Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

BIM introductie

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 2-5 uur per week
 • studiekosten 1.950,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-09-2024 Breda
  • 03-09-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Opleiding BIM introductie
Iets voor jou?
 • Je bent reeds of raakt binnenkort (in)direct betrokken bij projecten waar gebruik wordt gemaakt van BIM.
 • Je wilt efficiënter, duurzamer en toekomstbestendiger gaan samenwerken.
 • Je wilt weten welke kennis, vaardigheden en inzichten er nodig zijn om BIM toe te gaan passen in de praktijk.

De Nederlandse bouwsector staat voor grote uitdagingen. De veranderende wetgeving, de complexe projecten en de miscommunicatie tussen de betrokken partijen leiden tot hogere faalkosten dan ooit te voren. Hoe kun jij of jouw organisatie deze problemen oplossen?

Een oplossing is de digitalisering van het bouwproces met BIM. Deze afkorting staat voor Bouwwerk Informatie Modellering en is een manier van werken om alle informatie over een bouwproject digitaal te beheren en te delen.

BIM is een geweldige innovatie die de Nederlandse bouwsector naar een hoger niveau tilt. Met BIM kun je digitaal en daarmee virtueel bouwen, informatie delen en samenwerken met alle betrokken partijen waardoor de afkorting BIM steeds vaker staat voor Bouwwerk Informatie Management. Het helpt jou en jouw organisatie om efficiënter, duurzamer en toekomstbestendiger te werken. Of je nu een opdrachtgever, een opdrachtnemer, een ontwerper, een bouwer of een beheerder van gebouwen bent, BIM heeft voordelen voor jou en jouw organisatie!

Maar hoe begin je met BIM? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe zorg je dat je de juiste software en vaardigheden hebt? En hoe communiceer je met andere BIM-gebruikers? Dat leer je allemaal in BIM introductie!

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over BIM en er mee aan de slag wil gaan. Of je nu al ervaring hebt met BIM of niet, deze cursus geeft je een goed overzicht en een stevige basis. 

Proefles volgen

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in Bouw Informatie Management (BIM)? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op. 

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De cursus BIM introductie is bedoeld voor een brede doelgroep: eigenlijk iedereen die te maken heeft met de gebouwde omgeving. Denk aan professionals werkzaam in de installatietechniek, bouw en infra of specifieker aan projectmedewerkers zoals (aspirant) managers, projectleiders, regisseurs, engineers, coördinatoren, modelleurs, werkvoorbereiders, uitvoerders, assetmanagers, facility managers en kwaliteitsborgers voor de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb). 

  De cursus richt zich ook op professionals die werkzaam zijn bij organisaties zoals ziekenhuizen, luchthavens, banken, woningcorporaties, vastgoedontwikkelaars, architectenbureaus, adviseurs, aannemers, installateurs, fabrikanten, leveranciers, service providers etc. Ook voor personeel van werkgeversorganisaties, vakbonden en brancheorganisaties is de cursus bijzonder interessant.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De cursus wordt gegeven door ervaren docenten uit het werkveld en is om die reden, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht. De praktijkopdrachten worden in groepsverband uitgevoerd.

  Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan fysieke bijeenkomsten en online vragenuren zoals aangegeven op het lesrooster. 

  Docenten maken gebruik van presentaties, geven opdrachten, dagen je uit om zoveel mogelijk vaardigheden en inzichten te ontwikkelen. Voor de BIM-software worden studentenlicenties verstrekt en zullen docenten helpen bij het installeren.

  De cursus wordt afgesloten met het uitwerken van een casus gericht op je eigen praktijk

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De cursus bestaat uit een kick-off, 9 dagdelen en een online vragenuur. De bijeenkomsten zijn op een vaste dag in de week tussen 13.00 en 20.15 uur. Naast de bijeenkomsten dien je 2 tot 5 uur per week te reserveren voor zelfstudie. De zelfstudie is een gemiddelde en is afhankelijk van leervermogen, opleidingsachtergrond, praktijkervaring en ambitie. 

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de cursus BIM introductie zijn als volgt:

  • Cursuskosten: € 1.950,-.
  • Arrangementskosten: € 275,-.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Software

  In de opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten die kosteloos aan deelnemers beschikbaar worden gesteld. Hiervoor dien je zelf te beschikken over een laptop welke voldoet aan bepaalde minimum systeemvereisten. Meer informatie hierover tref je hier bij “minimum: Entry-Level Configuration”

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol doorlopen van de cursus BIM introductie ontvang je het certificaat BIM introductie van Avans+.

  Vervolgopleidingen

  Wil jij je verder ontwikkelen na het afronden van de cursus BIM introductie? BIM introductie is één van de 3 modules in de postbacheloropleiding BIM engineering. De modules zijn los te volgen of allemaal in de opleiding BIM engineering. Om de gehele opleiding BIM engineering te volgen moet je alle drie de modules hebben afgerond. De modules zijn:

  • BIM introductie. Na afronding van BIM introductie is doorstromen naar de 2e module van de opleiding BIM fundamentals mogelijk
  • BIM fundamentals
  • BIM advanced

  Na het afronden van deze 3 modules ontvang je het postbachelordiploma BIM engineering van Avans+.

  Resultaat

  Resultaat

  Na actieve deelname aan de cursus BIM introductie weet je wat het begrip BIM inhoudt en wat de toepassing ervan betekent voor het totale bouwproces. Je begrijpt de achtergronden en uitgangspunten van BIM en je hebt inzicht in de essentie van de systematiek en het bijbehorende proces.

  Je bent in staat om op een instapniveau BIM modellen te beoordelen op kwaliteit en bruikbaarheid. Ook ben je bekend met de vaktechnische terminologie. Dat maakt je een volwaardig gesprekspartner voor collega’s, partners en klanten.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Maatwerk
  Avans+ kan voor het BIM ontwikkelvraagstuk van jouw organisatie ook een uniek maatwerktraject samenstellen. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor jouw medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, op hun functies én op de toekomst van de organisatie. We geloven dat alleen bij een juiste samenhang tussen deze 3 elementen een maatwerktraject een succes wordt.
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  test
  Postbachelor BIM-engineer: de volgende stap in de ontwikkeling van je bureau
  Simon George is architect en heeft de opleiding BIM-engineer bij ons gevolgd. 'Ik kan het iedere architect aanbevelen'. Lees in dit blog zijn verhaal.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtings­bijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen

  Meld je nu aan
  Programma

  Onderwerpen die aan de orde komen tijdens de cursus:

  • BIM gedachtengoed
  • Traditioneel bouwproces vs. BIM proces
  • BIM voor opdrachtgevers en opdrachtnemers
  • BIM in de praktijk
  • Van bouwcultuur naar BIM cultuur
  • De verandering
  • Bouwrecht, contracten en het effect op projectmanagement
  • BIM tools incl. basiscursus modelleer software en model checker
  • Digitale standaarden
  • Informatiemanagement en -behoefte
  • BIM vanuit het oogpunt voor beheer en onderhoud
  • Inrichten en gebruik BIM-software
  • Inrichting en opbouw van BIM modellen

  Wil je meer weten over het programma van de cursus BIM introductie? Vraag een brochure aan.

  programma Introductiecursus BIM Primary tabs 1-3
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven