkt het primaire proces op een school? Welke functie heeft een schoolleider hierin en waar moet je op sturen? 

    Naast de bijeenkomsten is er een grote social learning component waar je achtergrondinformatie kunt halen en uit kunt wisselen met elkaar. Ook de docent is hierin betrokken. 

    De opleiding Schoolleider vakbekwaam

    De meeste directeuren van buiten stromen na de module Oriëntatie zij-instroom schoolleider door naar Schoolleider vakbekwaam. Hieronder kun je lezen wat de opleiding Schoolleider vakbekwaam inhoudt. De inhoud van de opleiding Schoolleider basisbekwaam vind je in een separate leaflet. 

    Je start de opleiding met een online ontwikkelassessment van HFM. Dit is gericht op jouw individuele wendbaarheid. Je gaat hierover in gesprek met een ontwikkelcoach om zo jouw persoonlijke ontwikkeldoelen verder aan te scherpen.

    De totale opleiding Schoolleider vakbekwaam duurt 30 weken en is opgedeeld in 3 modulen van 10 weken

    • Module Onderwijskundig leiderschap
    • Module Verbindend schoolleiderschap
    • Module De school als professionele organisatie

    In deze modules doe je kennis en inzichten op en tegelijkertijd ook werk aan je persoonlijke kwaliteiten die je als schoolleider nodig hebt, zoals je probleemoplossend vermogen, communicatievaardigheden, emotionele sensitiviteit, professioneel zelfvertrouwen, veerkracht, pro-activiteit en je moreel kompas.  

    Module Onderwijskundig leiderschap (10 weken)

    Goed onderwijs voor alle leerlingen. Dit uitgangspunt en de weg hier naartoe staat centraal in deze module. Thema’s als visiegestuurd werken, het leidinggeven aan de ontwikkeling van een samenhangend curriculum, het monitoren en evalueren van het onderwijs en het anticiperen op noodzakelijke veranderingen in het primaire proces komen in deze module aan bod.

     

    Module Verbindend schoolleiderschap (10 weken)

    Vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt het onderwijs bij aan de samenleving. Hoe zorg je voor doelgerichte verbinding en effectieve samenwerking met de bredere schoolomgeving? Op welke wijze beweeg je in verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus? Hoe benut je netwerken en op welke wijze anticipeer je op maatschappelijke ontwikkelingen? In deze module ontwikkel je verbindend schoolleiderschap dat erop gericht is samenwerking te benutten ter ondersteuning van de sociale en educatieve ontwikkeling van leerlingen.

    Module De school als professionele organisatie (10 weken)

    Deze module richt zich op de ontwikkeling van de school als professionele organisatie waarbij de ontwikkeling van medewerkers gelijk opgaat met de ontwikkeling van de organisatie. Aspecten als het versterken van een professionele leercultuur, het bevorderen van gespreid leiderschap, het effectief sturing geven aan organisatieontwikkeling, het ontwikkelen en voeren van integraal beleid en het creëren van een rijke leeromgeving voor professionals komen in deze module aan bod. Systemen en structuren worden hierin ondersteunend in plaats van leidend. 

    Verder worden de volgende onderwerpen behandeld:

    Persoonlijk leiderschap

    Persoonlijk leiderschap loopt als rode draad door de opleiding heen. Je onderzoekt wat een leider kenmerkt, wat je als leider typeert en welk type leider jouw organisatie nodig heeft.
    Je wordt hierbij continue uitgedaagd initiatief en verantwoordelijkheid te nemen voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling en regelmatig in gesprek te gaan met jezelf, de docent en anderen. 

     

    Business research

    Tijdens de opleiding maak je ook kennis met onderzoekmatig handelen en leer je theorie te benutten om je keuzes in de praktijk te onderbouwen. 

    Je rond iedere module af met een integrale beroepsprestatie (IBP) binnen jouw organisatie. Zo bereik je meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling én voor de organisatie waarin je werkt of stageloopt.

    Directeur van buiten
     
    Inspireer anderen
    en deel je ervaring!
    Schrijf een review
    Download brochure Inscrijven