Skip to main content

Waarom een BIM-opleiding volgen?

  • 10 juli 2023
  • Door: Fanny Hopmans

BIM wordt steeds meer ingezet als standaardmethode voor het ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen. De BIM-toepassing wordt steeds meer met succes ingezet, waardoor er een daling is in kosten en projecten optimaal beheersbaar zijn. Wat zijn de mogelijkheden om je te ontwikkelen in BIM en wat brengt dit jouw organisatie? 

Verdieping in BIM-theorie

De BIM-opleidingen van Avans+ gaan verder dan de software. Centraal staat het proces, de BIM cultuur en de integrale samenwerking. Je verdiept je in BIM tools en BIM methoden, juridische voorwaarden en de life cycle costs (LCC). primair over het BIM proces om virtueel te kunnen bouwen. Daarbij is nadrukkelijk aandacht voor de veranderende bouwcultuur naar een BIM Cultuur. Om te kunnen "bimmen" binnen dat proces zijn BIM tools nodig waarvoor in de opleiding ook aandacht is. Het gaat dan niet over de software, maar juist de werkwijze die achter de BIM software zit. We gaan een stap verder en brengen de werelden samen om jou optimaal te laten werken met alle partijen die betrokken zijn. De opleidingen zijn ontwikkeld voor de doelgroepen die op diverse niveaus met BIM te maken krijgen. De opleiding BIM fundamentals geeft je inzicht op het BIM proces en de communicatie daaromheen. Wil je weten wat BIM inhoudt, dan is de BIM fundamentals echt iets voor jou.

Emiel – BIM fundamentals: “Ik zoek meer verdieping in de BIM theorie en de mogelijkheden die het biedt voor mijn organisatie.”

 

Vervolgopleidingen binnen BIM

In de BIM engineering opleiding worden alle onderdelen aangeboden, waardoor je inzicht krijgt in het begrip BIM tot aan het maken van een groepsopdracht passend bij jouw werkomgeving.

Michel: “Met de opleiding wil ik de basis leggen om het niveau van het bedrijf omhoog te krijgen, maar ook extern meer te kunnen betekenen.”

 

De BIM advanced is het sluitstuk van de opleidingen. Je gaat aan de slag met je leerdoelen en de functie die je inneemt binnen een BIM project. De opgedane kennis pas je toe door in een multidisciplinaire groep te werken.

Toegevoegde waarde van BIM voor de organisatie

BIM bevordert samenwerking tussen verschillende disciplines in de bouwsector, zoals architecten, ingenieurs en aannemers. Door een BIM-opleiding te volgen, leer je hoe je effectief kunt communiceren en samenwerken met teamleden uit verschillende vakgebieden. Dit kan leiden tot een betere coördinatie, minder fouten en een soepelere uitvoering van bouwprojecten.

BIM stelt professionals in staat om een gebouw virtueel te ontwerpen en te bouwen voordat de daadwerkelijke constructie begint. Dit helpt bij het identificeren van ontwerpfouten, conflicten en optimalisatiemogelijkheden voordat er kosten worden gemaakt op de bouwplaats. Het gebruik van BIM kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen en een efficiënter bouwproces.

Toekomstbestendig en duurzaam ontwikkelen

Op dit moment is er veel gaande in de bouwsector, van de stikstofproblematiek tot aan circulair bouwen. Ook de BIM sector blijft zich ontwikkelen en evolueren, om voorbereid te zijn op de toekomstige ontwikkelingen in de bouw- en installatiesector. Binnen de installatietechniek kun je in het ontwerpproces met BIM het energieverbruik van gebouwen al optimaliseren. Je kunt namelijk met de BIM software simulaties uitvoeren om het energieverbruik te voorspellen en je installatie daarop aan te passen.

BIM in jouw werkzaamheden

Merk jij dat je ambities verder gaan en je overstijgend wil gaan ontwerpen? Of wil je het niveau binnen je organisatie op het gebied van BIM op een hoger niveau krijgen? Ontdek welke opleiding bij jou past. Bekijk het aanbod BIM opleidingen of neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We kunnen ook maatwerk/incompany opleidingen verzorgen, passend bij de vraagstukken uit jouw organisatie.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.