Skip to main content

Kwaliteitszorg

 • niveau Bachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 10 uur zelfstudie + 6 uur bijeenkomsten + 24 uur werkplekleren
 • studiekosten 1.500,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-09-2024 Breda
  • 06-09-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Losse hbo-v modules Avans+
Iets voor jou?
 • Je wilt het belang van kwaliteit van zorg nog meer uitdragen.
 • Je streeft continu naar het leveren van de beste zorg voor de zorgvrager.
 • Je wilt leren hoe je de kwaliteit van zorg in een zorgproces moet meten.

Opleiding Kwaliteitszorg

Als verpleegkundige is kwaliteitszorg onderdeel van je dagelijkse beroepspraktijk. Kwaliteit van zorg is een breed begrip, die je vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen. Juist door het volgen van deze module zal je kwaliteit van zorg op die manier benaderen. Je hebt hierbij niet alleen aandacht voor het kwaliteitsbeleid binnen jouw afdeling en organisatie, maar je focust ook op wat kwaliteit van zorg betekent vanuit het perspectief van de zorgvrager, andere zorgprofessionals en de overheid. Je leert hiervoor op een methodologische wijze de kwaliteit en veiligheid van zorg te bewaken.

Module kwaliteitszorg

Je start met het meten van de kwaliteit van zorg van een zorgproces. Je leert jouw keuzes te beargumenteren door gebruik te maken van gevalideerde meetinstrumenten. Vervolgens leer je dit te vertalen naar concrete kwaliteitsverbeteringen voor het zorgproces. Zo streef je continu naar het leveren van de beste zorg voor de zorgvrager. Op die manier bereik je meer voor de zorgvrager en jouw organisatie.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De module Kwaliteitszorg is bedoeld voor BIG-geregistreerde mbo- of hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012. Gedurende deze module dien je een werkplek te hebben (van minimaal 24 uur per week) in een eerste- of tweedelijns zorgorganisatie of -instelling waar je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen, we noemen dit werkplekleren. 

  Voor hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012 vormt deze module samen met de modules Klinisch redeneren, Evidence Based Practice, Verpleegkundig leiderschap, Verandermanagement en implementatie een stevig fundament. Hiermee ben je beter in staat de rol van regieverpleegkundige uit te voeren.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De module Kwaliteitszorg is praktijkgericht. Jouw praktijk staat centraal en je wordt getoetst op de prestatie die je daar levert. Je gaat een integrale visie vormen op kwaliteit van zorg. Je maakt een advies voor jouw eigen afdeling, organisatie of zorgketen, waarmee je een wezenlijke bijdrage levert aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de zorgvrager. Je belicht hierbij verschillende perspectieven waardoor je laat zien dat je de kwaliteit van zorg in de volle breedte kunt overzien en toepassen.

  Het uitgangspunt bij deze module is jouw professionele inbreng, ervaring en visie. We werken met een mix van activerende, praktijkgerichte (online) leeractiviteiten. In onze interactieve online omgeving vindt kennisoverdracht en samenwerking plaats. Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten binnen jouw eigen organisatie. Gezamenlijk verdiepen jullie je in de theoretische modellen, methodieken en instrumenten en verbinden dit aan bestaande zorgvragen binnen jullie zorginstellingen. Door deze samenwerking leer je van andere deelnemers uit verschillende zorginstellingen en dit alles onder begeleiding van ervaren docenten en experts. Je profiteert hiermee optimaal van de voordelen gericht op regionale zorg. Zo bereik je meer in jouw persoonlijke ontwikkeling én voor je organisatie.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De module Kwaliteitszorg duurt 10 weken. Je werkt in dit programma individueel en in leerteams aan verschillende leeractiviteiten. Ons uitgangspunt is dat je de opleiding zo veel mogelijk moet kunnen integreren in je beroepspraktijk. Je wordt getoetst op de prestaties die je daar levert.

  De gemiddelde studiebelasting per week is 40 uur (6 uur onderwijs, 10 uur zelfstudie, 24 uur werkplekleren (leren op je werkplek)  

  Deze opleiding bestaat uit wekelijkse onderwijsbijeenkomsten van 09.00-12.00 uur en 12.30-15.30 uur.  

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor Kwaliteitszorg zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.500,-
  • Arrangementskosten: € 110,-
  • Boeken: circa € 200,-. Deze schaf je zelf aan.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Arrangementskosten worden niet in rekening gebracht als het om een incompany traject gaat.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van deze module ontvang je het certificaat Kwaliteitszorg.

  Vervolgopleidingen

  In deze module heb je jouw kennis en vaardigheden verder ontwikkeld. Voor hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012 vormt de module Kwaliteitszorg samen met de modules Evidence Based Practice, Verpleegkundig leiderschap, Verandermanagement en implementatie en Klinisch redeneren een stevig fundament. Hiermee ben je beter in staat de rol van regieverpleegkundige uit te voeren.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afloop van deze module draag jij nog meer het belang van kwaliteit van zorg uit. Je streeft continu naar het leveren van de beste zorg voor de zorgvrager. Hiervoor initieer, bewaak en borg je op een methodologische wijze de kwaliteit en veiligheid van zorg. Je gaat hierbij uit van de collectieve waarde van zorgvragers. Je weet hoe je de kwaliteit van zorg in een zorgproces moet meten. Hiervoor zet je relevante en gevalideerde meetinstrumenten in. Aan de hand hiervan analyseer jij hoe het zorgproces kan worden verbeterd. Daarvoor kan jij een kwaliteitsverbetering voorstellen om het zorgproces cyclisch en systematisch te borgen in jouw praktijk.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  • Je leert als regieverpleegkundige diverse manieren bij te dragen aan kwaliteit van zorg, door professionaliseringsactiviteiten, door participatie in kwaliteitszorg op afdeling- en organisatieniveau.
  • Je stelt hiervoor een kwaliteitsverbeterplan op, waarin de zorgvrager centraal staat.
  • Je leert kwaliteit van zorg als onderdeel van je eigen beroepsuitvoering te integreren.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Opleiding Kwaliteitszorg
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven