Skip to main content

Wat doet een accountant?

  • 21 april 2022
  • Door: Gerrit Bruggeman

Een accountant is een vertrouwenspersoon voor ondernemers en het maatschappelijk verkeer. Ze voegen zekerheid toe aan bijvoorbeeld een jaarrekening of een NOW verklaring en geven ook (financieel) advies. Een accountant houdt zich bezig met effectiviteit maar ook efficiëntie binnen een organisatie, ze kunnen je adviseren over bedrijfsvoering en zijn een vraagbaak op gebied van fiscaliteit en ICT. Daarnaast kunnen ze meedenken in investeringszaken. Tegenwoordig zit een accountant naast een ondernemer met oog voor verbetering in de organisatie in plaats van tegenover de ondernemer. 

Wat is een accountant?

Een accountant is iemand die beroepsmatig jaarrekeningen opstelt en controleert, verantwoordingen onderzoekt en adviseert op financieel en fiscaal gebied. Binnen accountancy heb je nog het verschil tussen een AA-accountant (accountants-administratieconsulent) en een RA-accountant (registeraccountant). 

Accountant werkzaamheden

Het werk van een accountant bestaat uit het ontzorgen van de ondernemer zodat deze de focus kan houden op het ondernemen. Maar de werkzaamheden van een RA en AA-accountant liggen wel uit elkaar. Wat doet een registeraccountant? Een RA-accountant zit meer op complexere bedrijfsvoering en wettelijke controles. De focus hierbij ligt op verstrekken van zekerheid en het controleren van ondernemingen en jaarrekeningen. Maar het geven van bijvoorbeeld controleverklaringen bij kredietaanvragen hoort ook bij het takenpakket. 

Wat doet dan een AA-accountant? Een AA-accountant houdt zich met name bezig met het adviseren van MKB-bedrijven. De focus ligt op het adviseren van de ondernemer en het samenstellen van de jaarrekeningen. Denk aan werkzaamheden zoals:
-    Zelfstandig richting en uitvoering geven aan overige assurance opdrachten (beoordelingsverklaring) en aan overige opdrachten zoals adviesopdrachten en samenstelwerkzaamheden
-    Veranderingen in het vakgebied en het beroep inclusief de maatschappelijke implicaties hiervan signaleren, analyseren, bespreken met vakgenoten en niet-vakgenoten en zo nodig toepassen
-    Door het toepassen van verschillende methoden en technieken, zelfstandig een methodologisch verantwoord onderzoek uitvoeren op een deelgebied van accountancy

Competenties accountant 

Een accountant is niet alleen goed met cijfers maar voelt zich ook thuis in een adviesrol. Spreekt accountancy je aan en wil jij AA-accountant worden? Dan is een opleiding noodzakelijk bestaande uit; theorie, praktijk en stagebureau. Met een hbo accountancy opleiding kun je doorstromen naar de postbachelor AA om hierna direct als AA-accountant aan de slag te kunnen. Heb je een andere vooropleiding binnen de financiële branche, dan is er een instroomopleiding beschikbaar. Zelfs met een opleiding die niets te maken heeft met finance, kun je de zij instroomopleiding doen om toch een diploma tot AA-accountant te behalen.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.