Skip to main content

BIM introductiecursus

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 4 uur per week
 • studiekosten 1.950,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-09-2024 Breda
  • 03-09-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Opleiding introductiecursus bim
Iets voor jou?
 • Je bent reeds of raakt binnenkort (in)direct betrokken bij projecten waar gebruik wordt gemaakt van BIM.
 • Je wilt meer weten over de achtergrond en uitgangspunten van BIM.
 • Je wilt zaken veranderen, nieuwe dingen leren en je wilt dat ook toe gaan passen in de praktijk.

Met de digitalisering van de bouw is BIM niet meer weg te denken uit de bouw, installatietechniek en infra. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zijn er mee bezig of krijgen er mee te maken. Niet alleen bij het ontwerp en bouw, maar ook bij het gebruik, beheer en sloop. Virtueel bouwen is dé manier om gecontroleerde toegang te faciliteren tot data. Dat is nodig om efficiënter en slimmer te kunnen werken om antwoord te kunnen geven op het structurele personeelstekort en de ambities die het woningtekort, de energietransitie en een circulaire bouwsector brengen. Het is dan ook voor eenieder die ook maar iets met BIM te maken krijgt, of kan krijgen van belang te begrijpen wat BIM betekent en welke impact het kan hebben op het werk binnen de organisatie en projecten. Ook als je daar slechts indirect mee te maken krijgt.  

Proefles volgen

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in Bouw Informatie Management (BIM)? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op. 

BIM introductiecursus

In de BIM introductiecursus krijg je in een kort tijdsbestek een goed overzicht wat het begrip BIM inhoudt en wat de toepassing ervan betekent voor het ontwerpproces, de realisatie, de gebruiksfase en wat het kan betekenen met het oog op een circulaire bouw. Je krijgt inzicht in de achtergronden en uitgangspunten van BIM en begrijpt de essentie van de systematiek met het bijbehorende proces. 
Je krijgt een beeld bij de impact die BIM heeft op je werk en organisatie. Heb je nog geen ervaring met BIM software? Geen nood. Al tijdens de introductiecursus maak je er kennis mee. Dit stelt je in staat om op een instapniveau BIM modellen te beoordelen op kwaliteit en bruikbaarheid.
De introductiecursus is gelijk aan de 1e module BIM Intro van de postbachelor opleiding BIM engineering. Ben je na de cursus toe aan een vervolg dan is de 2e module uit de opleiding BIM fundamentals het logische vervolg.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De BIM introductiecursus is geschikt voor een brede doelgroep. Eigenlijk iedereen die te maken heeft met de gebouwde omgeving. Denk aan professionals werkzaam in de installatietechniek, bouw en infra. Meer specifiek aan projectmedewerkers zoals (aspirant) managers, projectleiders, regisseurs, engineers, coördinatoren, modelleurs, werkvoorbereiders, uitvoerders, assetmanagers, facility managers. 

  Denk ook aan professionals die werkzaam zijn bij organisaties zoals ziekenhuizen, luchthavens, banken, woningcorporaties, vastgoedontwikkelaars, architectenbureaus, adviseurs, aannemers, installateurs, fabrikanten, leveranciers, service providers enz. Ook voor personeel van werkgeversorganisaties, vakbonden en brancheorganisaties is de cursus bijzonder interessant.
   

  Werkvorm

  Werkvorm

  Zowel de groep als het docententeam is multidisciplinair. Kennis wordt gedeeld tijdens bijeenkomsten. Daarbuiten ontmoet je elkaar online op het social learning platform. Je studeert, discussieert met andere deelnemers en docenten. Je werkt zowel zelfstandig als in groepsverband aan korte praktijkopdrachten. De BIM introductiecursus wordt afgesloten met het uitwerken van een casus gericht op je eigen praktijk.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De bijeenkomsten zijn wekelijks tussen 13.00 en 20.15 uur. Gedurende de cursus BIM zijn er een aantal weken geen bijeenkomsten, dan wordt verwacht dat de deelnemer zelfstandig werkt aan opdrachten. Naast de bijeenkomsten dien je 2 tot 5 uur per week te reserveren voor zelfstudie.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de BIM introductiecursus zijn als volgt:

  • Cursuskosten: € 1.950,-.
  • Arrangementskosten: € 275,-.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Software

  In de opleiding wordt gebruik gemaakt van verschillende softwarepakketten die kosteloos aan deelnemers beschikbaar worden gesteld. Hiervoor dien je zelf te beschikken over een laptop welke voldoet aan bepaalde minimum systeemvereisten. Meer informatie hierover tref je hier bij “minimum: Entry-Level Configuration”

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  
   

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol doorlopen van de introductiecursus BIM ontvang je het certificaat BIM introductiecursus van Avans+.

  Vervolgopleidingen

  Naast de introductiecursus BIM biedt Avans+ de volgende BIM ontwikkeltrajecten aan:

  Resultaat

  Resultaat

  Na actieve deelname aan de BIM introductiecursus weet je wat het begrip BIM inhoudt en wat de toepassing ervan betekent voor het totale bouwproces. Je begrijpt de achtergronden en uitgangspunten van BIM en je hebt inzicht in de essentie van de systematiek en het bijbehorende proces.

  Je bent in staat om op een instapniveau BIM modellen te beoordelen op kwaliteit en bruikbaarheid. Ook ben je bekend met de vaktechnische terminologie. Dat maak je een volwaardig gesprekspartner voor collega’s, partners en klanten.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  Maatwerk
  Avans+ kan voor het BIM ontwikkelvraagstuk van jouw organisatie ook een uniek maatwerktraject samenstellen. Op deze manier ben je verzekerd van een opleiding voor jouw medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, op hun functies én op de toekomst van de organisatie. We geloven dat alleen bij een juiste samenhang tussen deze 3 elementen een maatwerktraject een succes wordt.
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  test
  Postbachelor BIM-engineer: de volgende stap in de ontwikkeling van je bureau
  Simon George is architect en heeft de opleiding BIM-engineer bij ons gevolgd. 'Ik kan het iedere architect aanbevelen'. Lees in dit blog zijn verhaal.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtings­bijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen

  Meld je nu aan
  Programma

  De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • BIM ambitie
  • BIM gedachtegoed
  • Traditioneel bouwproces vs. BIM Proces
  • BIM voor opdrachtgevers en opdrachtnemers
  • BIM in de praktijk
  • Van bouwcultuur naar BIM cultuur
  • De transitie
  • Effect op projectmanagement, contracten en bouwrecht
  • BIM tools incl. basiscursus modelleer software en model checker
  • Standaarden
  • Informatiebehoefte
  • BIM vanuit het oogpunt van de beheerder
  • Inrichten en gebruik tools
  • Modelopbouw

  Wil je meer weten over het programma van de cursus BIM? Vraag een brochure aan.

  programma Introductiecursus BIM Primary tabs 1-3
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven