Skip to main content

Een HR opleiding voor meer kennis, adviezen en plezier bij de medewerkers van een groeiende organisatie

  • 16 februari 2024
  • Door: Maaike Razenberg

We gaan in gesprek over onze HR opleiding en wat het oplevert met deelneemsters Nina Klaassen en Yardena Zuman. Nina en Yardena zijn werkzaam bij VIVISOL in Tilburg in de functie van corporate recruiter en HR manager Benelux. VIVISOL is een snel groeiende organisatie waarbij ze medische apparatuur in thuissituaties leveren en onderhouden met inmiddels meer dan 350 medewerkers. De dames hebben diverse postbacheloropleidingen bij Avans+ gevolgd, zo heeft Nina gekozen om zelf haar HR-postbacheloropleiding samen te stellen met modules die aansluiten bij haar praktijk en ervaring. Dit waren de modules Recruitment, HR Instrumenten en HR Gespreksvaardigheden. Yardena heeft de postbacheloropleidingen Arbeidsrecht en HR Analytics gevolgd en komt nog regelmatig terug voor onze Update Arbeidsrecht om up to date te blijven. 

Een HR opleiding levert tijd op

Eén van de vragen die we vaak krijgen als deelnemers zich aan het oriënteren zijn is: hoeveel tijd kost een opleiding? We leggen de vraag voor aan Nina en Yardena. 

Nina: ”Natuurlijk kost een HR opleiding tijd, de aangegeven studiebelasting van zo’n 6 uur per week klopt maar daarnaast levert het ook tijd op. De doorlooptijd voor het invullen van onze vacatures was best lang. Ik dacht dat ik tijdens de uitvraag alles gevraagd had maar dan kon ik later toch weer terug. Dankzij de opleiding Recruitment ben ik veel meer in staat om bij de uitvraag de diepte in te gaan en tot de kern te komen om direct een advies te geven wanneer er een onrealistisch plaatje ontstaat. Het levert zowel mij als onze vacaturehouder en de organisatie tijd op, doordat de vacature mede daardoor ook sneller ingevuld kan worden”. 

Yardena: “Als het om arbeidsrecht gaat; daar heb ik nog steeds dagelijks profijt van, ik ben zoveel zekerder geworden bij complexe casuïstiek. Ik kan sneller adviseren wat een logische vervolgstap is zonder veel zoekwerk. Bij de module HR Analytics was ik blij dat ik de opleiding met een collega gedaan heb. We gebruikte al best veel cijfers, echter door de opleiding kan ik beter bepalen welke data ik nodig heb voor een vraagstuk en hoe ik in mijn advies deze ook beter gevisualiseerd terug kan laten komen. Het sparren hierover met een collega en het beter kunnen onderbouwen van het advies betekent dat dit allemaal sneller gaat en het advies overgenomen wordt.”

Een HR opleiding levert geld op

Yardena geeft aan dat de combinatie van theorie en praktijk in de opleidingen haar veel brengt in haar huidige situatie. Het sparren met andere gelijkgestemde en een docent met veel actuele praktijkkennis en ervaring vanuit diverse branches en organisaties geeft nieuwe inzichten. Maar ook door deze kennis te delen met collega’s binnen VIVISOL komen er nieuwe inzichten. Yardena geeft aan dat de eindopdracht die als een rode draad door de opleiding HR Analytics loopt, betekent dat er na 10 weken een advies lag om het verzuim terug te brengen, niet langer gebaseerd op een gevoel maar financieel onderbouwd aan de hand van data. ‘’Daarna hebben we dit ook direct kunnen oppakken, het MT geïnformeerd, leidinggevenden getraind en eigenaar gemaakt en ook medewerkers meegenomen.‘’ Een opleiding is altijd een investering maar door de adviesrapporten die je aan het eind oplevert, kun je ook weer geld besparen voor je organisatie. 

Doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie

Nina en Yardena zijn ook mooie voorbeelden van het HR- beleid van VIVISOL. Yardena is vanuit een leidinggevende customer service functie doorgegroeid naar de functie van HR manager. Ze biedt via de Vivicampus korte cursussen en trainingen voor alle medewerkers aan. ‘’We hebben veel mogelijkheden voor interne doorgroei. Als medewerkers laten zien dat ze willen, dan mogen ze dat ook. En de resultaten zien we ook. We hebben al enkele collega’s gehad die na een paar maanden bij een andere organisatie gewerkt te hebben bij ons terugkomen. Dat is toch precies wat je wilt als organisatie.’’ Nina vult dit aan: “Ik gebruik mijn eigen ervaring ook door sollicitanten en nieuwe medewerkers mee te nemen in wat voor organisatie wij zijn”.

Uitdagingen voor de toekomst 

Tot slot kijken we samen naar de uitdagingen waar HR binnen VIVISOL voor staat. “Het is een uitdaging om de juiste medewerkers met actuele kennis binnen te halen en daarna binnen te houden. Deskundigheid is niet voor niets één van onze kernwaarden. Kennis op een goede manier delen, niet alleen intern maar ook met stakeholders in het netwerk. Tenslotte zijn we een belangrijke partner om patiënten in hun thuisomgeving meer kwaliteit van leven te geven.’’

Ervaring van de HR opleiding

Op de vraag wat leveren jou de opleidingen van Avans+ op, geven Nina en Yardena aan: “Het geeft een versnelling aan je ontwikkeling, je wordt zelfverzekerder en er is ook meer werkplezier. Je gaat op een andere manier naar vraagstukken kijken, je komt met betere adviezen en processen worden geoptimaliseerd.”

Wil jij ook doorgroeien binnen HR en je kennis verbreden? Bezoek dan een voorlichtingsbijeenkomst of vraag een adviesgesprek aan, we helpen je graag. In de brochure lees je alles over de HRM opleidingen.

Maaike Razenberg is opleidingsmanager binnen de HRM opleidingen van Avans+ en gaat graag met je in gesprek over jouw HR carrière. 
Wil je eens sparren over het onderwerp HR, jouw wensen en carrièrepad binnen HR of hoe je op organisatieniveau aan de slag kunt? Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan en Maaike denkt graag met je mee!

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.